xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Επαναφέρει το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική η Κ. Μάλαμα

84204759 1063219437385997 1731338782017323008 o

"Κρίσιμη απόφαση για επανεξέταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς"

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Ιανουαρίου, για τον έλεγχο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 31 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, την 20ή Ιανουαρίου κάτοικοι της Χαλκιδικής και φορείς της κοινωνίας των πολιτών παρουσίασαν ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις ενστάσεις τους σε σχέση με το κατά πόσο η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επιχειρηματολογία τους έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών ομόφωνα, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με τις θέσεις των πολιτών συμφώνησαν ευρωβουλευτές από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η απόφαση προβλέπει ρητά την επανεξέταση του θέματος των εξορύξεων, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο μεγάλος στόχος είναι η ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υπόθεση, ιδιαίτερα τώρα που διαφαίνονται μεθοδεύσεις για τροποποιήσεις στο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας, οι οποίες θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Χαλκιδική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκρινε ομόφωνα βάσιμη την προσφυγή πολιτών και φορέων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ελήφθη η απόφαση για επανεξέταση συνολικά του ζητήματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, η Επιτροπή Αναφορών ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με το θέμα και να δώσει πληροφορίες για τη συμμόρφωση προς τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, “η επανεξέταση της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός δεν θα πρέπει να βασιστεί σε εσωτερικές διαβεβαιώσεις ή εθνικές διαδικασίες”. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών στην αιτιολόγηση της εισήγησης της, “το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και με βάση τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Πιστεύω λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, δεν μπορούν να απέχουν από το πρόβλημα. Συμπέρασμα. Δεν μας αρέσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από τοπικές λύσεις. Πρέπει να δουλέψετε περισσότερο”.

Κι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως, υπογράμμισε ότι “συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των αναφερόντων. Πράγματι, ακριβώς η ίδια η φύση αυτού του έργου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής εξέταση κι η δέουσα εκτίμηση της λειτουργίας του έργου κι των δυνητικών περιβαλοντικών επιπτώσεων”, όπως προκύπτει από την ακριβή απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Επιτροπής PETI, η οποία είναι διαθέσιμη στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επαναξιολόγησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική.

Επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την εκτίμηση των κινδύνων της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Χαλκιδικής.

Επειδή επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξης κι άλλων ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα, εκτός από τους υφιστάμενους.

Επειδή, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο του “Επιτελικού Κράτους” κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την οργάνωση και τον προγραμματισμό του έργου των επιθεωρητών περιβάλλοντος, των επιθεωρητών δόμησης και κατεδαφίσεων, των επιθεωρητών ενέργειας και των επιθεωρητών μεταλλείων, αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο το έργο και τη λειτουργία του Σώματος αυτού.

Επειδή, το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι υποστελεχωμένο

Επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενέργειες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, που έχουν σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον, να μην ελεγχθούν άμεσα και διεξοδικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, λόγω υποστελέχωσης, φόρτου εργασίας ή ακόμη και πιέσεων.

Επειδή οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δικαστικής κρίσης της συγκεκριμένης επένδυσης, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ανεξάρτητο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τα Κράτη μέλη.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να συνεργαστεί άμεσα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η προκαταρκτική έρευνα για την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, όπως αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Αναφορών του;".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos