Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στο ναδίρ η κατανάλωση για τα Χριστούγεννα στις λαϊκές αγορές της Χαλκιδικής

LAIKH AGORA WINTER

“Αργοπεθαίνει ο κλάδος” λένε οι επαγγελματίες

Τις χειρότερες γιορτές από όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όσον αφορά τον τζίρο, πέρασαν οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών της Χαλκιδικής.

Η διαφορά στην κατανάλωση σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων ετών ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

«Φέτος βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όσον αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι καταναλωτές ήταν πολύ συγκρατημένοι και εμφανίστηκαν στις λαϊκές αγορές την προπαραμονή και την παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε και καταβλήθηκαν οι συντάξεις και το κοινωνικό μέρισμα» σημείωσε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής “Ο Αριστοτέλης” Χρήστος Αλβανός.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού προμηθεύτηκε τα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι –λαχανικά και φρούτα- και σε πολύ μικρές ποσότητες, μισό ή ένα κιλό» πρόσθεσε.

Μεγάλη “βουτιά” στα βιομηχανικά προϊόντα

Η ελεύθερη πτώση σε είδη ένδυσης και υπόδησης που πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Χαλκιδικής συνεχίστηκε και ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Σωματείου η μείωση στον τζίρο μπορεί να έχει αγγίξει το 60-70%. «Πλήρης απραξία. Ούτε δώρα ακόμη και για μικρά παιδιά δεν αγόρασαν οι περισσότεροι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν» παρατήρησε ο κ. Αλβανός.

«Ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα δεν υπήρχε η παραμικρή αίσθηση ότι ήρθαν οι γιορτές. Οι συνάδελφοι προετοιμάστηκαν ανάλογα, προμηθεύτηκαν εμπορεύματα, ωστόσο προσέλευση μηδέν» συμπλήρωσε.

Απούλητα αγροτικά προϊόντα

Εκτός από τα βιομηχανικά είδη, το φαινόμενο της μη διάθεσης των προς πώληση αγαθών “επεκτάθηκε” και στα οπωροκηπευτικά. «Ήταν κάτι το πρωτοφανές να αντικρίζουμε στο τέλος της μέρας παραγωγούς και εμπόρους φρούτων και λαχανικών να τα φορτώνουν ξανά στα φορτηγά επειδή δεν τα πούλησαν» ανέφερε ο κ. Αλβανός.

Σε δεινή θέση οι καταναλωτές

Ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας των περικοπών, της υψηλής ανεργίας και των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων.

«Καθημερινά συναντάμε κατσουφιασμένα πρόσωπα, ανθρώπους έντονα προβληματισμένους και αγανακτισμένους από όσα έχουν υποστεί στο εισόδημά τους» τόνισε.

«Πόσο μάλλον όταν διαχρονικά ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα έξοδα, όπως τέλη κυκλοφορίας, δόσεις στην εφορία κ.ά. πώς να περισσέψουν χρήματα για αγορές;» πρόσθεσε με έμφαση.

Απαισιοδοξία και ανησυχία

Ανάλογη εικόνα –ίσως και χειρότερη- αναμένεται στις λαϊκές αγορές και ενόψει της Πρωτοχρονιάς. «Πιστεύω ότι η κατανάλωση θα είναι και πάλι περιορισμένη, καθώς οι περισσότεροι πραγματοποίησαν τις αγορές τους παραμονές Χριστουγέννων» υποστήριξε.

«Προσδοκούσαμε έστω και μικρή ανάκαμψη ώστε να καλύψουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας ωστόσο διαψευστήκαμε. Καθημερινά η αγωνία εντείνεται όπως και ο προβληματισμός για όσα θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο. Ο κλάδος αργοσβήνει καθημερινά» κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos