xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Σε κινητοποιήσεις οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί της Χαλκιδικής

mikr ergast m19

Πανελλαδικός ξεσηκωμός για τις περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ

Κλειστά για τρεις μέρες θα μείνουν τα ιδιωτικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Χαλκιδικής και όλης της χώρας, καθώς όπως υποστηρίζει ο ιατρικός κόσμος "αθροιστικά οι περικοπές που γίνονται στις αποζημιώσεις ΕΟΠΥΥ στον εργαστηριακό κλάδο (ασφαλιστικές τιμές + rebate + δόσεις για cb2013-2015, + δόσεις για τρέχων clawback) ξεπερνουν το 70% των τιμών ΦΕΚ".

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι "αυτά που απομένει δεν επαρκεί ούτε καν για τα υλικά των εξετάσεων μας και αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά μας έξοδα και τις αμοιβές μας. Ότι έσοδα έχει ένα εργαστήριο ΕΟΠΥΥ σήμερα τα έχει από τις εξετάσεις που γίνονται ιδιωτικά".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής

Μετά από συνάντηση με τους Ιδιώτες Ιατρούς Βιοπαθολόγους-Μικροβιολόγους του Νομού Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, το Διοικητικό Συμβούλιό του στη συνεδρίασή του στις 16ης Μαΐου 2019, αποφάσισε ομόφωνα:

Α) Την πλήρη στήριξη των κινητοποιήσεων των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων των Εργαστηριακών Ιατρών, αρχής γενομένης από το κλείσιμο των Ιδιωτικών Μικροβιολογικών Εργαστηρίων για 3 ημέρες, από Πέμπτη 23 μέχρι και Σάββατο 25 Μαΐου 2019.

Β) Την άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, εκπροσωπώντας τους συνάδελφους Μικροβιολόγους, με σκοπό την διεκδίκηση των χρημάτων που δεσμεύτηκαν την τελευταία πενταετία μέσω των καταχρηστικών μέτρων του claw back και rebate.

Γ) Τη συλλογή εξουσιοδοτήσεων των Εργαστηριακών Ιατρών προς τον Ιατρικό Σύλλογο, ούτως ώστε το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου να καταγγείλει ως καταχρηστική τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

"Πλέον των παραπάνω, για σοβαρούς λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και τήρησης της ιατρικής δεοντολογίας, αποφασίστηκε εφεξής η υποχρεωτική έκδοση, από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, γραπτής ιατρικής γνωμοδότησης, που θα συνοδεύει τα εργαστηριακά αποτελέσματα τα οποία εκδίδουν για όλους τους εξεταζόμενους ασθενείς", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή (Συν.Εργασ.Ια) απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ επισημαίνοντας τα εξής:

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά την πρόσφατη κοινοποίηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα, πολυιατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς του ποσοστού της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (claw back), το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο Ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%, όλες, μα όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.

Αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του claw back, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουμε τις απαιτήσεις μας στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%.

Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(μέτρο κοινωνικά δίκαιο) , χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας.

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και claw back).

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται πλήρως την τελευταία τριετία. Έχετε θεσμοθετήσει και εφαρμόσει διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, «κόφτες» επί της ιατρικής συνταγογράφησης και παρόλα αυτά το claw back διαρκώς αυξάνεται: 11% το 2016, 17% το 2017, 24% το 2018. Ποια άλλη απόδειξη περιμένετε για να αντιληφθείτε ότι ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού; Δεν μπορείτε να τον καθιστάτε περαιτέρω ελλειμματικό, προσθέτοντας διαρκώς νέες εξετάσεις χωρίς ουδεμία αύξησή του. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της;

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες που περιγράφονται ανωτέρω, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας ενημερώνουμε ότι ξεκινάμε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη 23/05/2019, κλειδώνοντας τις μονάδες μας για 3 μέρες, παραμένοντας διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί σας και με το Υπουργείο Υγείας την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας".

Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς του κλάδου:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων–Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.ΒΙ)

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (Π.Ε.Ε.Α.)

Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)

Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Νομού Λάρισας (Ε.Ι.Μ.-Β.Λ.)

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos