xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στο "περίμενε" οι αγρότες της Χαλκιδικής για τις αποζημιώσεις από τη θεομηνία του Ιουλίου

received 192704118487876

Πρωτοφανής η αδιαφορία της Κυβέρνησης, η οποία έμεινε μόνο στα… λόγια

Αντιμέτωποι με έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό από την Κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ καταγγέλλουν ότι βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, οι οποίοι είδαν την περιουσία τους καθώς και τη σοδειά τους να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα στις 10 Ιουλίου 2019, όταν ο νομός χτυπήθηκε από την πρωτοφανή θεομηνία και είχε ως συνέπεια να χαθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Εκατοντάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών και άλλων προϊόντων σε Άγιο Παντελεήμονα, Ζωγράφου και Σήμαντρα υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές, καθώς αλλεπάλληλα ήταν τα χτυπήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή εξαφάνισαν τον ελαιόκαρπο ενώ στη συνέχεια η σφοδρή χαλαζόπτωση έδωσε τη χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε πάνω στα ελαιόδεντρα.

received 134012477876370

«Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ μετέβησαν στις πληγείσες καλλιέργειες τον Αύγουστο, δηλαδή σχεδόν έναν μήνα μετά από την καταστροφή, όταν πλέον χάθηκε εντελώς από το έδαφος ο πεσμένος καρπός. Συνεπώς δεν υπήρχε σαφής εικόνα και μάλιστα σε μία καλλιεργητική περίοδο με αυξημένη παραγωγή», αναφέρει στο halkidikifocus.gr το μέλος της προσωρινής Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παντελεήμονα Αστέριος Σταθώρος. «Η διαδικασία καταγραφής και εκτίμησης της ζημιάς διήρκησε σχεδόν δύο μήνες αφενός επειδή επρόκειτο για τεράστιες εκτάσεις και αφετέρου ο αριθμός των γεωπόνων του Οργανισμού ήταν μικρός για κάθε περιοχή», εξηγεί.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταθώρος, από τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ αναφορικά με την επεξεργασία των στοιχείων που κατέγραψαν οι εκτιμητές. «Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα έπρεπε να μας γνωστοποιηθεί το μέγεθος της ζημιάς ανά περίπτωση παραγωγού και εφόσον ορισμένοι δεν συμφωνούν να προχωρήσει η διαδικασία των ενστάσεων», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

received 202348274466527

«Πλήρης αδιαφορία και απαξίωση»

Οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους για την στάση της Κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων απέναντι στο ζήτημα, εκπέμποντας ταυτόχρονα «SOS» για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

«Αναγκαστήκαμε να παραδώσουμε την πράσινη ελιά σε εξευτελιστικές τιμές επειδή η ποιότητα του προϊόντος υποβαθμίστηκε εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, εκλιπαρώντας τους εμπόρους να την παραλάβουν», αναφέρει ο κ. Σταθώρος. «Βρισκόμαστε μπροστά στη νέα ελαιοκομική περίοδο και δεν μπορούμε να προμηθευτούμε φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα, όπως και να ξεκινήσει η κλάδευση των δέντρων. Πολλοί παραγωγοί ζήτησαν πίστωση από καταστήματα γεωργικών φαρμάκων και πρατήρια υγρών καυσίμων», προσθέτει.

Η καθυστέρηση των αποζημιώσεων των αγροτών της Χαλκιδικής απασχόλησε μερίδα πολιτικών παραγόντων του νομού. Ειδικότερα, κατατέθηκαν σχετικές ερωτήσεις από τους δύο τοπικούς βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κυριακή Μάλαμα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και Απόστολο Πάνα. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Επίσης, ο κ. Πάνας έθεσε το ζήτημα προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

«Οι σχετικές απαντήσεις των κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων δεν μας εκφράζουν και αποτελούν κοροϊδία για τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής», υποστηρίζει το μέλος της προσωρινής Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παντελεήμονα. «Ευχαριστούμε τους δύο βουλευτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, όπως και τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον Δήμαρχο Μανώλη Καρρά, ο οποίος ενδιαφέρθηκε και προσωπικά. Δυστυχώς όμως οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, η τοπική ΝΔ και όλοι οι άμεσα αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν ασκήσει την παραμικρή πίεση ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα», τονίζει με έμφαση.

Υπενθυμίζεται πως όταν σημειώθηκε η πρωτοφανής θεομηνία, η Χαλκιδική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεκάδες υπουργοί και άλλα στελέχη βρέθηκαν στο νομό για τη διαχείριση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, ωστόσο στη συνέχεια παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες. «Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός τριμήνου, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως και σήμερα», σημειώνει ο κ. Σταθώρος. «Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι σε γειτονικούς νομούς όπως η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία με μικρότερης έκτασης καταστροφές σε σχέση με τη Χαλκιδική έλαβαν αποζημιώσεις», προσθέτει.

Οι αγρότες προτείνουν την πίστωση προκαταβολής της τάξεως του 30% ως αποζημίωση, ώστε να διευκολυνθούν ενόψει νέας καλλιεργητικής περιόδου και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποτύπωση του μεγέθους της ζημιάς.

Ταυτόχρονα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εφόσον δεν δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 08:41
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos