xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Αρχίζει η δίκη για τα γεγονότα στο "Λάκκο Καρατζά" στη Χαλκιδική

IMG 20181022 113222

Μηνύματα συμπαράστασης στους κατηγορούμενους

Ξεκινά σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου, η δίκη για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», για την οποία παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης 25 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού.

Η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, στην περιοχή "Λάκκος Καρατζά", με αφορμή τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στο βουνό Κάκαβος. Επρόκειτο για διαμαρτυρία που κατέληξε επεισοδιακή, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ την κατέστειλαν.

Εκτός από τα συγκεκριμένα γεγονότα, η δικογραφία περιλαμβάνει και μεταγενέστερα περιστατικά, που φέρεται ότι τελέστηκαν σε κινητοποιήσεις κατοίκων της ίδιας περιοχής, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του ίδιους έτους, στη Μεγάλη Παναγία και την Ιερισσό Χαλκιδικής.

Η δικογραφία καταλογίζει στα εμπλεκόμενα πρόσωπα τις πράξεις της σύστασης συμμορίας, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κ.ά.

Κάποιοι εκ των κατηγορούμενων αυτής της δικογραφίας είχαν παραπεμφθεί και για τη μεγάλη δίκη των Σκουριών, που τελείωσε πριν από λίγο καιρό, με την πανηγυρική αθώωση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Ο Δήμος Αριστοτέλη

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αριστοτέλη αναφέρει τα εξής:

"Στις 26 Ιουνίου ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης του λάκκου Καρατζά και για άλλη μια φορά 25 άνθρωποι –και μια ολόκληρη κοινωνία- θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμέτωποι με ένα κατηγορητήριο χιλιάδων σελίδων που συντάχθηκε με μοναδικό σκοπό την κατατρομοκράτηση της τοπικής κοινωνίας και την εξολόθρευση κάθε φωνής που αντιδρά στην καταστροφή και τη λεηλασία του τόπου μας.
Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι στη δίκη αυτή, όπως και σε πολλές ακόμα που είδαμε ως τώρα να διαδραματίζονται, η σκευωρία θα αποκαλυφθεί και τα στημένα κατηγορητήρια θα καταπέσουν, γιατί εξ αρχής δεν είχαν κανένα απολύτως έρεισμα παρά μόνο τη διαρκή προσπάθεια της πολυεθνικής εταιρείας να εκβιάσει τη συνείδηση των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και να επιβάλει τα καταστροφικά σχέδιά της. Μιας προσπάθειας που δυστυχώς τότε είχε αρωγούς τόσο την προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και τις πολιτικές του δόγματος «επένδυση με κάθε κόστος».

Άλλωστε ο εκβιασμός από πλευράς της εταιρείας δεν αφορά μόνο τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής. Αποτελεί την πάγια τακτική της να εκβιάζει όποιον δεν μπορεί να εξαγοράσει, από τον απλό πολίτη μέχρι ολόκληρες κυβερνήσεις.
Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των δημοτών μας, με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους διωκόμενους συνδημότες μας, καθώς και τις ευχές και την πεποίθησή μας για την δίκαιη και ευτυχή έκβαση και αυτής της δικαστικής περιπέτειας που ξεκινά την Τετάρτη 26 Ιουνίου στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικά ευαισθητοποιημένους πολίτες να βρίσκονται εκεί".

Η Κατερίνα Ιγγλέζη

Σε δήλωσή της η βουλευτής Χαλκιδικής και εκ νέου υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Ιγλλέζη υπογραμμίζει:

"Ξεκινάει η τελευταία από τις μεγάλες δίκες που αφορούν το Κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αυτή του Λάκκου Καρατζά, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Καλούμαστε λοιπόν να είμαστε εκεί, να είμαστε ενωμένοι για να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διωκόμενους συμπολίτες μας, δηλώνοντας με την παρουσία μας ότι δεν έχουμε ξεχάσει, ότι ο αγώνας αυτός είναι διαρκής και ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών επί κυβέρνησης ΝΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνοι τους.

Ελπίζουμε για ακόμη μία φορά η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να δικαιωθούν οι ίδιοι οι διωκόμενοι, οι οικογένειές τους αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία που συμμετέχει σε αυτό τον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα. Στηρίζω με την παρουσία μου και με όλες μου τις δυνάμεις τους διωκόμενους συμπολίτες μας, μέχρι να ολοκληρωθεί και η τελευταία δικαστική περιπέτεια του κινήματος και μέχρι να σταματήσουν σε όλα τα μέτωπα τα καταστροφικά σχέδια της El Dorado".

Η Κυριακή Μάλαμα

Σε σχετική δήλωση προέβη και η υποψήφια βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα. "Ο αγώνας για την υγεία, το νερό, τη ζωή όλων, δεν μπορεί να δικάζεται. Σήμερα Τετάρτη, για άλλη μια φορά θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, 26 πολίτες της Χαλκιδικής, οι οποίοι αγωνίστηκαν για τα αυτονόητα αγαθά της υγείας τους, της προστασίας του περιβάλλοντος και για το μέλλον των παιδιών τους στην περιοχή.

Αυτή τη φορά η δίκη αφορά επεισόδια που έγιναν πριν από περίπου 6 χρόνια στο Λάκκο Καρατζά, όταν στις 12 Μαίου του 2013, εκατοντάδες άτομα υπέστησαν βίαιη αστυνομική καταστολή.

Οι κοινωνικοί αγώνες δεν πρέπει να δικάζονται και απαιτούμε την οριστική δικαίωση των συμπολιτών μας", αναφέρει η κ. Μάλαμα.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos