ΡΟΗ 24/7:

«Πέρσες - Σύροι»: Μια παράσταση για την ενίσχυση των Γιατρών του Κόσμου

perses k surioi

Στις 28 και 29 Ιουνίου

Η παράσταση «Πέρσες - Σύροι» ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, αποτελούμενη από εθελοντές του πολυιατρείου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθεί για την ενίσχυση των Δράσεων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος.

Η θεατρική ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου», ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018, στα πλαίσια του Πολυϊατρείου της Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από εθελοντές - υγειονομικούς και διοικητικούς - της Οργάνωσης.
Σε σκηνοθεσία του εθελοντή Ιατρού Γιώργου Μπουντούρη, η ομάδα επιχείρησε να αναμετρηθεί με τους Αισχύλειους Πέρσες και μια μεταφορά τους στο σήμερα και στο «σύμπαν» των προσφύγων, όπως τουλάχιστον το βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, ανασαίνοντας πλάι τους.
Με τίτλο Πέρσες - Σύροι είναι εν τέλει μια προσπάθεια γνωριμίας τους γηγενούς «κοινού» με το παρελθόν και την ιστορία λαών κι ανθρώπων ξεχωριστά, μέσα απ’ τα μάτια των προσφύγων καθώς και θραύσματα από το απέραντο μωσαϊκό της αραβικής ποίησης. Μια «μεταγραφή» των Περσών, στην ουσία ένα «άλλο» έργο, που προστέθηκε, αλλάζοντας δραματικά το πρωτότυπο, ως ένα χρέος στους «ξένους», και στα φαντάσματα των καταυλισμών. Ζήσαμε μαζί στ’ αντίσκηνά τους, στα ιατρεία, στις γιορτές και στις λύπες τους- μάθαμε, ξεμάθαμε. Τέλος, μια προσπάθεια να διηγηθούμε την οδύνη του ξεσπιτωμού- στην ουσία, να θυμηθούμε, πάλι.
Από τους «Πέρσες» του Αισχύλου και τη μετάφραση του Ι. Γρυπάρη, σε μεταγραφή - διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Μπουντούρη.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 20:17
επιστροφή στην κορυφή