Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

ΕΚΑΒ: Αυξάνονται οι κενές βάρδιες στη Χαλκιδική

AS8ENOFORO EKAB GNX

Νέο σήμα κινδύνου από τους εργαζόμενους

Χωρίς κάλυψη θα βρίσκονται από τον Οκτώβριο πολλές βάρδιες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στις πέντε βάσεις της Χαλκιδικής. Το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου σηματοδοτεί την αποχώρηση των εργαζόμενων, οι οποίοι ενίσχυσαν το νομό κατά τους μήνες αιχμής. Παρά το γεγονός ότι μετά βίας η πρόσθετη δύναμη ξεπέρασε τα 10 άτομα, η εποχιακή επάνδρωση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων αποτέλεσε «ανάσα» για την επαρκέστερη αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών. Λίγα 24ωρα πριν από την εκπνοή του Σεπτεμβρίου και τα πρώτα «σύννεφα» στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ κάνουν την εμφάνισή τους. Όπως καταγγέλλουν στο halkidikifocus.gr οι εργαζόμενοι, ενδεικτική είναι η περίπτωση της βάσης του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας. Από το βράδυ της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου έως το μεσημέρι της Παρασκευής 29 του μηνός η περιοχή βρίσκεται χωρίς κάλυψη και τα περιστατικά καλούνται να τα αντιμετωπίσουν οι βάσεις της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Κενές θα είναι και οι νυχτερινές βάρδιες του Σαββατοκύριακου (30/9-1/10).

Ο χάρτης των… ελλείψεων

Ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Γιαννιτσών και Έδεσσας) Γιώργος Παλαιολόγου, αναλύει στο halkidikifocus.gr την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα,

- στη βάση του ΕΚΑΒ των Νέων Μουδανιών υπηρετούν 11 άτομα, αριθμός που κρίνεται σχετικά επαρκής.

- στη βάση της Κασσάνδρας (Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας) 7 άτομα

- στη βάση της Σιθωνίας (Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου) 4 άτομα

- στη βάση της Βόρειας Χαλκιδικής (Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου) 6 άτομα

- στη βάση του Πολυγύρου (Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής) μόλις 3 από τα 4 συνολικά άτομα, καθώς ένας εργαζόμενος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

«Σε όλες τις παραπάνω περιοχές θα υπάρχουν κενές βάρδιες σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα στην Κασσάνδρα στη διάρκεια του Οκτωβρίου αναμένεται να μείνουν ακάλυπτα από 20 έως 24 οκτάωρα (βάρδιες)», αποκαλύπτει ο κ. Παλαιολόγου.

«Κανείς δεν πρέπει να… αρρωστήσει όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε κάθε περιοχή ενώ όποιος είναι τυχερός θα ζήσει», σημειώνει με νόημα.

PALAIOLOGOY

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου, όταν προκύψει περιστατικό π.χ. σε κάποια περιοχή της Κασσάνδρας και η βάρδια δεν καλύπτεται στη δεδομένη χρονική στιγμή θα κληθεί το ασθενοφόρο που βρίσκεται στην πλησιέστερη περιοχή και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τα Νέα Μουδανιά. «Όταν το περιστατικό συμβεί στο Παλιούρι ή στη Νέα Σκιώνη το ασθενοφόρο που θα ξεκινήσει από τα Νέα Μουδανιά θα χρειαστεί έως και 40 λεπτά προκειμένου να φτάσει. Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς», υπογραμμίζει ο κ. Παλαιολόγου.

Ανάμεσα στους 32 συνολικά εργαζόμενους, οι οποίοι στελεχώνουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, συμπεριλαμβάνονται και πέντε άτομα που ενσωματώθηκαν από το Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το ωράριο εργασίας τους είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με τους διασώστες για δημοσιονομικούς κυρίως λόγου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία των πληρωμάτων.

Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Νέας Καλλικράτειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο και βάση του ΕΚΑΒ παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται εκατοντάδες περιστατικά.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι πολλά ασθενοφόρα βρίσκονται σε ακινησία λόγω βλαβών που καθυστερούν να επιδιορθωθούν εξαιτίας της γραφειοκρατίας. «Τους τελευταίους μήνες ένα από τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας έχει παροπλιστεί επειδή δεν έχει αντικατασταθεί το ρουλεμάν. Η έγκριση της αντίστοιχης δαπάνης είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Υπάρχει ωστόσο ασθενοφόρο για τη διακομιδή των περιστατικών. Όμως, αυτό που συνεχώς συμβαίνει είναι να χαλάει το ένα όχημα και να παίρνουμε το επόμενο διαθέσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο αρχείο οι μηνυτήριες αναφορές

Η καθυστέρηση στην άφιξη του ασθενοφόρου σε πολλά περιστατικά απέβη μοιραία για τη ζωή συνανθρώπων μας. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση τον περασμένο Απρίλιο στην Ουρανούπολη, όπου ένας 38χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από πνευμονικό οίδημα. (δείτε εδώ)

«Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται άδικα εξαιτίας των ελλείψεων και των παραλείψεων, ωστόσο οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έβαλαν την υπόθεση στο αρχείο ενώ ο κόσμος πεθαίνει στο δρόμο», καταγγέλλει στο halkidikifocus.gr ο κ. Παλαιολόγου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι ακόμη ένα πρόσφατο περιστατικό στη Χαλκιδική καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στα Βράσταμα με θύμα έναν 32χρονο οδηγό μοτοσικλέτας, το ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του συμβάντος σχεδόν μισή ώρα αργότερα. Ειδικότερα, ασθενοφόρο της βάσης του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας αρχικά κλήθηκε για περιστατικό στη… Νικήτη με μία ηλικιωμένη, η οποία παρουσίασε υπονατριαιμία. Την ώρα της διακομιδής της στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, στις 8.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας, το πλήρωμα του ασθενοφόρου την στιγμή που βρισκόταν στη Γερακινή δέχτηκε την κλήση για τροχαίο ατύχημα στα Βράσταμα. Το περιστατικό με την ηλικιωμένη διευθετήθηκε από πλευράς του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Πολυγύρου στις 20.23 και αμέσως το ασθενοφόρο αναχώρησε για τα Βράσταμα, όπου έφτασε στις 20.36. «Ο άτυχος 32χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά και εξέπνευσε στο Νοσοκομείο, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η αποφυγή των καθυστερήσεων είναι σωτήρια για τους ασθενείς. Κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου.

Οι ίδιοι θέτουν και τη διάσταση των επιπτώσεων στον τουρισμό, καθώς οι κενές βάρδιες κυρίως κατά τον Οκτώβριο έχουν αντίκτυπο στο τοπικό τουριστικό προϊόν, καθώς μέχρι τα τέλη του συγκεκριμένου μήνα η πληρότητα σε πολλά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ανέρχεται έως και 80%.

Λύση οι προσλήψεις

«Συνεχώς ζητούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο ενίσχυση των πληρωμάτων ασθενοφόρων», αναφέρει στο halkidikifocus.gr η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη. Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται ενόψει της χειμερινής περιόδου στη Χαλκιδική, η κ. Ματσικούδη τονίζει ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε τα περιστατικά στην περιοχή, ακόμη και με τα πληρώματα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, στην πόλη έχουν επιστρέψει όλοι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες». Η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για το σωστό συντονισμό των υφιστάμενων πληρωμάτων των ασθενοφόρων με ανάλογη διαχείριση των περιστατικών ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα γεγονότα.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos