ΡΟΗ 24/7:

Ενάλιος Διάπορος, Έκθεση Φωτογραφίας στον Όρμο Παναγίας

diap ekth

Στις 16 Ιουλίου τα εγκαίνια

Για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στον Όρμο Παναγίας το φεστιβάλ της Ιουλιανής Πανσελύνου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου Γιάννη Χολογγούνη. Το θέμα της έκθεσης είναι ο υποβρύχιος πλούτος της ευρύτερης περιοχής της Νήσου Διάπορος!
Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Σιθωνίας και την επιμελείται το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 16/7 έως 31/8/2019 και ώρες λειτουργίας 19:30-24:00.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 16 Ιουλίου, στις 20:30.

Σημείωμα του Βασίλη Καρκατσέλη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ενάλιος Διάπορος» διαβάζεται/είναι σαν μία πρόσκληση για διεύρυνση του αντιληπτικού μας πεδίου.

Ο Γιάννης Χολογγούνης σηκώνει διάφανες κουρτίνες στο πέρασμα, ελπίζοντας να αναρωτηθούμε όχι μόνο για το τι φωτογραφίζει και τι μας παρουσιάζει ο φωτογράφος, αλλά και το γιατί.

Τίποτε δεν είναι μόνο για το εφέ. «Δια γαρ τούτο χαίρουσι τας εικόνας ορώντες, ότι συμβαίνει θεωρούντας μανθάνειν και συλλογίζεσθαι τι έκαστον» έλεγε ο Αριστοτέλης. Χαιρόμαστε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, όχι μόνο για να μαθαίνουμε, αλλά και για να σκεπτόμαστε επ’ αυτών.

Το έργο του είναι μία πρόκληση να επανέλθουμε στην εποχή των επαληθεύσεων ή μήπως των εξερευνήσεων και των ανακαλύψεων(;), να ψάξουμε για αυτό που υφίσταται κάτω από τους καθρέφτες της επιφάνειας, κάτω από ότι έχουμε κι όλας αναγνωρίσει.

Προτεινόμενο όχημα σε αυτό το ταξίδι το νέο υποβρύχιο σώμα μίας σύγχρονης φωτογραφικής μηχανής. Η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για αυτή την απεριόριστη καταβύθιση στο είναι, μας παρέχει δυνατότητες, με ελάχιστο κοστολόγιο, για όποιον ή όποια πραγματικά ενδιαφέρεται να φωτίσει το αθέατο με έναν τρόπο που μόνο η φωτογραφική μηχανή με τον υπέροχο ρεαλισμό της μπορεί.

Στον πραγματικό κόσμο όλα τα αντικείμενα, οι καταστάσεις, οι κοινωνικές σχέσεις, η φύση, ακόμη και η Ιστορία, βρίσκονται εκεί, στο σκοτάδι, περιμένοντας το φωτογράφο τους, αυτόν που θα τα νοηματοδοτήσει εντός του, θα τα φωτίσει κατάλληλα με το φακό του και θα μας τα παρουσιάσει για μία νέα διεύρυνση των οριζόντων, δικών του και δικών μας.

Τα υπόλοιπα είναι δική μας ευθύνη, των θεατών των φωτογραφιών.

επιστροφή στην κορυφή