xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Σε πρώτο πλάνο οι κοινωνικές δράσεις στο Δήμο Ν. Προποντίδας

57272116 2342488622686496 5845911889602674688 n

Ο Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Μ. Καρράς αναλύει την πολιτική της Δημοτικής Αρχής για τις ευπαθείς ομάδες

Πλούσιος ο απολογισμός του Δήμου Ν. Προποντίδας, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ο Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, Μανώλης Καρράς, μιλά στο halkidikifocus.gr για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις αναφορικά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα ΑμεΑ, ενώ στέκεται με ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

Κοινωνική πολιτική: Ποιος ο απολογισμός της δικής σας θητείας;

Σε έναν άλλο εξίσου σημαντικό τομέα που δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή και επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε είναι η προσέγγισή μας στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας που ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης.
Στο Δήμο λειτουργούν οι εξής κοινωνικές δομές:
Όσον αφορά τα ΚΑΠΗ, λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ν. Προποντίδας, όπου μεταξύ των λοιπών υπηρεσιών πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις αίματος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει προχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού σε όλα τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου (τραπεζοκαθίσματα, τέντες, τηλεοράσεις και συσκευές ψύξης - θέρμανσης - airconditionsκ.λ.π.).
Μία καινούρια κοινωνική δομή που οργανώσαμε μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ είναι το Κέντρο Κοινότητας. Στόχος της δομής είναι να υποστηρίξει την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του. Στη συγκεκριμένη δομή οι συνδημότες μας με την βοήθεια των υπαλλήλων μας καταθέτουν δικαιολογητικά που αφορούν την οικονομική τους ενίσχυση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης για τα Προνοιακά Επιδόματα το Επίδομα Στέγασης το Ειδικό Βοήθημα για τους Παλιννοστούντες τα δικαιολογητικά τους για το ΤΕΒΑ ( εδώ είναι ενταγμένα 900 περίπου άτομα αριθμός ο οποίος ξεπερνά το σύνολο όλων των υπολοίπων δήμων της Χαλκιδικής) και γενικότερα για κάθε νέα οικονομική ενίσχυση που προκύπτει από τα Υπουργεία ενώ παράλληλα τους παρέχονται πληροφορίες για ότι νέο πρόγραμμα υπάρχει για εξεύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξης σε όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής.
Επίσης ιδρύσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η λειτουργία η κατασκευή και η πρόσληψη του προσωπικού έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, είναι όμως μια δομή που όσον αφορά τα προϊόντα που διατίθενται στους ωφελούμενους χρηματοδοτείται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από ιδίους πόρους του Δήμου .Είναι μία υπηρεσία που έρχεται να καλύψει το κενό για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων ΤΕΒΑ και αυτή τη στιγμή στο κοινωνικό παντοπωλείο είναι ενταγμένα 120 άτομα απ΄ όλο το Δήμο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης
Υπάρχει ακόμη η Τράπεζα ένδυσης στο Δήμο Ν, Προποντίδας, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να απευθυνθεί προκειμένου να του δοθούν ρούχα για τις ανάγκες που αντιμετωπίζει.
Επίσης ιδρύουμε το ΚΕΠ Υγείας. Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.
Το ΚΕΠ Υγείας συντονίζει: Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς καθώς και από φυσικά πρόσωπα, τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες, την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας, καθώς και Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια.
Οι υπηρεσίες που προβλέπεται να παρέχονται μέσω του συμβουλευτικού σταθμού από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας είναι: Πρόληψη μέσα από ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης & ενημερωτικές ομιλίες στην κοινότητα, έγκαιρη Διάγνωση με αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών, υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα μνήμης άνω των 60 ετών με προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, ψυχοεκπαίδευση και υποστήριξη συγγενών και λοιπών φροντιστών και δράσεις διασύνδεσης στην κοινότητα.
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται στο κληροδότημα Σελεμενάκη στην Ν Καλλικράτεια το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων εκπληρώνοντας έτσι και την επιθυμία του διαθέτη και προέδρου της τότε Κοινότητας Ν Καλλικράτειας. Με στόχο τη φροντίδα ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, πάρκινσον, άνοια, νοητικά, ψυχικά προβλήματα υγείας) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.
Η Κοινωνική Υπηρεσία αναπτύσσει και υλοποιεί κοινωνικές παρεμβάσεις και προγράμματα, που απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας και εκπαιδευτικού επιπέδου.
Οι τομείς παρέμβασης αφορούν: Υλοποίηση προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής” του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), Πρόγραμμα Διανομής Αδιάθετων Προϊόντων. Πρόγραμμα Αντιμετώπισης και Ανθρωπιστικής Κρίσης, υλοποίηση “Εθνικού Προγράμματος Δωρεάν διανομής Ρυζιού Parbioled σε απόρους της χώρας”, υλοποίηση προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, παροχή Προνοιακών Επιδομάτων, κάλυψη Φαρμακευτικής Περίθαλψης Ανασφαλίστων:
Επίσης μειώσαμε τα Δημοτικά Τέλη και τα Τέλη Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε Ευπαθείς Ομάδες.
Παράλληλα συμμετέχουμε σε Εθνικά και Τοπικά Κοινωνικά Δίκτυα. Για παράδειγμα συνεργαζόμαστε με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ για τον εμβολιασμός των ανασφάλιστων παιδιών της περιοχής. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Κινητή Μονάδα μαστογραφίας του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2019, μέσω πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις ψηλάφησης μαστού, μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ σε 200 γυναίκες.

Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες σας για τη στήριξη των ΑμεΑ;

Κοντά μας στην διπλανή πόρτα, μέσα στο σπίτι, καθημερινά συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή, ίσως περισσότερες από εμάς. Είναι σίγουρα πιο δυνατοί από εμάς και έχουν δικαίωμα στη ζωή. Από την αρχή της δημοτικής περιόδου προσπαθήσαμε και κάναμε πολλά πράγματα ώστε να τους διευκολύνουμε στην εκπαίδευση, στη δημιουργική απασχόληση, στην ψυχαγωγία, στη μετακίνηση και γενικότερα στη βελτίωση της ζωής τους. Κάναμε και υποσχόμαστε ακόμα περισσότερα. Έτσι λοιπόν έχουν υλοποιηθεί:

• Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης Δήμου Ν. Προποντίδας, που περιλαμβάνει:

• Προμήθεια εξοπλισμού ειδικού σχολείου του ΕΕΕΚ Ποτίδαιας σχολείου (Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ).

• Προμήθεια εξοπλισμού ειδικού σχολείου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Πορταριάς (Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ).

• Κατασκευή κτιρίου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Δήμου Νέας Προποντίδας (προς δημοπράτηση) (Χρηματοδότηση: Υπουργείο Εσωτερικών “Φιλόδημος).

• Ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Δήμου Νέας Προποντίδας (σε διαδικασία).

• Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Ν. Καλλικράτειας, το οποίο στεγάζεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καλλικράτειας και είναι δυναμικότητας 16 παιδιών και εφήβων.

• Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Πορταριάς, το οποίο στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς και είναι δυναμικότητας 25 παιδιών και εφήβων.

• Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) ΑΜΕΑ Ν. Καλλικράτειας.

• Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Πορταριάς.

• Πρόσβαση ΑΜΕΑ σε περιαστικές ακτές του Δήμου Νέας Προποντίδας, που περιλαμβάνει πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία Ν. Μουδανιών, Ν. Φλογητών, Ν. Ποτίδαιας, Αγίου Μάμα, Διονυσίου, Πορταριάς, Τρίγλιας, Ν. Πλαγίων , Ν. Καλλικράτειας, Νέας Ηράκλειας , Νέας Ηράκλειας - Σαχάρα ,Γεωπονικών, Βεργιάς, Σωζόπολης – Κέντρο, Σωζόπολης - Ναυτίλος με διάδρομο αμαξΊδιο και τουαλλέτα ΑΜΕΑ

• Προμήθεια μη μόνιμου εξοπλισμού για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε παραλίες του δήμου μας, που περιλαμβάνει πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία Ν. Μουδανιών, Ν Ποτίδαιας, Ν Πλαγίων και Ν Καλλικράτειας με σύστημα καθοδήγησης ατόμων με μερική ή καθόλου όραση, μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, φορητός διάδρομος, αποδυτήρια ΑΜΕΑ, κλπ) (προς δημοπράτηση

• Στα νέα έργα που κατασκευάζονται για την προσβασιμότητα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που περιλαμβάνουν:

• Κατασκευή 110 ραμπών.

• Διαγραμμίσεις τυφλών, μήκους 11km.

• Δημιουργία χώρου - δωματίου υγιεινής, φροντίδας και αλλαγής ιματισμού για άτομα με αναπηρίες (“ChangingPlaces”) αρχικά στον οικισμό των Ν. Μουδανιών (περιοχή ναϊσκου Αγ. Γεωργίου), σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές.

• Μείωση Δημοτικών Τελών και Τελών Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε ΑΜΕΑ.

• Κατασκευή ράμπας για πρόσβαση ΑΜΕΑ στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Μουδανιών, στο 3ο Νηπιαγωγείο Ν. Καλλικράτειας,

• Κατασκευή ράμπας για πρόσβαση ΑΜΕΑ και W.C. ΑΜΕΑ στο κέντρο κοινότητας και στο κοινωνικό παντοπωλείο.

• Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήσαμε έκταση 5 στρεμμάτων περίπου στο Σύλλογο ΑΜΕΑ Η ΑΓΑΠΗ Ν. Χαλκιδικής. Στόχος είναι η κατασκευή υποδομής- κτηρίου για να φιλοξενηθούν παιδιά ΑΜΕΑ της Χαλκιδικής, όταν δεν θα μπορούν να έχουν την οικογενειακή φροντίδα.

Στον Δήμο Νέας Προποντίδας υπήρξαν κατά καιρούς διάφορα ζητήματα με τα αδέσποτα. Σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε ως Δημοτική Αρχή για τη διαχείριση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος;

Κατά την τελευταία πενταετία ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει προβεί στις εξής ενέργειες για τα αδέσποτα ζώα:

• Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου.

• Στειρώσεις αδέσποτων ζώων.

• Συγκεντρωτικά αποτελέσματα εργασιών.

• Υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.

• Ενημερωτική καμπάνια σε γυμνάσια και λύκεια του Δήμου Ν. Προποντίδας για τα αδέσποτα.

• Ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο.

• Προμήθεια κτηνιατρικού υλικού και εξοπλισμού.

• Προμήθεια τροφών για αδέσποτα ζώα.

• Συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους για περίθαλψη και στείρωση αδέσποτων ζώων.

• Στειρώσεις και σημάνσεις αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους.

• Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

• Τήρηση βάσης δεδομένων για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα.

• Εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού.

• Ενημερωτικά δελτία τύπου για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριωδών δολωμάτων (φόλες) από ιδιώτες.

• Αίτημα ένταξης του Δήμου Ν. Προποντίδας στο Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π. & Π.Α.Ζ.Α.Θ.).

• Σύνταξη συμφωνητικού συνεργασίας του Δήμου Ν. Προποντίδας με το Φιλοζωικό Σωματείο Ν. Πλαγίων.

• Συνεργασία με εταιρείες για διάθεση τροφών σε ιδιώτες που φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

• Συνεργασία του Δήμου Ν. Προποντίδας με την ελβετική οργάνωση Vets in Action για ομαδικές στειρώσεις.

• Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

• Ενέργειες για βελτίωση νομοθετικού πλαισίου για τη σήμανση δεσποζόμενων ζώων.

• Συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία.

• Δράσεις της εθελοντικής ομάδας του Δήμου Ν. Προποντίδας για τα αδέσποτα ζώα.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos