Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

«Ψυχρό» καλοκαίρι για τις λαϊκές αγορές της Χαλκιδικής

LAIKH-TOYRISTES-1

Δύσκολη αναμένεται και η χειμερινή περίοδος

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε ο τζίρος στις λαϊκές αγορές της Χαλκιδικής, στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Οι προσδοκίες των πωλητών σε σχέση με την παρουσία τουριστών διαψεύστηκαν, αφού η κατανάλωση ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. «Περιμέναμε αύξηση του τζίρου καθώς ο νομός είναι τουριστική περιοχή και παρά όσα ειπώθηκαν για ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών, εμείς δεν το αισθανθήκαμε στην αγορά» σημειώνει στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής Χρήστος Αλβανός.

«Ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για τη σεζόν όλοι οι συνάδελφοι και προσφέραμε στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα σε προσιτές τιμές και μεγάλη ποικιλία, δυστυχώς όμως δεν επιτύχαμε το ανάλογο αποτέλεσμα» προσθέτει.

Βαλκάνιοι η πλειοψηφία

Σκιαγραφόντας το προφίλ των τουριστών που επισκέφθηκαν τις λαϊκές αγορές, ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μονοπώλησαν τα Βαλκάνια». «Η συντριπτική πλειονότητα ήταν Σέρβοι, Βούλγαροι και πολίτες γειτονικών χωρών. Ωστόσο, πρόκειται για καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι ψωνίζουν ελάχιστα και έρχονται μόνο για να απολαύσουν τις παραλίες και τον ήλιο» προσθέτει.

Ο κ. Αλβανός επισημαίνει πως Ρώσοι τουρίστες δεν εμφανίστηκαν στις λαϊκές αγορές.

 

ALBANOS-LAIKES-3

 

Μια φέτα καρπούζι και… παζάρια

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειονότητα των ξένων τουριστών στράφηκε κυρίως σε είδη διατροφής και σε πολύ χαμηλές ποσότητες. «Υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιος αγόραζε δύο ροδάκινα, μια φέτα ή το πολύ μισό καρπούζι ενώ όσοι επισκέπτονταν τους πάγκους με τα βιομηχανικά είδη έκαναν διαπραγματεύσεις για τις τιμές» αναφέρει ο κ. Αλβανός.

«Ψυχή» της αγοράς ο Έλληνας

Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, όπως και πολλών κλάδων, νοσταλγούν τις «παλιές καλές εποχές», όταν ο Έλληνας καταναλωτής γέμιζε ασφυκτικά το καρότσι με κάθε λογής προϊόντα. «Από τη στιγμή που υπήρξαν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις οι εισπράξεις και στις λαϊκές αγορές μειώθηκαν κατακόρυφα. Ο Έλληνας ήταν η ‘ψυχή’ της αγοράς και όταν είχε την οικονομική δυνατότητα κατανάλωνε όσο κανείς άλλος» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου.

 

LAIKH-TOYRISTES-2

 

POS στους… πάγκους

Όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές είναι υποχρεωμένοι να εφοδιαστούν με συσκευές ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα γνωστά POS. «Και ο κλάδος μας αναγκαστικά θα μπει στα ‘χωράφια’ του πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αφού πέρα από το οικονομικό κόστος μετάβασης, όλα όσα εισπράττει ο κάθε επαγγελματίας θα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό και αυτομάτως θα παρακρατείται ο ΦΠΑ, οι κρατήσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι οφειλές προς το Δημόσιο. Έτσι, ό,τι περισσεύει -εφόσον περισσεύει με τον χαμηλό τζίρο που κάνουμε- θα περιέρχεται σε εμάς» εξηγεί ο κ. Αλβανός. «Με απλά λόγια δεν θα διαχειριζόμαστε μόνοι μας τις εισπράξεις μας» συμπληρώνει με νόημα.

«Βαρύς» ο χειμώνας

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών ενόψει της χειμερινής περιόδου. «Πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν το χώρο καθώς βρίσκονται στα όριά τους» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου. «Δεν μπορούμε να ‘παλέψουμε’ τις ασφαλιστικές εισφορές, συνεχώς πηγαίνουμε από ρύθμιση σε ρύθμιση και γενικότερα τα έξοδα είναι δυσβάστακτα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos