ΡΟΗ 24/7:

Πέθανε ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης

EeqhQrkXsAMQF g

Ένας γνήσιο ρεμπέτης

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο Αγάθωνας, όπως έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, γεννήθηκε το 1955, στον Ευαγγελισμό του Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονταν από τον κοινωνικό του περίγυρο και ήταν έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη μουσική μαθαίνοντας μόνος του. Δύο χρόνια αργότερα, στα 18 του, άρχισε να τραγουδά στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα αντιλήφθηκε ότι αυτό που τον ενδιέφερε πραγματικά και ταίριαζε και στη φωνή του ήταν το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώθηκε έκτοτε αποκλειστικά.

Το 1978 αποφάσισε να ιδρύσει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το οποίο ηχογράφησε δύο δίσκους, εμφανίστηκε σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποίησε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Λίγα χρόνια μετά, κατέβηκε στην Αθήνα, όπου και συνεργάστηκε το 1981 με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, ενώ είχε εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το 2013, σε συνεργασία με το συγκρότημα «Κoza Mostra», εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Στις αρχές Μαΐου, μεσούσης της Covid-19, ο Αγάθωνας, μαζί με συνεργάτες του και σε συνεργασία με τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης είχε παίξει ρεμπέτικα τραγούδια στην είσοδο του νοσοκομείου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά των επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 20:23
επιστροφή στην κορυφή