ΡΟΗ 24/7:

Αναβιώνουν τα "Αναστενάρια" στον Λαγκαδά

anastenaria

Στις 20 Ιανουαρίου

Το έθιμο των Αναστεναρίων (πυροβασία) θα αναβιώσει ο Σύλλογος "Τα Αναστενάρια Λαγκαδά", στις 20 Ιανουαρίου, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Τα Αναστενάρια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα λαϊκά δρώμενα που τελούνται σήμερα στην Ελλάδα.
"Το θρακικό αυτό έθιμο, η αναβίωση τού εθίμου των Αναστενάρηδων, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές, που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης και κυρίως του χωριού Κωστί που ήταν το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν το ξεριζωμό. Κατά την παράδοση, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κωστί έπιασε φωτιά. Καθώς ο ναός φλεγόταν ακούστηκαν φωνές μέσα από τις φλόγες γιατί οι εικόνες ζητούσαν βοήθεια. Οι κάτοικοι μπήκαν στην εκκλησία για να σώσουν τις εικόνες και όταν βγήκαν έξω, ούτε οι εικόνες ούτε οι άνθρωποι είχαν καεί...", αναφέρει ο Σύλλογος.
Η τέλεση του δρώμενου θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς, με χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης και την παρουσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης.
Η αναβίωση του εθίμου τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου και ΔΗΚΕΛ Λαγκαδά και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

επιστροφή στην κορυφή