Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στον «αέρα» δεκάδες δικαστικές υποθέσεις στην Χαλκιδική

DIKASTHRIA-POLYGYROS

Προβλήματα από την αποχή των δικηγόρων

Σε «ομηρία» βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες της Χαλκιδικής, οι οποίοι περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Η παρατεταμένη αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, με κυρίαρχο αίτημα του διεκδικητικού πλαισίου του κλάδου την απόσυρση του ασφαλιστικού, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις δικάσιμους. Η κατάσταση είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και των άλλων δυσλειτουργιών στον χώρο της Δικαιοσύνης και οι κινητοποιήσεις του δικηγορικού κόσμου διόγκωσαν ακόμη περαιτέρω το πρόβλημα. «Εναρμονιζόμαστε με τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Το πλαίσιο χορήγησης αδειών που έχει καθορίσει η Επιτροπή επιτρέπει συγκεκριμένες νομικές εργασίες», εξήγησε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Παντελής Ζήσης.

Ειδικότερα, σε όλη τη διάρκεια της αποχής επιτρέπονται οι καταθέσεις εκτός της τακτικής διαδικασίας ενώ εξαιρείται η έκδοση διαταγών πληρωμής. Ακόμη, στα αστικά δικαστήρια εκδικάζονται μόνο ασφαλιστικά μέτρα και εφόσον εκδόθηκε προσωρινή διαταγή.

Στις ποινικές υποθέσεις δεν γίνονται παραστάσεις με εξαίρεση τα αυτόφωρα και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κρατούμενος. Σε αντίθετη περίπτωση αναβάλλεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποθέσεις, επιτρέπονται δίκες μόνο για όσες βρίσκονται στο όριο της παραγραφής. Δηλαδή, όσες εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό και έχουν συμπληρώσει 6 έτη από τον χρόνο τέλεσης της πράξης και όσες εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό και έχουν «κλείσει» επταετία από τον χρόνο τέλεσης της πράξης.

«Η διαρκής κινητοποίηση είναι εξοντωτική για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Και οι δικηγόροι έχουμε υποστεί ισχυρό πλήγμα, καθώς οι υποθέσεις από τις αρχές του έτους οδηγούνται συνεχώς σε αναβολή με συνέπεια να καθυστερούν και να μην πληρωνόμαστε από τους πελάτες μας», παραδέχτηκε ο κ. Ζήσης. Ο ίδιος υπογράμμισε και τις επιπτώσεις της αποχής στην είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο. «Εφόσον δεν διεξάγονται δίκες δεν ‘κόβονται’ διπλότυπα από το Δικηγορικό Σύλλογο και κατά συνέπεια δεν παρακρατείται ο αντίστοιχος φόρος. Είναι αδύνατη η απόδοση ΦΠΑ, αφού από τη στιγμή που δεν εκδικάζεται μια υπόθεση δεν εκδίδεται η αντίστοιχη απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, διακόπηκαν οι εισπράξεις από τα δικαστικά ένσημα και τη μετατροπή των ποινών στα ποινικά δικαστήρια», περιέγραψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής. Παράλληλα, δημιουργούνται εκκρεμότητες που συνδέονται με την τακτοποίηση κτηματολογικών εγγραφών και την αποζημίωση από τροχαία ατυχήματα.

Αναφορικά με τις επείγουσες υποθέσεις, που ωστόσο δεν μπορούν να εκδικαστούν λόγω της αποχής, ο κ. Ζήσης σημείωσε πως γίνονται εξαιρέσεις. «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών της Αττικής με εκατοντάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν στο δρόμο επειδή πτώχευσε, όπου ο κλάδος έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο και αντιμετώπισε την υπόθεση με ανθρωπισμό, χορηγώντας σχετική άδεια ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ώστε να προληφθούν ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις», τόνισε.

 

Διαφωνίες για την αποχή

Η σχεδόν εξάμηνη κινητοποίηση των δικηγόρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κλάδου. Τόσο στην Χαλκιδική όσο και σε ολόκληρη την Επικράτεια υπάρχουν φωνές που ζητούν να σταματήσει η αποχή. Ειδικότερα, έχουν διατυπωθεί απόψεις ότι εφόσον ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο ασφαλιστικό και παράλληλα απορρίφθηκαν αιτήματα για κατάθεση τροπολογιών για βελτιώσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο ο αγώνας δεν έχει πλέον σαφή στόχευση και αποτέλεσμα. Σημειώνεται δε, ότι η συγκεκριμένη αντίληψη προβάλλεται ως πρωταρχικό επιχείρημα για αναστολή των κινητοποιήσεων και όχι το γεγονός ότι προκλήθηκε σοβαρό οικονομικό ζήτημα στο δικηγορικό κόσμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων απασχολεί έντονα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και η αντιμετώπιση της επόμενης μέρας από τη λήξη της αποχής, αλλά και των προβλημάτων, τα οποία συνδέονται με την αποχή, είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος.

Στις 3 Ιουνίου οι νέες αποφάσεις

Όπως είναι γνωστό, η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται μέχρι και τις 6 Ιουνίου. Την Παρασκευή, 3 του μήνα συνέρχεται η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos