ΡΟΗ 24/7:

Η αντιφασιστική ταινία "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ" στο Ολύμπιον

CHARLIE CHAPLIN5 780x470

Για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την πρώτη προβολή της ταινίας

"Ο Μεγάλος Δικτάτωρ", το κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν και συνάμα η πρώτη καθαρά ομιλούσα ταινία του, παρουσιάζεται στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 21.00, σε μια ειδική προβολή, με αφορμή τα 80 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας.

«Υπάρχει θέση για όλους σε αυτόν τον κόσμο. Και η φιλόξενη γη είναι εύφορη και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας. Μπορούμε κάλλιστα να ζούμε μια ζωή ελεύθερη και ωραία, έχουμε χάσει όμως τον δρόμο μας», λέει ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, στην πρώτη του καθαρά ομιλούσα ταινία, εγκαταλείπει τον χαρακτήρα του Σαρλό για να υποδυθεί τον διπλό ρόλο του κουρέα και του δικτάτορα Χίνκελ, σε μια μεγαλοφυή σάτιρα του Χίτλερ και των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Σκηνές όπως αυτές όπου ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την Υδρόγειο, ή του τουρτοπόλεμου ανάμεσα στον Χίνκελ και τον Μπεντσίνο Ναπαλόνι (δικτάτορα της Βακτηριδίας), αλλά ιδιαίτερα της πύρινης ομιλίας του Χίνκελ που λιώνει τα μικρόφωνα ανήκουν στις πλέον ανεξίτηλες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας.

Η πρεμιέρα της ταινίας "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ" έγινε στις 15 Οκτωβρίου 1940 και η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Α' Ανδρικού Ρόλου.

Γενική είσοδος: 3 ευρώ.

επιστροφή στην κορυφή