ΡΟΗ 24/7:

Ο Βυζαντινός Πύργος της Ν. Φώκιας αφηγείται την ιστορία του (φωτο και βίντεο)

fwkaia ntok

Η ιστορία του Πύργου και του τόπου μέσα από ένα τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ

Το τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας πύργος αφηγείται την ιστορία του», προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο στις όψεις του Βυζαντινού πύργου στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Ο Πύργος της Ν.Φώκαιας, που κατασκευάστηκε το 1409 και σώζεται ως τις επάλξεις έως και σήμερα, ζωντάνεψε και μάγεψε το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.

fwkaia ntok3

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του τόπου και του βυζαντινού πύργου στη Νέα Φώκαια μέσα στην πάροδο των αιώνων. Με την βοήθεια των αποτυπώσεων των όψεων του κτιρίου, σχεδιάστηκε στον υπολογιστή τρισδιάστατο μοντέλο του και πάνω σε αυτό, μέσω ειδικών λογισμικών, δημιουργήθηκε το οπτικό περιεχόμενο. Με βάση την επιστημονική έρευνα, την προφορική παράδοση, καθώς και αρχειακό υλικό της νεώτερης ιστορίας του τόπου, δημιουργήθηκε ένα σενάριο, που περιγράφει οπτικοακουστικά τον τόπο και την ιστορική πορεία του μνημείου μέσα στο χρόνο, όπως τις μεταμορφώσεις του τοπίου, την πρώτη κατοίκηση, την ίδρυση μετοχίου της αθωνικής μονής Αγίου Παύλου, την χρήση του Πύργου ως στρατηγείο του Εμμ. Παππά κατά την Επανάσταση του 1821, την εγκατάσταση προσφύγων και την συντήρηση και αποκατάστασή του.

fwkaia ntok2

Την πρώτη προβολή παρακολούθησαν ο Βουλευτής του νομού Απόστολος Πάνας, η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού Στέλιος Κατσάνης και Καθαριότητας Παύλος Παντζίκης, ο Πρόεδρος της ΚΕ.ΔΗ.Κ Ηρακλής Λειβαδιώτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Μαρία Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του Τ.Σ Ν.Φώκαιας Χρήστος Καπετάνιος.

επιστροφή στην κορυφή