xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Μ. Καρράς: «Την τελευταία 5ετία άλλαξε όψη ο Δήμος Ν. Προποντίδας»

karras potreto logo19

Πλούσιος ο απολογισμός των έργων οδοποιίας και ανάπλασης

Παρεμβάσεις που βελτίωσαν τις συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και την εικόνα του Δήμου Ν. Προποντίδας, υλοποίησε η Δημοτική Αρχή. Σε συνέντευξή του στο halkidikifocus.gr, ο Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, Μανώλης Καρράς, παρουσιάζει τον απολογισμό των έργων οδοποιίας και ανάπλασης.

Στο παρελθόν υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για την κατάσταση των δρόμων στον ευρύτερο Δήμο. Στον τομέα της οδοποιίας τι είδους παρεμβάσεις υλοποιήσατε;

«Η εικόνα ήταν απαράδεκτη στον τομέα αυτό και για αυτό επικεντρωθήκαμε με ιδιαίτερο ζήλο. Οι πολίτες μας το ζητούσαν και είχαν δίκιο, αφού ο Δήμος μας είναι τουριστικός και κάθε χρόνο υποδέχεται πλήθος επισκεπτών. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή επέκτασης Παραλίας Διονυσίου (κόμβος - εκκλησία) με χρηματοδότηση ήταν από ιδίους πόρους αλλά και από τις ανταποδοτικές εισφορές. Επίσης, επισκευάσαμε τα πεζοδρομία στην περιοχή του Αμφιθεάτρου - Κ.Α.Π.Η. Ν. Μουδανιών. Συντηρούμε κάθε χρόνο τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου, προσπαθώντας να τους διατηρήσουμε σε ικανοποιητική κατάσταση μέχρι να καταφέρουμε να τους ασφαλτοστρώσουμε ξανά. Τοποθετήσαμε εκατοντάδες πινακίδες οδοσήμανσης, πολλά χιλιόμετρα διαγραμμίσεις, πολλά μέτρα στηθαία.

Ωστόσο, ένα μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώνουμε είναι η εσωτερική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Ν. Μουδανιών. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και ηλεκτροφωτισμό, έργα ολοκλήρωσης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα, στις οδούς Κανελλοπούλου, Μαν. Ανδρόνικου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Όρους και πλησίον των Κοιμητηρίων. Ένα από τα βασικότερα υποέργα είναι η κατασκευή αποχέτευσης όμβριων στην περιοχή του Ελαιώνα καθώς και στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και Αγ. Γεωργίου, προς την παραλία Ν. Μουδανιών, προς Παραλία Διονυσίου με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές αυτές.

Το έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη περιλαμβάνει:

• Για τα Ν. Μουδανιά (κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού)

• Για τον Αγ. Μάμα ασφαλτόστρωση

• Για τον Άγιο Παντελεήμονα ανακατασκευή κεντρικής πλατείας - ασφαλτόστρωση, ηλεκτροφωτισμός πλατείας, και κατασκευή σιντριβανιού

• Για το Ζωγράφου κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση

• Για την Παραλία Διονυσίου κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού, καθώς έργα απορροής ομβρίων στον κεντρικό δρόμο προς Φλογητά.

• Για το Διονυσίου ασφαλτόστρωση

• Για τη Πορταριά κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού

• Για την Ν. Ποτίδαια κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού

• Για τα Σήμαντρα κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού

• Για τα Νέα Φλογητά ασφαλτόστρωση.

• Εντάξαμε την ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών Διονυσίου, Αγίου Μάμαντος, Ζωγράφου, της βιομηχανικής περιοχής Λακκώματος και της οδού από Σωζόπολη έως Τρίγλια.

• Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών οικισμού Ν. Καλλικράτειας (οδοποιία στο κέντρο του οικισμού, στην περιοχή του Αγ. Νεκταρίου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κατασκευή πεζόδρομου επί της οδού Οσίας Παρασκευής από το ύψος της οδού Αμπατζόγλου έως την οδό Πιτσούλη& επέκταση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων εντός του πεζοδρόμου). Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών Δ.Ε. Τρίγλιας, που περιλαμβάνει:

• Για την Ν. Τρίγλια (κατασκευή πεζοδρομίων από την κεντρική πλατεία προς Ν. Τένεδο και του κεντρικού δρόμου Ν. Τρίγλιας, ασφαλτόστρωση, ανάπλαση περιμετρικά της πλατείας, τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού και έργα απορροής όμβριων στον οικισμό της Ν. Τρίγλιας

• Για την Κρήνη κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού.

• Για τα Πετραλώνα ασφαλτόστρωση.

• Για τα Ν. Πλάγια ασφαλτόστρωση, αντικατάσταση ηλεκτροφωτισμού παραλίας Ν. Πλαγίων, νέα δεντροφύτευση, αρδευτικό δίκτυο, νέες ντουζιέρες έργα απορροής ομβρίων στον οικισμό των Ν. Πλαγίων

• Για τα Ελαιοχώρια ασφαλτόστρωση

• Κατασκευή - Επισκευή πλακοσκεπούς αγωγού αποχέτευσης ομβρίων στον κεντρικό δρόμο Πετραλώνων.

• Οδική σύνδεση Τρίγλιας με ΧΥΤΑ Ανθεμούντα – Αφορά το δρόμο από την διασταύρωση πριν την Τρίγλια (βενζινάδικο Μαυρίδης) στο δρόμο Μουδανιών Τρίγλιας μέχρι το Πλατανόρεμα.

• Αποκατάσταση φθορών ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς Χ.Υ.Τ.Α. από το Πλατανόρεμα μέχρι τα όρια του Δήμου Ν. Προποντίδας με παράλληλα έργα στο ρέμα. Έτσι δόθηκε μία λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορούσε τη διέλευση των απορριμματοφόρων προς ΧΥΤΑ, έξω από την Ν.Τρίγλια».

Τον τελευταίο καιρό έχετε προχωρήσει σε διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις. Μιλήστε μας για τα έργα ανάπλασης.

«Ένα έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Ν. Μουδανιών. Η περιοχή οριοθετείται νότια από το ύψος περίπου του θαλάσσιου μετώπου του οικισμού της πόλης, δυτικά από τις οδούς Ηλιοπούλου και Φωτιάδου και ανατολικά από τις οδούς Τζαβούρα, Ελιγμών και Μ. Αλεξάνδρου. Από την ανάπλαση - αναδιαμόρφωση των ανοικτών χώρων της προαναφερθείσας περιοχής, εξαιρείται η οδός Τζαβούρα, όπου έχουν γίνει ήδη έργα ανάπλασης. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει: Κατασκευή νέων πεζοδρομίων, τοποθέτηση νέου ηλεκτροφωτισμού, αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με τσιμεντοκυβόλιθους, διευθέτηση ομβρίων περιοχής εμπορικού κέντρου με νέο αγωγό στην οδό Ζαφειρίου και κατασκευή νέων φρεατίων, κατασκευή δεύτερου αγωγού αποχέτευσης κατά μήκος της οδού Ηλιοπούλου προς αποφυγή κατά την περίοδο βροχοπτώσεων εκτόνωσης των καπακιών των φρεατίων αποχέτευσης στη περιοχή της λαϊκής αγοράς, αντικατάσταση του αγωγού αποχέτευσης στην οδό Ζαφειρίου και ασφαλτόστρωση.

Ένα άλλο πολυσυζητημένο θέμα είναι η ανάπλαση αύλειου χώρου του Ανοιχτού Θεάτρου των Ν. Μουδανιών. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσουμε το χώρο αυτό από την ΕΤΑΔ, έναντι ανταλλάγματος, δηλ. μίσθωμα και όχι αγορά, γιατί για αγορά έπρεπε να ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης καταφέραμε τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει:

- Χώρους ήπιας δραστηριότητας με διαμόρφωση ζώνης περιπάτου κατά μήκος της παραλίας, διαμόρφωση του αύλειου χώρου του ανοιχτού αμφιθεάτρου και κατασκευή δυο μικρών αναψυκτηρίων.

-Χώρους έντονης δραστηριότητας, με κατασκευή παιδικής χαράς, κατασκευή skatepark, κατασκευή ποδηλατόδρομου, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, διαμόρφωση χώρων πρασίνου και κατασκευή συνοδών έργων υποδομής (π.χ. δίκτυα ομβρίων, άρδευσης, κλπ).

Τέλος, πρόκειται να γίνει ανάπλαση των δύο πλατειών που βρίσκονται εκατέρωθεν του ΤΕΙ και να κατασκευασθεί βιοκλιματικό παρκινγκ 11 στρεμμάτων στο χώρο που περιβάλλεται από την οδό Μανώλη Ανδρόνικου και του καναλιού του Ελαιώνα. Η χρηματοδότηση είναι του προέρχεται είναι από το πρόγραμμα LEADER, από το Πράσινο Ταμείο και από ιδίους πόρους.

Ας έρθουμε τώρα στο αριθμό των θέσεων του πάρκινγκ των αυτοκινήτων στο χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου. Είναι βέβαιο ότι ταλαιπωρείται ο κόσμος και προκαλούνται έντονες αντιπαραθέσεις και εκνευρισμός μεταξύ των επαγγελματιών και των καθημερινών επισκεπτών στην πόλης μας. Δυστυχώς το γεγονός ότι η κατασκευή συνέπεσε με την εκτέλεση και άλλων τριών μεγάλων έργων στα Ν. Μουδανιά, ήταν κάτι πέρα από τις δυνάμεις μας. Η ωρίμανση και οι αδειοδοτήσειςτων έργων αυτών συνέπεσαν και προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα από την Ε.Ε. προτιμήσαμε να ξεκινήσουν τα έργα. Ζητώ την κατανόηση από όλους. Πάντως προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα δοθούν προς χρήση.

Επίσης γίνεται πολλή συζήτηση για των αριθμό των θέσεων. Οι προβλεπόμενες θέσεις είναι περίπου 250 αυτοκινήτων, 5 ΑΜΕΑ και 16 μοτοσικλετών. Είμαστε μια Δημοτική Αρχή η οποία έχει προτεραιότητα τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας και την ανάπτυξη του τόπου, που αφουγκράζεται τον παλμό και τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών της πόλης.Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η στάθμευση των λεωφορείων εντός του αυλείου χώρου του θεάτρου, προγραμματίζουμε τη διαμόρφωση πάρκινγκ λεωφορείων στην είσοδο της πόλης, στην περιοχή απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο Μουδανιών εκεί που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΒΕΚΑΜ που κατεδαφίσαμε.

Ακόμη θέλω να αναφερθώ στην ανάπλαση παραλιακού μετώπου της Ν. Καλλικράτειας, επί της Λ. Νίκης, που περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και της οδού, την τοποθέτηση φωτιστικών και στοιχείων αστικού εξοπλισμού, καθώς και την κατασκευή αγωγών και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Τέλος, έχουμε προχωρήσει και στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Ν. Ηράκλειας, που περιλαμβάνει εφαρμογή νέων υλικών επίστρωσης, κατασκευή κυκλικού χώρου συνάθροισης κοινού με πέργκολες και καθιστικά, κατασκευή παιδικής χαράς, φυτεύσεις και τοποθέτηση φωτιστικών και διακοσμητικών στοιχείων».

Κατά καιρούς υπήρξαν παράπονα και για τον ηλεκτροφωτισμό. Στον τομέα αυτόν τι κάνατε;

«Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων εσωτερικής οδοποιίας, μεριμνήσαμε για τον επαρκή ηλεκτροφωτισμό των οικισμών.

Για παράδειγμα, το έργο εσωτερικής οδοποιίας τμημάτων οδών στη Δ.Ε. Καλλικράτειας περιλαμβάνει:

• Για το Λακκώμα κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού

• Για τον Αγ. Παύλο τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού

• Για τη Ν. Γωνιά (ασφαλτόστρωση) και κατασκευή συντριβανιού στην κεντρική πλατεία.

• Για τα Ν. Συλλάτα (ασφαλτόστρωση)

• Για την Σωζόπολη (ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στο παραλιακού μετώπου)

• Ηλεκτροφωτισμός πλατείας Συλλάτων».

Όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου, οι παιδικές χαρές παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις, ενώ ελλόχευαν κίνδυνοι για ασφάλεια των παιδιών. Σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε;

«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιτύχαμε την κατασκευή νέων παιδικών χαρών στην Παραλία Διονυσίου, στα Ν. Μουδανιά περιοχή (κλειστού γυμναστηρίου – εφορείας, και δεύτερη στην περιοχή Τσατσανέϊκα), στην Πορταριά, στην Νέα Ποτίδαια, στα Σήμαντρα,, στα Ν. Φλογητά, στον Αγ. Μάμα, στον Αγ. Παντελεήμονα, στο Ζωγράφου, στη Ν. Γωνιά,στην Ν. Καλλικράτεια, στον Άγιο Παύλο, στην Ανθούπολη Καλλικράτειας, στα Νέα Σύλλατα και στο Λάκκωμα

Επίσης πρόκειται να δημοπρατηθούν πέντε νέα παιδικές χαρές για τα Ν. Μουδάνια, τις Αριζόνες Καλλικράτειας, τη Σωζόπολη, τα Ελαιοχώρια και την Κρήνη».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos