xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Σημαντική η συνεισφορά των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής στην τοπική οικονομία

KYRIAKH MALAMA

Άρθρο της υποψήφιας βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακής Μάλαμα

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής αποτελούν ένα από τα δυνατότερα «χαρτιά» της οικονομίας του νομού. Ειδικά σε συνδυασμό με τον τουρισμό, μπορούν να πετύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερα εισοδήματα και ένα ασφαλές μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιμετώπισε ποτέ τον μεσαίο και μικρό αγρότη ως επιχειρηματία, αλλά ως έναν σημαντικό «κρίκο» στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και την παραμονή του κόσμου στην ύπαιθρο .

Ειδικά στη Χαλκιδική, το λάδι, οι ελιές, το μέλι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα προϊόντα της αμπελουργίας, η αξία των οποίων είναι αναγνωρισμένη και η ποιότητα υψηλότατη, έχουν σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια διείσδυσης και προς την Ελληνική αλλά και προς τη διεθνή αγορά.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή να εξετάσει κάθε δυνατό μέτρο για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με τους μνημονιακούς νόμους, με το ξεπούληµα της Αγροτικής Τράπεζας από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την άδικη φορολόγηση, με τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής και με πολλά άλλα εμπόδια.

Για αυτό και δημιουργήσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως την «Κάρτα του Αγρότη», για αυτό και κάναμε τη ρύθμιση για τα χρέη που έπνιγαν τους αγρότες, για αυτό και μειώσαμε σε σημαντικό βαθμό την επιβάρυνση για τις ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο της συνταξιοδοτικής δαπάνης, για αυτό και καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών μελών συνεταιρισμών, για αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, για αυτό και επιταχύναμε τη διαδικασία εκταμίευσης των ενισχύσεων. Δεν λέμε βέβαια, ότι για όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Και θα γίνουμε, καθώς πλέον τα οικονομικά μας το επιτρέπουν.

Επίσης, απέναντι στους μεγαλοπαραγωγούς της Ευρώπης, που έχουν σαφή πλεονεκτήματα ανταγωνιστικότητας , προκρίναμε ως «φάρμακο» την ενίσχυση και την προώθηση των υγειών συνεταιρισμών και των συνεργατικών σχημάτων, με ανθρώπους που ενωμένοι μπορούν να κάνουν θαύματα στην εξωστρέφεια των τοπικών μας προϊόντων.

Όπως είπα και πιο πάνω, ο τουρισμός που ανθεί στην περιοχή μας (και θα κάνουμε ότι μπορούμε να πάει ακόμη καλύτερα), αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία ώστε τα προϊόντα της Χαλκιδικής να γίνουν περισσότερο γνωστά στο εξωτερικό. Η εξαιρετική γαστρονομία μας βοηθάει και μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε πέρα από τον ήλιο και τις πανέμορφες θάλασσες μας, να χαίρονται οι επισκέπτες και τα θαυμάσια τοπικά προϊόντα. Οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να συνεργαστούμε.

Σαφώς και τα προβλήματα είναι μεγάλα. Ο αγρότης ματώνει στο χωράφι, ο κτηνοτρόφος αφιερώνει κάθε μέρα του χρόνου στο κοπάδι του και όλα αυτά πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα. Ωστόσο, καθώς βγήκαμε από τα μνημόνια και με δεδομένο ότι οι επιδόσεις της οικονομίας βελτιώνονται, έχουμε πλέον ακόμη περισσότερες δυνατότητες ουσιαστικής στήριξης τους και πάνω από όλα οι παραγωγοί ξέρουν ότι έχουμε πραγματικά την πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουν όλοι τις προσπάθειες μας για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι, είτε μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας. Ξέρουν ότι εντατικοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό τους ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και έχουμε στο πρόγραμμα μας μια σειρά νέων μέτρων όπως η ένταξη της γεωργίας στην Ψηφιακή εποχή, η μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών κ.α.

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα!!!

Κυριακή Μάλαμα - Υποψήφια Βουλευτής Χαλκιδικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos