xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Στέργιος Βαγγλής: Γιατί είμαι υποψήφιος με τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!»

stergios vaglis portraito

Συνέντευξη στο halkidikifocus

Η στήλη μας, σήμερα, φιλοξενεί έναν “δικό μας” άνθρωπο, τον αρθρογράφο του halkidikifocus, Στέργιο Βαγγλή, ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ως υποψήφιος του Κόμματος «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!» - ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Στέργιος Βαγγλής κατάγεται από την Πορταριά Χαλκιδικής, είναι συνταξιούχος φιλόλογος, πρώην Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ν. Μουδανιών, εκδότης των εφημερίδων «ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» και «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», και συγγραφέας, δραστηριοποιούμενος στους χώρους της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου, της Λαογραφίας και της Ιστορίας.
Κατέχει τη θέση του Υπευθύνου Παιδείας στη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!».

Στέργιο, αν σε ρωτούσε κάποιος: «Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την Πολιτική;», τι θα του απαντούσες;
Θα του απαντούσα ότι δεν αποφάσισα –έτσι, στα καλά καθούμενα– να κάνω πολιτική καριέρα, αλλά, νιώθοντας πιεσμένος ηθικά από την οικονομική και κοινωνική μας κατάντια, αποφάσισα να σηκωθώ από τον καναπέ, να ανασκουμπωθώ, και να αναλάβω τις ευθύνες μου ως ενεργός πολίτης. Να μην επιτρέψω άλλο σε επικίνδυνους πολιτικούς να καταστρέφουν την προοπτική της χώρας, το μέλλον των παιδιών μας!

Θα περίμενε κανείς να είσαι υποψήφιος με ένα από τα γνωστά, μεγάλα κόμματα.
Παλαιότερα, βρέθηκα κι εγώ στέλεχος σε ένα από τα κόμματα εξουσίας, και διαπίστωσα ότι η όποια διάθεσή τους, να παρέμβουν μεταρρυθμιστικά στα «κακώς κείμενα», έχει μπλοκαριστεί από την παλαιοκομματική αντίληψη ότι, όσο δεν πειράζεις κάτι, τόσο δεν προκαλείς αντιδράσεις, οπότε έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Επομένως, υποσχέσου, για να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες των ψηφοφόρων, και μετά επικαλέσου τις απρόβλεπτες δυσκολίες, που μετέθεσαν για το μέλλον τη ρύθμιση της εκκρεμότητας.
Επειδή αυτή η νοοτροπία μάς έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο, δεν μπορούσα να την αβαντάρω με τη συμμετοχή μου στον συνδυασμό ενός τέτοιου κόμματος.

Τι σ’ έκανε να επιλέξεις τη «Δημιουργία, ξανά!»;
Η «Δημιουργία, ξανά!» είναι μια πολιτική οντότητα, που λειτουργεί “υπερκομματικά”, υπό την έννοια ότι προσπερνάει τα ιδεολογικά στεγανά των άλλων κομμάτων, παραμερίζει τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία τους και απευθύνεται στην κοινή λογική. Βασίζεται στο δεδομένο ότι όλοι οι πολίτες συνιστούν έναν «κοινό παρονομαστή» δικαιούχων και υπόχρεων ως προς το κράτος, και, επομένως, πρέπει να καθορίσουν με συνέπεια τη σχέση τους με αυτό. Όμως, για να τη διαμορφώσουν ρεαλιστικά και δίκαια, πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα ιδεολογήματά τους, και να βρεθούν υπό την “ομπρέλα" μιας πολιτικής κίνησης, που έχει τη θέληση και τον τρόπο να καταστήσει τον στόχο τους υλοποιήσιμο.

Σε τι διαφέρει ο πολιτικός λόγος της «Δημιουργίας, ξανά!», σε σχέση με τα άλλα κόμματα;
Η «Δημιουργία, ξανά!» δεν χάνεται σε ουτοπικές αναζητήσεις, δεν αναλώνεται σε σοφιστείες, αλλά πατάει στέρεα στην πραγματικότητα, κινούμενη στα όρια του εφικτού, μακριά από παραπλανητικές υποσχέσεις, επιμένοντας στα αυτονόητα. Βασίζεται στη γενική αρχή ότι ο πολίτης την όποια επαγγελματική ή κοινωνική δυσπραγία του δεν πρέπει να τη φορτώνει στο κράτος, παραιτούμενος από την προσπάθεια να βελτιώσει ο ίδιος την τύχη του, διότι: α) αυτό επιβαρύνει τους συμπολίτες του, β) είναι άδικο και γ) αποδεικνύεται μη βιώσιμη λύση. Πρέπει αυτός πρώτα να διαμορφώνει τις ευνοϊκές συνθήκες για την επιτυχία μιας πρωτοβουλίας του, και δευτερευόντως να υπολογίζει στην αρωγή του κράτους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας είμαστε κωπηλάτες στο ίδιο καράβι, το οποίο κινείται από τις συντονισμένες προσπάθειές μας. Αν κάποιοι από μας προσποιηθούν ότι τραβάνε το κουπί, μετακυλίοντας τον κόπο στους υπόλοιπους, θα έρθει η χειρότερη στιγμή, που θα κωπηλατήσουμε και για λογαριασμό τους, όταν θα σωριαστούν μισοπεθαμένοι εξαιτίας μας.

Σε ποια κατηγορία πολιτών απευθύνεται η «Δημιουργία, ξανά!»;
Τα άλλα κόμματα πιστεύουν ότι τις όποιες αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις θα τις πετύχουν μόνο με τους ομοϊδεάτες τους. Αλλά, έχοντας αμέτοχη τη μεγάλη μερίδα των συμπολιτών, είναι αδύνατο να το πετύχουν.
Για τη «Δημιουργία, ξανά!» δεν υπάρχουν “δεξιά προβλήματα” ή “δεξιές λύσεις”, δεν υπάρχουν “αριστερά προβλήματα” ή “αριστερές λύσεις”. Υπάρχουν προβλήματα των ηλίθιων και των άτολμων, υπάρχουν λύσεις των έξυπνων και των τολμηρών. Ηλίθιοι και άτολμοι βρίσκονται σε όλες τις παρατάξεις, έξυπνοι και τολμηροί βρίσκονται, επίσης, σε όλες τις παρατάξεις. Επομένως, η «Δημιουργία, ξανά!» δεν απευθύνεται σε πολιτικούς χώρους αλλά σε κατηγορίες πολιτών. Επιλέγει τους έξυπνους και τολμηρούς, αδιακρίτως κόμματος, και τους καλεί να υποστείλουν την ιδεολογική τους παντιέρα και να αναρτήσουν τη σημαία της κοινής λογικής και της δράσης.

Τι το ιδιαίτερο διακρίνει, ως κόμμα, τη «Δημιουργία, ξανά!»;
Τα παλιά κόμματα, όσο κι αν ανασυγκροτούνται ή ανανεώνουν τις ηγεσίες τους, δεν μπορούν να απαλλαγούν από την αρχική τους ιδεολογική δομή. Ένα παλιό κόμμα, με θεμέλια φθαρμένων υλικών, δεν μπορεί να αναδομηθεί, όπως ένα πλινθόστικο οίκημα δεν μπορεί να υποστεί σοβαρές οικοδομικές παρεμβάσεις, πόσο μάλλον να σηκώσει πρόσθετους ορόφους.

Ποιο είναι το μήνυμά σου προς τους Χαλκιδικιώτες ψηφοφόρους;
Μετά τη συστηματική πολιτική εξαπάτησή μας –κατά τα προηγούμενα χρόνια– με οδυνηρή συνέπεια την εμπειρία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αν έχουμε στοιχειώδη αυτοσεβασμό, πρέπει να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε ως κατευθυνόμενοι οπαδοί, και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως συνειδητοί πολίτες, που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας. Μόνο αν προωθήσουμε το “σωστό” κι όχι το “διαδεδομένο” ή “συνηθισμένο”, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Η δύναμή μας βρίσκεται στην ψήφο μας. Ας μην επιτρέψουμε να μας την υποκλέψουν οι “παπατζήδες” της Πολιτικής, για να την έχουν ως άλλοθι λαϊκής αποδοχής των ανεύθυνων επιλογών τους, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.
Προτείνω στους συμπατριώτες μου να επιλέξουν τη «Δημιουργία, ξανά!», που έχει ως “σημαία” της την ανατροπή του παλαιοκομματισμού, και να της δώσουν τη δυνατότητα –με την είσοδό της στη Βουλή– να αναβαθμίσει τον ανυπόληπτο πολιτικό λόγο, και, στη συνέχεια, να τον κάνει υπεύθυνη πολιτική πράξη.
Πολλοί ίσως πουν ότι στηρίζουν κάποιο κόμμα εξουσίας, για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ –κατ’ ουσίαν– θα φύγει, μόνο αν αντικατασταθεί στην κυβέρνηση από πολιτικούς που έχουν το σθένος να επιβάλουν ιδέες ανάπτυξης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε μια παραλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την τακτική της εξαπάτησης, μέσω των εύκολων υποσχέσεων. Αν δεν αλλάξει το σύστημα, όποιος κι αν είναι ο διαχειριστής του, το ίδιο αποτέλεσμα θα βγάζει.
Τόσα χρόνια πορευόμασταν πολιτικά, με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και αναβολές. Επειδή πληρώσαμε ακριβά την ευπιστία μας, ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, κι αυτό προϋποθέτει ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ψήφου μας.
Μην περιμένουμε από πολιτικούς “παλιάς κοπής” να κάνουν καινοτόμα πράγματα. Είναι σαν να περιμένουμε από μια καρακάξα να κελαηδήσει με φωνή αηδονιού!
Μην παρασυρόμαστε από την πλάνη της «χαμένης ψήφου». Δεν είναι «χαμένη» η ψήφος, όταν ρίχνεται συνειδητά. Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, και επιλέγουμε σωστά.
Κι ας έχουμε υπόψη τούτο: «Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνσιν εκ... της κάλπης»!

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos