xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Στη γη της Χαλκιδικής αναπαύεται ο γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

aimilianos2

Λαοθάλασσα και πλήθος ιεραρχών στην εξόδιο ακολουθία στην Ορμύλια

Το ύστατο χαίρε στον γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη είπε την Παρασκευή, η Ορθοδοξία. Η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή του γέροντα έγιναν στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στην Ορμύλια Χαλκιδικής.

Πλήθος κόσμου είχε καταφτάσει από την Πέμπτη. Το πρωί, στο Μετόχι βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών και ετέλεσε Τρισάγιο.

1005 orm 1

Το παρών στην Εξόδιο Ακολουθία έδωσαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος, Μιλήτου Απόστολος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Βεροίας, Παντελεήμων, Εδέσσης Ιωήλ, Καστορίας Σεραφείμ, Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος, Λαγκαδά Ιωάννης, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Ζιχνών Ιερόθεος, Λαρίσης Ιερώνυμος, Γρεβενών Δαβίδ, Μαρωνείας Παντελεήμων, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Αυλώνος Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Τελμησού Ιώβ, Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, και ο Επίσκοπος πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς.

Επίσης, παρέστησαν οι Καθηγούμενοι Αγιορείτες Πατέρες, Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, Μεγίστης Λαύρας Πρόδρομος, Γρηγορίου Χριστοφόρος, Εσφιγμένου Βαρθολομαίος, Ιβήρων Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβηρών Γέρων Βασίλειος και ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης.

Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος διάβασε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

aimilianos3

aimilianos 1

Ο Γέροντας αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός, κατά κόσμον Αλέξανδρος Βαφείδης, υπήρξε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας από το 1973 έως το 2000, γεννήθηκε στην Νίκαια Πειραιώς το 1934 από ευσεβείς γονείς, η καταγωγή του όμως είχε μικρασιατικές ρίζες. Η εκ πατρός γιαγιά του Ευδοξία ήταν Κωνσταντινουπολίτισσα, ο δε παππούς του Αλέξανδρος κατήγετο από την Σηλυβρία της Θράκης και εφοίτησε στην περιώνυμη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το έτος 1906 μετοίκησαν στα Σήμαντρα της ευλογημένης γης της Καππαδοκίας, όπου εχρημάτισαν δημοδιδάσκαλοι για τις ανάγκες του ελληνισμού, και στην Ελλάδα ήλθαν μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Έγγαμοι όντες, επολιτεύοντο ως μοναχοί, αγρυπνούντες και προσευχόμενοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η γιαγιά εκοιμήθη ως μοναχή με το όνομα Ευταξία, η δε μητέρα του ως μοναχή Αιμιλιανή.

Μετά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του εγκατεβίωσε στην Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου, όπου και παρέμεινε επί ένα τετράμηνο, έως τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Στον έρημο και απομονωμένο εκείνον τόπο έζησε σε πλήρη μόνωση και ησυχία, εκζητώντας εμπόνως και εκτενώς τον Θεόν, «τον λυτρούμενον από καταιγίδος και ολιγοψυχίας». Ο Κύριος, εν τη προνοία του, έγινε ευήκοος εις τας μυστικός κραυγάς του, επεφάνη εις τον δούλον του και μεταμορφώνοντας την ύπαρξή του εν τω φωτί, του απεκάλυψε «οδούς ζωής».

Εστράφη πλέον με όλον του τον πόθο και τις δυνάμεις στην μοναχική ζωή και μέσα από τα εναπομείναντα λείψανά της οραματίζεται με ανυπέρβλητο θάρρος και πτεροφυά ελπίδα την αναβίωση και ανακαίνιση της.

Ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου και πολύπλευρη δραστηριότητά του στην Μητρόπολη Τρίκκης

Στο τέλος του 1961, έχοντας και ο μητροπολίτης Τρίκκης τον ίδιο πόθο για την μοναχική ζωή, τον μετεκάλεσε από το Δούσικο και τον κατέστησε ηγούμενο στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Μεγάλου Μετεώρου. Εκεί, μόνος κατ΄ αρχάς, παρά το πάντοτε εύθραυστον της υγείας του, ενισχύοντας τον εαυτόν του με μεγαλόθυμον υπομονή, αόκνως καλλιεργεί την ασκητική, μυστική και μυστηριακή ζωή. Αγρυπνεί, προσεύχεται αδιαλείπτως και επιδίδεται σε εμβριθέστατη και διαρκή μελέτη πατερικών, ασκητικών και εκκλησιαστικών έργων. Με ακόρεστη δίψα αναζητεί, ευρίσκει και ερευνά κάθε κείμενο που αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία του ορθοδόξου μοναχισμού και μάλιστα του κοινοβιακού, εμβαθύνοντας στους μοναχικούς θεσμούς της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας και στα τυπικά διακεκριμένων αρχαίων μονών.

vimaorthodoxias.gr/ekklisiaonline.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos