Οι "Μελισσοδιαδρομές" στο Δήμο Ν. Προποντίδας (φωτο)
- Γράφτηκε από την Halkidiki Focus
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΤΟΠΙΚΑ
- Εκτύπωση
BeePathNet: Το μονοπάτι της μέλισσας ξεκίνησε το ταξίδι του
Η ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του μελιού της Χαλκιδικής, ο σημαντικός ρόλος και η ευεργετική επίδραση της μέλισσας στο οικοσύστημα, αλλά και ευαισθητοποίηση του ανθρώπου απέναντι στο Περιβάλλον, καθώς και η σύνδεση της μελισσοκομίας με τον Τουρισμό αποτελούν τους βασικούς στόχους του Δήμου Ν. Προποντίδας με τη συμμετοχή του στο έργο “BeePathNet”.
Να σημειώσουμε ότι η ιδέα ξεκίνησε το 2015 από το Δήμο της Λουμπλιάνα, όπου άρχισε να αναπτύσσεται η αστική μελισσοκομεία. Στη συνέχεια προέκυψε το έργο “BeePathNet”, που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III και στο οποίο εντάχθηκαν η πόλη Cesena από την Ιταλία, η πόλη Bydgoszcz από την Πολωνία, η πόλη Hegyvidék από την Ουγγαρία και την πόλη Amarante από την Πορτογαλία, ενώ από την Ελλάδα επιλέχθηκε ο Δήμος Ν. Προποντίδας μεταξύ των πέντε Δήμων της χώρας που υπέβαλλαν αίτηση.
Προβολή του εξαιρετικού μελιού της Χαλκιδικής
Μιλώντας στο halkidikifocus ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ν. Προποντίδας, Ανδρέας Λέλεκας, που ασχολήθηκε με το πρόγραμμα, τόνισε: «Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό ότι τόσο στο Δήμο Ν. Προποντίδας, όσο και σε όλη τη Χαλκιδική, παράγεται εξαιρετικής ποιότητας μέλι, το οποίο αξίζει να προβληθεί, να γνωρίσει ο κόσμος τη διατροφική του αξία, αλλά και τα παράγωγά του». Όπως εξήγησε ο κ. Λέλεκας, έχει τεθεί μια σειρά στόχων με τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα: «Πρώτον η σύνδεση του μελιού και της μελισσοκομίας με τον Τουρισμό. Συνδέοντας το μέλι με τον Τουρισμό δημιουργούμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει το μονοπάτι της μέλισσας, παρακολουθώντας δηλαδή όλη τη διαδικασία παραγωγής του μελιού, αλλά και των παράγωγών του. Έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε και στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν. Ένας δεύτερος στόχος είναι να γίνει γνωστό στη νεολαία. Με τη συμμετοχή σχολείων του Δήμου να μάθουν τα παιδιά για τις μέλισσες και το μέλι και να γνωρίσουν καλύτερα το περιβάλλον. Ένας τρίτος στόχος είναι να κάνουμε έναν ακόμη πιο «πράσινο» Δήμο, φυτεύοντας δέντρα και αρωματικά φυτά που προτιμούν οι μέλισσες. Τέταρτον, η ευαισθητοποίηση των αγροτών για το σημαντικό ρόλο που παίζει η μέλισσα, καθώς είναι δείκτης περιβάλλοντος».
Όπως επεσήμανε ο κ. Λέλεκας «δεν επιδιώκουμε να τοποθετηθούν κυψέλες στις ταράτσες και στα μπαλκόνια των σπιτιών στα Μουδανιά. Όπως μπορούν να τοποθετηθούν περιαστικά. Αυτό που επιδιώκουμε είναι το αστικό περιβάλλον - τα Μουδανιά, η Καλλικράτεια, η Τρίγλια - να γίνει πιο φιλικό με δέντρα και αρωματικά φυτά», κατέληξε.
Ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις
Η πρώτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος έγινε στη Λουμπλιάνα, από τις 8 έως τις 13 Απριλίου. Εκεί οι αποστολές βίωσαν την ανάπτυξη της αστικής μελισσοκομίας και τις καλές πρακτικές των Σλοβένων.
Σύμφωνα με τη Leader της τοπικής ομάδας του προγράμματος, Φανή Χατζίνα, το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί σε όλο το Δήμο Ν. Προποντίδας, στοχεύοντας όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών, αλλά και στην ενεργοποίησή τους. «Ο Δήμος Ν. Προποντίδας έχει 28 νηπιαγωγεία, 19 δημοτικά σχολεία και 12 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος είναι η ενεργοποίηση τουλάχιστον του ενός τρίτου από αυτά».
Μάλιστα αμέσως μετά την επιστροφή της ομάδας από τη Λουμπλιάνα, έγιναν οι πρώτες επαφές: Στις 15 Απριλίου έγινε ενημέρωση για το “BeePathNet”, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Ν. Μουδανιά, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός των δράσεων, ενώ στις 16 του μηνός τα μέλη της τοπική ομάδας συναντήθηκαν με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να συζητήσουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών του Δήμου Ν σε θέματα που αφορούν την μέλισσα και στην αστική μελισσοκομία.
Παράλληλα οργανώνονται μια σειρά από δράσεις στις 20 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με εκδηλώσεις το πρωί στα σχολεία, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και γευσιγνωσία μελιού, αλλά και των προϊόντων που παράγονται από το μέλι, σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους της περιοχής.