ΡΟΗ 24/7:

"Στη γραφή είσαι απόλυτα ελεύθερος να δημιουργήσεις οτιδήποτε"

received 893149104559863

Η Μαρία Μησσήν μιλά στο halkidikifocus.gr

Έπειτα από μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο -σε Ελλάδα και εξωτερικό- η Μαρία Μησσήν μπήκε δυναμικά και στο χώρο της λογοτεχνίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να ταξιδεύει τους τηλεθεατές με οδηγό την εκπομπή "24ωρες Ελλάδα" στην ΕΡΤ3. Με αφορμή το μυθιστόρημά της με τίτλο "Το Θέατρο στο Βυθό", μιλά στο halkidikifocus.gr για το βιβλίο της, την ενασχόλησή της με τις Τέχνες ενώ δεν παραλείπει να περιγράψει για το πως βιώνει η ίδια τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας.

received 234693088134811

Πώς έγινε το ξεκίνημα στο χώρο της τέχνης και του θεάματος;

Από μικρή είχα μία μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, όλες τις τέχνες, κι ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την έκφραση της ανθρώπινης ψυχής με κάθε τρόπο. Το χιούμορ και η Τέχνη εξάλλου ήταν πάντα το καταφύγιο και η διέξοδος όλων των ανθρώπων σε όλες τις εποχές όπου κι αν έχουν ζήσει. Οι αμέτρητες αρχαίες κωμωδίες, για παράδειγμα, που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας, πάντα επίκαιρες, το επιβεβαιώνουν, όπως και τα αριστουργήματα της παγκόσμιας Τέχνης που μπορούν ακόμα και "μιλάνε" σε όλους τους ανθρώπους.

Προσωπικά ξεκίνησα το ταξίδι μου από το ραδιόφωνο, εδώ στην Ελλάδα, και κατόπιν συνέχισα με το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ολλανδία.

Μίλησέ μας για "Το Θέατρο στο Βυθό".

"Το Θέατρο στο Βυθό" αφηγείται την ιστορία της Ντελμάν Βέρνερ, μιας 19χρονης κοπέλας γεννημένης στην Κοινοπολιτεία της Καλιράντα, μιας παγκοσμιοποιημένης αλλά άδικης κοινωνίας.

Είναι η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που βλέπει ξαφνικά τον κόσμο όλο γύρω της να διαλύεται και την ίδια να ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης, επιβίωσης κι απρόσμενων αποκαλύψεων.

Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες που θα την φέρει τελικά μέχρι το Βυθό του Κόσμου, το Βυθό στον οποίο καταλήγει να χάνεται σχεδόν ολόκληρη η Κοινοπολιτεία, μετά από μία βιβλική καταστροφή.

Κι ωστόσο, ενώ η ίδια μυστηριωδώς επιβιώνει, δεν μπορεί πια να ξαναβγεί στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τριγυρνώντας στο Βυθό λοιπόν, και πριν περάσουν πολλές μέρες, η κοπέλα ανακαλύπτει ξαφνικά κάτι παράδοξο.

Είναι το Θέατρο στο Βυθό, που παίζει κάθε βράδυ για ένα αόρατο κοινό.

Μια θαλασσογραφία της ανθρώπινης ψυχής απλώνεται εκεί μέσα. Με μεγαλειώδεις θεατρικές σκηνές, δαιδαλώδη παρασκήνια και συνεχή δραματική ένταση.

Ένα νέο παιχνίδι ξεκινά τώρα. Μέσα στο πανδαιμόνιο και το παραλήρημα του Θεάτρου, σε ένα διαρκώς χαρούμενο και εντελώς παράλογο κόσμο. Ένα τρελό κυνήγι και μια συναρπαστική περιπλάνηση. Η αναζήτηση της αλήθειας και μια περιπέτεια γεμάτη χιούμορ κι ανατροπές.

Στην προσπάθειά της να κατανοήσει και να εξιχνιάσει αυτό το νέο μυστήριο, η Ντελμάν ανακαλύπτει τελικά κάτι συγκλονιστικό!

"Το Θέατρο στο Βυθό" είναι μία σουρεαλιστική και αλληγορική περιπέτεια, μια μεγάλη βουτιά στη θάλασσα της μνήμης και το συλλογικό μας ασυνείδητο, αλλά και μία μοναδική επανάσταση ενάντια στη διαρκή υπακοή στο κοινωνικό σύστημα.

Ένα σύστημα που επιβάλλει ρόλους μέσα σε αυτό το μεγάλο Θέατρο που αποκαλούμε Ζωή.

received 220134696458183

Τι είναι εκείνο πού αποκομίζει ο αναγνώστης;

Την διαρκή ανάγκη για την αναζήτηση της αλήθειας, την επιβίωση και την κατανόηση του κόσμου των ανθρώπων και ποια είναι η θέση μας, ο "ρόλος" μας σε όλα αυτά.

Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο πάντως μου λένε για τις μεγάλες περιπέτειες που βίωσαν, τους φανταστικούς κόσμους που γνώρισαν και την φαντασμαγορική εξερεύνηση ενός λαμπερού, αστείου, πολλές φορές, αλλά και ποιητικού κόσμου.

Κατά κοινή ομολογία είναι ένα βιβλίο που όμοιο του δεν φαίνεται να υπάρχει, δεν έχει διαβάσει κανείς κάτι ανάλογο και είναι ένα βιβλίο που μάλλον δεν θα ξεχάσουν και ποτέ.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Στα 19 μου, έχοντας αρχίσει να εξερευνώ τον κόσμο σε αυτήν την παράξενη πορεία ενηλικίωσης που περνάμε όλοι, άρχισα να γράφω για όσα σημαντικά ένιωθα ότι συνέβαιναν γύρω μου, χαρακτήρες αρχετυπικούς που όλοι κάποτε θα γνωρίσουμε, περιπέτειες νεανικές και περιπλανήσεις που άφηναν ένα ανεξίτηλο στίγμα. Όνειρα, ελπίδες και μία ανάγκη επιτακτική σχεδόν να καταγραφεί αυτός ο φανταστικός κόσμος που γεννιόταν τότε στο μυαλό μου.

Είναι μια διέξοδος η λογοτεχνία για σένα; Ένας τρόπος έκφρασης;

Η λογοτεχνία είναι μία διέξοδος για όλους. Η γραφή επίσης, αν και δεν γράφουν όλοι συστηματικά. Στην γραφή είσαι απόλυτα ελεύθερος να δημιουργήσεις χωρίς κανένα περιορισμό ή αναγκαστική συνθήκη. Μπορείς να γράψεις οτιδήποτε, οπουδήποτε.

ezgif.com gif maker 1

Το τηλεοπτικό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις ομορφιές της Ελλάδας μέσα από την εκπομπή "24 ώρες Ελλάδα", η οποία προβάλλεται από το τρίτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Μίλησέ μας για αυτό το εγχείρημα;

Χαίρομαι που μέσα από μία πορεία αρκετών χρόνων η εκπομπή έχει καταφέρει και συνεχίζει να ταξιδεύει και να κερδίζει την αγάπη του κόσμου.

Χαίρομαι που ανακαλύπτουμε, όλοι μαζί, παρέα, μία μεγάλη αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι μία ατελείωτα μεγάλη χώρα αλλά και μία μικρογραφία ολόκληρου του πλανήτη ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει εικόνα του πλανήτη μας που να μην έχει το αντίστοιχο της, έστω και σε μικρή κλίμακα, κάπου στην Ελλάδα.

received 1097038954072588

Δώσε μας μια γεύση από όλα όσα συμβαίνουν στα γυρίσματα της εκπομπής.

Τα γυρίσματα μας είναι εντατικά και γρήγορα, ολοκληρώνονται μέσα σε λίγες μέρες. Κι όμως με έναν περίεργο τρόπο ο χρόνος διαστέλλεται όπως κάνει πάντα ο χρόνος στα ταξίδια, κι όταν επιστρέφεις, αισθάνεσαι σαν να έλειπες καιρό κι ότι κάπως, κάτι μέσα σου και γύρω σου έχει αλλάξει.

ezgif.com gif maker

Πόσο επίπονη είναι η οργάνωση και η υλοποίηση της παραγωγής;

Είναι πολύ εντατικοί και γρήγοροι οι ρυθμοί για αυτό και χρειάζονται μεγάλες αντοχές, ψυχικές και σωματικές.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ωστόσο προσπαθούμε να απολαμβάνουμε και να ζούμε το ταξίδι μέσα από την καταγραφή του ώστε αυτό που θα νιώσετε κι εσείς παρακολουθώντας την εκπομπή να είναι η χαρά του ταξιδιού και της ανακάλυψης.

missin24hrs

Ο κόσμος τι σας λέει στα γυρίσματα;

Χαίρονται τόσο πολύ που ανοίγουμε αυτές τις διόδους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και ειδικά στην επαρχία βλέπω πολύ γενναία άτομα με οράματα, ιδανικά κι εσωτερική δύναμη αξιοζήλευτη. Πιστεύω ότι είναι η διαρκής επαφή με την φύση που τους γεμίζει με ενέργεια κι αισιοδοξία κι έχουν μια πιο καθαρή ματιά για τα πράγματα.

missin24hrsw

Το επόμενο βήμα ποιο είναι; Σκέφτεσαι ένα νέο βιβλίο;

Το επόμενο βιβλίο ξεκίνησε ήδη να ετοιμάζεται και είναι ουσιαστικά η συνέχεια αυτού του βιβλίου και αφορά στην εξέλιξη της ηρωίδας και μία άλλη συνολική θεώρηση του κόσμου μας.

Θα έχει τον τίτλο "Η Χώρα στον Ουρανό" κι είναι μία αντιπολεμική περιπέτεια γεμάτη μάχες, προδοσίες, έρωτες, συμμαχίες και καινούριους φανταστικούς κόσμους που αναδύονται.

received 416255946349387

Πόσο σε δυσκολεύουν οι πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας;

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει μείνει αλώβητος μέσα από όλο αυτό που ζούμε. Ελπίζω σε έναν καλύτερο κόσμο μετά από όλο αυτό, τώρα που ανακαλύψαμε ξανά πόσο σημαντικοί είναι τελικά οι άλλοι άνθρωποι στη ζωή μας και πόσο αλληλένδετοι είμαστε όλοι πάνω σε αυτόν το πλανήτη.

Καλό κουράγιο και καλή δύναμη να ευχηθώ σε όλους μας και να μην ξεχνάμε ότι τα έχουμε ξαναπεράσει όλα αυτά κι έχουμε επιβιώσει κι έχουμε βγει πιο δυνατοί και πιο σοφοί μέσα από κάθε δοκιμασία. Ελπίδα, δύναμη κι αλληλεγγύη σε όλους μας και για όλους μας. Θα περάσει κάποτε κι αυτό και η Ζωή στο τέλος θα νικήσει!

 missin24hsn

επιστροφή στην κορυφή