Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς"

afisa arx kilk

Έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια μετά την Ανακωχή του Μεγάλου Πολέμου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς εγκαινιάζει μια νέα περίοδο διάδρασής της με την τοπική κοινωνία και τη νεότερη ιστορία της, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με τη διοργάνωση μιας επετειακής θεματικής έκθεσης υπό τον τίτλο «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ στο ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών».

Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να φωτίσει μία σχετικά άγνωστη διάσταση του Πολέμου, ειδικότερα στην περιοχή του Κιλκίς, συγκεκριμένα την αυγή της αρχαιολογικής έρευνας σε τεχνητούς γηλόφους (τούμπες, τράπεζες ή τύμβοι) του τοπίου του Κιλκίς στη διάρκεια της εξέλιξης του Μακεδονικού Μετώπου, ενός από τα πέντε κύρια μέτωπα του Α΄ ΠΠ. Η δημιουργία του Μακεδονικού Μετώπου αποσκοπούσε κυρίως στην αναχαίτιση της επικείμενης καθόδου του συνασπισμού των Κεντρικών Δυνάμεων ή της Τετραπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βουλγαρία) στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της διάνοιξης χαρακωμάτων, δηλαδή της καθοριστικής στρατιωτικής πρακτικής του Μεγάλου Πολέμου, αλλά και γενικότερα της υλοποίησης στρατιωτικών έργων υποδομής για την υποστήριξη του Μακεδονικού Μετώπου, οι συμμαχικές δυνάμεις εντόπιζαν, σε συγκεκριμένα υψώματα της κοιλάδας του Αξιού, υλικά κατάλοιπα από οικισμούς και νεκροταφεία των προϊστορικών και πρώιμων ιστορικών κοινοτήτων της περιοχής.

Οι τυχαίες αυτές αποκαλύψεις αρχαιολογικών θέσεων προκάλεσαν τη διενέργεια ανασκαφών μικρής κλίμακας σε ορισμένες θέσεις, όπως στην Τσαουσίτσα (σήμ. Ποντοηράκλεια) ή την Αξιούπολη, στις οποίες συμμετείχαν διάφοροι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, ακόμη και γιατροί, που υπηρετούσαν στα συμμαχικά στρατεύματα.

Οι πρώτες εκείνες ιδιόμορφες ανασκαφές, μέσα στη δίνη των μαχών, κέντρισαν το ενδιαφέρον κυρίως των Άγγλων αρχαιολόγων και αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την μετέπειτα πιο συστηματική και στοχευμένη αρχαιολογική και τοπογραφική έρευνα στην περιοχή του Κιλκίς.

Τα αποτελέσματα αυτών των μεσοπολεμικών και μεταπολεμικών πρωτοπόρων ερευνών φώτισαν σημαντικά το άγνωστο, μέχρι τότε, παρελθόν της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς στις μεταγενέστερες μελέτες και έρευνες στο χώρο της Kεντρικής Μακεδονίας για την προϊστορική και ιδιαίτερα την πρωτο-ιστορική περίοδο.

Η ημερομηνία των εγκαινίων της Έκθεσης είναι σημειολογική: στις 11.11.2018, στις 11.00 το πρωί, συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από την επίσημη ανακωχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της παύσης του αιματοκυλίσματος στα πεδία των μαχών και του Μακεδονικού Μετώπου, που έλαβαν χώρα, κατά κύριο λόγο, στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Κιλκίς.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια και ένας ακόμη ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα αναγνώσουν αποσπάσματα λογοτεχνικών διηγημάτων για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως από το «Η Ζωή εν Τάφω» του Στρατή Μυριβήλη κ.ά. Οι ηχογραφημένες αναγνώσεις των λογοτεχνικών κειμένων, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα παραχωρήθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ενσωματώθηκαν στον ηχητικό σχεδιασμό της έκθεσης.

Επιπλέον, στην επικοινωνιακή προβολή των εγκαινίων θα συμβάλουν η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία 'ΤΕΧΝΗ' και μαθητές της θεατρικής ομάδας του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς.

επιστροφή στην κορυφή