xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Θύματα της οικονομικής κρίσης τα ποιοτικά προϊόντα;

MELISSIA

Προτίμηση καταναλωτών στα πιο «οικονομικά»

Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός ΣΙΘΩΝ είναι ένας από τους παλαιότερους στην Ελλάδα καθώς λειτουργεί από το 1952 παράγοντας γνήσια προϊόντα απ’ ευθείας από τον Έλληνα παραγωγό. Αυτή τη στιγμή έχει 60 μέλη από την ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας ενώ η μέση ετήσια παραγωγή του κυμαίνεται μεταξύ 400-600 τόνων, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με  το διευθυντή του συνεταιρισμού Γιάννη Καραδήμο, η ποιότητα του μελιού ΣΙΘΩΝ είναι κορυφαία και αυτό αποδεικνύεται από κάθε ανάλυση που γίνεται, από τη γευσιγνωσία κατά την παραλαβή του, μέχρι τις χημικές αναλύσεις στη συνέχεια. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα καταστήματα ενώ σύντομα θα υπάρξουν και νέα. Παράλληλα το μέλι μας υπάρχει και στα ράφια των εμπορικών αλυσίδων και καταστημάτων. Το μέλι ΣΙΘΩΝ εξάγεται σε 11 χώρες, όμως η εξαγώγιμη ποσότητα αντιστοιχεί στο 15-20% της συνολικής παραγωγής, καθώς στην παγκόσμια αγορά κυριαρχεί πλέον το φθηνό προϊόν, ανεξαρτήτου ποιότητας. Οπότε εμείς απευθυνόμαστε σε επιλεγμένα σημεία» είπε ο κ. Καραδήμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια κρίση έχει οδηγήσει το καταναλωτικό κοινό σε στροφή προς οικονομικότερες λύσεις χωρίς να εξετάζονται οι επιπτώσεις στον οργανισμό.

«Το ακριβό είναι φθηνό»

Ο διευθυντής του μελισσοκομικού συνεταιρισμού τόνισε χαρακτηριστικά ότι δε γίνεται ένα προϊόν στο ένα ράφι να κοστίζει π.χ. 1 ευρώ και δίπλα ένα άλλο με τα ίδια χαρακτηριστικά να κοστίζει 0,50 ευρώ. «Θα πρέπει να αναρωτηθεί ο καταναλωτής για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στην τιμή. Μια μέση οικογένεια καταναλώνει περίπου ένα κιλό μέλι το μήνα, το οποίο κυρίως τρώνε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να πειραματιζόμαστε με την υγεία των παιδιών; Σε τελική ανάλυση ποιο ποσό γλιτώνουμε τελικά, αδιαφορώντας για την ποιότητα του μελιού. Καλώ τους καταναλωτές να αναρωτηθούν γιατί κάποιο μέλι είναι μόνιμα σε χαμηλή τιμή, χωρίς να υπάρχει ολιγοήμερη προσφορά; Είναι καθαρά ποιότητας» επεσήμανε ο κ. Καραδήμος.

Ελλιπείς οι έλεγχοι για τη διάθεση του μελιού

Σχετικά με τη σχεδόν ανεξέλεγκτη διάθεση του μελιού από διαφόρους επιτήδειους, ο διευθυντής του συνεταιρισμού είπε ότι εάν δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του ένας καταναλωτής γνήσιο μέλι, δεν ξεγελιέται εύκολα στη συνέχεια από κάποιο άλλο, ενδεχομένως νοθευμένο. «Κυκλοφορούν πολλά μέλια στην αγορά, ημιπαράνομα θα έλεγα, αλλά ο συνεταιρισμός δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά για την πάταξη του φαινομένου. Οι κρατικοί φορείς δε λειτουργούν σωστά σε αυτόν τον τομέα, δεν επιβάλλονται πρόστιμα, δεν αντιμετωπίζονται σωστά τα κρούσματα. Εμείς από την πλευρά μας ενημερώνουμε τον κάθε ενδιαφερόμενο που θα βρεθεί στο εργοστάσιο στη Νικήτη, με γευσιγνωσία, με προβολή video, με ομιλίες γεωπόνων, με φυλλάδια που διανείμουμε. Και πάλι καλώ τους καταναλωτές να σκεφτούν αν αξίζει τελικά να κάνουν τέτοιου είδους εκπτώσεις σε ένα τόσο βασικό προϊόν» είπε ο κ. Καραδήμος.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos