Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Σε ΤΕΙ και Οικονομικές Σχολές οι περισσότεροι εισακτέοι από τη Χαλκιδική

BASEIS-AEI-TEI-16

Τι φέρνει η ανακοίνωση των βάσεων

Την «τιμητική» τους είχαν φέτος τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας όσον αφορά τους επιτυχόντες από τη Χαλκιδική, οι οποίοι διεκδίκησαν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, από μία αρχική προσέγγιση των στοιχείων των βάσεων εισαγωγής που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, οι περισσότεροι υποψήφιοι στράφηκαν σε Τμήματα και Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που συνδέονται με τις Οικονομικές Επιστήμες. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων και η Λογιστική-Χρηματοοικονομική αποτέλεσαν κυρίαρχες επιλογές ενώ ανάλογες ήταν οι προτιμήσεις για τις Πολυτεχνικές Σχολές (Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), Νοσηλευτικής ΤΕΙ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ.

Οι αριστούχοι πέτυχαν την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως τρεις υποψήφιοι από τη Χαλκιδική πέρασαν στην Ιατρική Σχολή ενώ τέσσερις στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Ενδιαφέρον υπήρξε και για Τμήματα που συνδέονται με το περιβάλλον, όπως Μηχανικών Περιβάλλοντος και Δασολογίας καθώς και για τα Παιδαγωγικά.

Παρά το γεγονός ότι εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, μονοψήφιος -αν όχι σχεδόν μηδενικός- ήταν ο αριθμός των εισακτέων από τη Χαλκιδική στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επεξεργάζεται τα στοιχεία που έλαβε από το υπουργείο Παιδείας και τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα στο νομό σε σχέση με τις επιδόσεις των υποψηφίων και τις βάσεις εισαγωγής.

Το «ασανσέρ» των βάσεων

Ο ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων «ΣΥΜΒΟΛΟ», μαθηματικός, Θανάσης Παπαοικονόμου, αναλύει στο halkidikifocus.gr, την εικόνα που διαμορφώνεται στις φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, που περιλαμβάνει τις αποκαλούμενες «θεωρητικές σχολές», μικρή άνοδος της τάξης των 200-300 μορίων σημειώθηκε στη Νομική ενώ μικρή πτώση παρουσίασαν οι χαμηλόβαθμες σχολές του ίδιου πεδίου.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, που αφορά τις θετικές επιστήμες, η πτώση των βάσεων ήταν αναμενόμενη με εξαίρεση τις υψηλόβαθμες σχολές (Πολυτεχνείο), όπου παρατηρήθηκε μικρή άνοδος κατά 50-100 μόρια. «Στο συγκεκριμένο πεδίο ήταν χαρακτηριστική η πτώση των βάσεων έως και 3.000 μόρια στις πολύ χαμηλόβαθμες σχολές. Δηλαδή, ένας υποψήφιος με χαμηλή βαθμολογία μπορούσε να εισαχθεί π.χ. στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σημειώνει ο κ. Παπαοικονόμου.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, όπου κυριαρχούν οι επιστήμες υγείας, η Ιατρική Θεσσαλονίκης «ανέβηκε» κατά 280 μόρια. «Η μικρή άνοδος των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές οφείλεται στην ευκολία των θεμάτων της Φυσικής και της Χημείας στις πανελλαδικές» υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων «ΣΥΜΒΟΛΟ». Ανάλογα κινήθηκαν και οι βάσεις εισαγωγής στη Βιολογία, την Κτηνιατρική και στα τμήματα παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Κατακόρυφη ήταν η πτώση στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, με τις βάσεις στα παιδαγωγικά τμήματα δασκάλων και νηπιαγωγών να «κατρακυλούν» έως και 4.000 μόρια, σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενα χρόνια. «Φέτος ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν τις παραπάνω σχολές ήταν μικρός», αναφέρει ο κ. Παπαοικονόμου.

Στο πέμπτο πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών, λόγω και της δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλήνιες εξετάσεις, σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές ενώ 6.000-7.000 μόρια «έπεσαν» οι βάσεις για τα Τμήματα Λογιστικής των ΤΕΙ.

Από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις των φετινών βάσεων ήταν το γεγονός ότι ορισμένες σχολές είχαν τη δυνατότητα να τις επιλέξουν οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Τμήματα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), όπου οι βάσεις σημείωσαν άνοδο της τάξης των 1.000-1.500 μορίων. «Παρά το γεγονός ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν προτίμησαν τα ΤΕΦΑΑ, οι βάσεις ανέβηκαν επειδή μπορούσαν να δηλωθούν από κάθε επιστημονικό πεδίο» εξηγεί ο ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων «ΣΥΜΒΟΛΟ».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos