Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αναστάτωση με την επένδυση στον Άγιο Ιωάννη της Σιθωνίας

18698282 1921894108025425 1194623719534010860 n

Εμπλοκή με τις δασικές υπηρεσίες

Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο «Ελληνικό», μικρότερης εκ των πραγμάτων έκτασης, βρίσκεται η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με τη δρομολογούμενη επένδυση τουριστικού χαρακτήρα ύψους 40 εκατ. στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας.

Το παραθαλάσσιο ακίνητο έχει πωληθεί από το 2015 στην οικογένεια Μεντεκίδη, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθωθεί να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες και όπως όλα δείχνουν αυτό θα καθυστερήσει ακόμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", η τελευταία απόφαση της Τοπικής Δασικής Υπηρεσίας έσπευσε να χαρακτηρίσει δασικό το 70% των 253 στρεμμάτων, όπου αναμενόταν να αναπτυχθεί η ξενοδοχειακή μονάδα και ένα «χωριό» με τουριστικές κατοικίες. Ειδικότερα, το σχεδιαζόμενο ξενοδοχείο, μια επένδυση 23 εκατ., θα είναι 200 δωματίων, ενώ θα κατασκευαστούν 120 κατοικίες επιφάνειας 200 τ.μ. έκαστη.

Με τον τρόπο αυτό, και παρά την αρχική γνωμοδότηση βάσει της οποίας το δασικό τμήμα του ακινήτου βρισκόταν σε διάσπαρτα σημεία διαφορετικά από εκείνα που δρομολογούνταν η ανοικοδόμηση, η εν λόγω επένδυση έχει βρεθεί σε τέλμα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε ήδη εκδοθεί ΕΣΧΑΔΑ (Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης και Στρατηγικής Επένδυσης) με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους επενδυτές, καθώς ούτε το συγκεκριμένο εργαλείο έχει σταθεί ικανό να «θωρακίσει» τις επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων από μελλοντικά κωλύματα.

sxed sithonia

Ηδη, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει σπεύσει να προχωρήσει σε κατάθεση ένστασης για την αναίρεση της αρχικής πράξης χαρακτηρισμού του δασάρχη, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Ελληνικού, όπου επίσης ως δασικό είχε χαρακτηριστικό ένα κομβικό σκέλος της προωθούμενης επένδυσης.

17990702 1907117136169789 9139261679085930747 n

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί σε ξεκαθάρισμα σειράς ακινήτων που επίσης εμφανίζουν δασικά ζητήματα, προτού προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμών πώλησης ή παραχώρησης εκμετάλλευσης, ώστε να αποφύγει αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον. Σημειωτέον ότι αντίστοιχα δασικά προβλήματα έχουν καταγραφεί και σε άλλα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως στο Ποσείδι, του οποίου ο διαγωνισμός ξεκίνησε φέτος, αλλά και το Παλιούρι, όπου βρίσκεται και το παλιό Ξενία, για το οποίο ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2014. Αρνητική για το ΤΑΙΠΕΔ ήταν και η πράξη χαρακτηρισμού που εκδόθηκε για το υπό δημοπράτηση ακίνητο των 600 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι. Με βάση το τοπικό δασαρχείο, σχεδόν το 50% της έκτασης έχει χαρακτήρα δασικό, παρά το γεγονός ότι όταν πριν από αρκετά χρόνια δρομολογούνταν πολεοδόμηση του ακινήτου από τη ΔΕΠΟΣ στην οποία ανήκε τότε η έκταση, δεν είχε υπάρξει κάποια σχετική παρέμβαση.

Για τα προβλήματα δασικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα που ταλανίζουν τις επενδύσεις τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας ότι οφείλονται σε παθογένειες δεκαετιών και δεν μπορούν να λυθούν με μια απλή πολιτική εντολή. Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου, το οποίο θα επιλύει τα εν λόγω προβλήματα. Αναφερόμενος δε στην επένδυση του Ελληνικού, επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι θα προχωρήσει και θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας στη voria.gr, δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα με την αλλαγή της έκτασης που χαρακτηρίζεται ως δασική, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα. Ο ίδιος δήλωσε ότι σήμερα – αύριο υπογράφεται και από τον πέμπτο κατά σειρά υπουργό η ΚΥΑ με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και καθορίζονται οι όροι πολεοδόμησης.

Σε αυτή την έκταση των 253 στρεμμάτων, που απέκτησε η «Μεντεκίδης» το 2015 από το ΤΑΙΠΕΔ, το τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό αντιστοιχεί σε 15 στρέμματα, αυτά που είχαν γίνει γνωστά εξ’ αρχής στην εταιρεία, βάσει των οποίων έγιναν και οι μελέτες , περιβαλλοντικές και πολεοδόμησης.

Όπως είπε, η εταιρεία, με την υπογραφή της ΚΥΑ, θα υποβάλει τη μελέτη για έκδοση οικοδομικής άδειας για το ξενοδοχείο που πρόκειται, σε πρώτη φάση, να κατασκευάσει, ενώ σε επόμενη χρονική φάση θα προχωρήσει στην κατασκευή του παραθεριστικού χωριού.

Οι εργασίες κατασκευής του ξενοδοχείου αναμένεται να αρχίσουν το 2018, ενώ βεβαίως είναι έτοιμες οι μελέτες για την έκδοση της σχετικής αδείας (αρχιτεκτονική, στατική και η/μ). Για το 5άστερο ξενοδοχείο των 200 δωματίων θα απαιτηθεί επένδυση της τάξης των 25 εκατ ευρώ.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη επιλέξει την αλυσίδα που θα αναλάβει την διαχείριση του ξενοδοχείου, αν και είναι σε επαφές με πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.

Της κατασκευής του παραθεριστικού χωριού, που θα αποτελεί από περίπου 100-120 κατοικίες των 200 τ.μ. έκαστη, θα πρέπει να προηγηθεί η κατασκευή των απαραιτήτων υποδομών, δηλαδή της εγκατάστασης των δικτύων.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 22:29
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos