xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ Α.Ε.: Μέτρα- "ασπίδα" προστασίας από τον κορωνοϊό

NEFROXENIA AIMOKATHRSIS AITHOYSA

Όλες οι οδηγίες πρόληψης για τους νεφροπαθείς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τους νεφροπαθείς αναφορικά με τον κορωνοϊό, ο οποίος μπορεί να αποβεί μοιραίος ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους.

«Οι νεφροπαθείς –εκ προοιμίου- ανήκουν σε μια ευπαθή ομάδα και οι περισσότεροι από αυτούς πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, καθότι η χρόνια νεφροπάθεια όταν συνήθως φτάνει στο τελικό στάδιο είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων. Συγκεκριμένα, πολλές φορές παρουσιάζεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Β ενώ εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις. Συνεπώς, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και στις υψηλού ρίσκου σε περίπτωση που νοσήσουν από τον κορωνοϊό», εξηγεί μιλώντας στο halkidikifocus.gr, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Νεφροξένια Α.Ε.» Παντελής Κατσιφαράκης, του ομίλου που έχει θέσει σε λειτουργία από το 2017 τη Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Μ.Χ.Α.) «ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ» στην περιοχή της Γερακινής, στη Χαλκιδική.

«Στην περίπτωση που κάποιο άτομο, το οποίο ανήκει στις συγκεκριμένες ομάδες, προσβληθεί και νοσήσει από τον κορωνοϊό θα την περάσει με δυσκολία, θα απαιτηθεί εισαγωγή, διασωλήνωση και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», προσθέτει.

Ο κ. Κατσιφαράκης εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς την ευλαβική τήρηση των οδηγιών ατομικής υγιεινής. «Οι νεφροπαθείς να μην έρχονται σε επαφή με τρίτους, ούτε με τους κοντινούς συγγενείς τους και εφόσον είναι εφικτό να μη διαμένουν ούτε στο ίδιο σπίτι. Ακόμη και οι σύζυγοι, αδέρφια, παιδιά να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Επίσης, σημαντική είναι η καθημερινή θερμομέτρηση (κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες), επειδή ακόμη και ο χαμηλός πυρετός αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της νόσου, ενώ αν εμφανίσουν ξηρό βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσουν το γιατρό τους», συμπληρώνει.

Μέτρα στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης

Οι μονάδες του ομίλου εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μετάδοση των Λομώξεων, τις οποίες υιοθέτησε και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μεταξύ αυτών είναι η αποφυγή συγχρωτισμού μεταξύ των ασθενών στους χώρους των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού.

«Στη "ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ" διαθέτουμε ένα ευρύχωρο σαλόνι της τάξεως των 600-700 τ.μ., οπότε τηρούνται οι αναγκαίες τις αποστάσεις. Ανάλογη επάρκεια υπάρχει και στις αίθουσες αιμοκάθαρσης ενώ διαθέτουμε δύο χώρους απομόνωσης», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

NEFROXENIA SALONI

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον ασφαλή τρόπο διαχείρισης κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Ακολουθούμε τις οδηγίες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος είτε κατά δήλωση ότι ήρθε σε επαφή είτε διαφορετικά και προχωρούμε σε προληπτική απομόνωσή του σε μία διαφορετική αίθουσα αιμοκάθαρσης ούτως ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το γενικό πληθυσμό», επισημαίνει ο κ. Κατσιφαράκης.

«Έχουμε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Όταν εντοπίσουμε ύποπτο κρούσμα, ενημερώνουμε τα αρμόδια τμήματα για διενέργεια κλινικής εξέτασης, ακτινογραφίας θώρακος και λήψης δείγματος ώστε να διαπιστωθεί αν είναι θετικό ή όχι», τονίζει, ευχαριστώντας το προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς δύο περιπτώσεις, τόσο σε ασθενή όσο και σε εργαζόμενο, ενώ τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων ήταν αρνητικά και για τα δύο άτομα.

Μέριμνα για το προσωπικό

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφαράκη, η διοίκηση του ομίλου "ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ Α.Ε." έχει εντείνει τα μέτρα προστασίας του προσωπικού που εργάζεται στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης. «Πέρα από τα μέτρα που λαμβάναμε ακόμη προτού ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας, δηλ. προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, όπως γάντια και μάσκες, εφοδιαστήκαμε με μάσκες ειδικού τύπου και αδιάβροχες ολόσωμες ρόμπες σε περίπτωση που κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα», υπογραμμίζει.

NEFROXENIA DIADROMOS

«Ταυτόχρονα, προχωράμε σε εβδομαδιαία βάση και πιθανόν -εφόσον χρειαστεί- δύο φορές την εβδομάδα σε απολύμανση με τη μέθοδο του ψυχρού νεφελοποιητή για τους κοινόχρηστους χώρους, τους διαδρόμους, τα σαλόνια, τα γραφεία έτσι ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού», προσθέτει.

Νέα μονάδα στα Ιωάννινα και προσλήψεις

Ο όμιλος λειτουργεί τρεις μονάδες αιμοκάθαρσης σε Χανιά, Χαλκιδική και Κέρκυρα ενώ την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει βάσει προγραμματισμού και παρά τις αντίξοες συνθήκες και η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης των Ιωαννίνων, όπου στη συγκεκριμένη πόλη λειτουργεί Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αναφοράς και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προσθήκη κλινών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στο μεταξύ, προσεχώς αναμένεται η πρόσληψη 30 ατόμων, τα οποία θα κατανεμηθούν στις τέσσερις μονάδες. Στη μονάδα της Χαλκιδικής υπολογίζεται ότι θα προσληφθούν 3-4 άτομα. «Λόγω της κατάστασης και επειδή είναι πιθανό να εξυπηρετήσουμε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σχέση με σήμερα, προχωρούμε σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως σε νοσηλευτές, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποφορτίσουμε το υπάρχον προσωπικό ή να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες όπως στη περίπτωση που κάποιοι εργαζόμενοι βγουν εκτός δράσης για λόγους υγείας», αναφέρει ο κ. Κατσιφαράκης.

«Στους κόλπους των μονάδων επιχειρούμε να εκπαιδεύσουμε νοσηλευτές που δεν έχουν επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο ενώ ως διοίκηση του ομίλου εγγυόμαστε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με αξιόλογες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης», καταλήγει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα της Χαλκιδικής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017.

NEFROXENIA EXT

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και τη διαχείριση των σχετικών περιστατικών.

Ειδικότερα:

Οι υπεύθυνοι της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας όλων των εμπλεκόμενων (ασθενών, προσωπικού, επισκεπτών κλπ) και ιδιαίτερα για συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Διαλογή, αναγνώριση και απομόνωση ύποπτου κρούσματος με λοίμωξη COVID-19

Η έγκαιρη εντόπιση, διαλογή και απομόνωση ύποπτων περιστατικών για COVID-19 ΠΡΙΝ εισέλθουν στο χώρο της αιμοκάθαρσης είναι σημαντική έτσι ώστε να προληφθεί η έκθεση των υπόλοιπων ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών στον ιό COVID-19.

Οι ασθενείς:

σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να ενημερώνουν πριν την άφιξή τους στη ΜΤΝ το προσωπικό, έτσι ώστε να έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία (π.χ. ο ασθενής να οδηγηθεί σε άλλο χώρο για εξέταση και λήψη δείγματος για COVID-19 αν κριθεί απαραίτητο) και να έχουν δοθεί οδηγίες για τον τρόπο μετακίνησής του (αποφυγή χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση μάσκας από τον οδηγό ή και συνοδό κλπ).
καθημερινά θα πρέπει να φτάνουν στην είσοδο της ΜΤΝ ακολουθώντας μία σταθερή πορεία (με σήμανση/ διαγράμμιση) μέσω των διαδρόμων του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής.
με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα θα πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα αμέσως με την είσοδό τους στους χώρους της ΜΤΝ (ιδανικά θα πρέπει να είναι ενήμεροι και να την φορούν από πριν) και να ενημερώνουν το προσωπικό για τα συμπτώματά τους.

Παράλληλα το προσωπικό θα πρέπει να ρωτά τον κάθε ασθενή για συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και να τον θερμομετρεί πριν εισέλθει στο κύριο χώρο της αιμοκάθαρσης.

Στο χώρο που θα γίνεται η εξέταση των ασθενών (screening) θα πρέπει:

η απόσταση μεταξύ των ασθενών να είναι μεγαλύτερη του 1 μέτρου. Για την αποφυγή συγχρωτισμού οι ασθενείς που είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να περιμένουν στο αυτοκίνητό τους και να κληθούν τηλεφωνικά στο κινητό τους όταν έρθει η σειρά τους, για την εξέταση συμπτωμάτων.

όλοι οι ασθενείς να φορούν απλή χειρουργική μάσκα αν είναι εφικτό (αλλιώς οπωσδήποτε οι ασθενείς με συμπτώματα)

να υπάρχουν χαρτομάντιλα σε περίπτωση βήχα, καλάθια για την απόρριψή τους και αντισηπτικό για υγιεινή χεριών.

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στην αναπνευστική υγιεινή (respiratoty etiquette), στη σωστή χρήση της μάσκας και στην υγιεινή των χεριών.

Οι συνοδοί/φροντιστές που εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό δεν θα πρέπει να συνοδεύουν/φροντίζουν νεφροπαθείς ασθενείς αν δεν έχουν υποχωρήσει πλήρως τα συμπτώματά τους (π.χ. απύρετοι τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς λήψη αντιπυρετικού).

Το προσωπικό της ΜΤΝ πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια) και να μετρά καθημερινά τη θερμοκρασία του. Σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, πρέπει να ενημερώνει το διευθυντή ή τον προϊστάμενο του τμήματος και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) ή τον Ιατρό Εργασίας, ώστε να αποφασιστεί εάν απαιτείται κλινική εκτίμηση και πιθανή απομάκρυνση από την εργασία του.

Χώρος απομόνωσης και αιμοκάθαρσης ασθενούς ύποπτου για COVID-19

Οι ΜΤΝ πρέπει να έχουν καθορίσει χώρο όπου θα απομονώνεται το ύποπτο περιστατικό για COVID-19 από τους άλλους ασθενείς, τηρώντας απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων αν παραμείνει στον ίδιο χώρο μέχρι να οδηγηθεί στο χώρο που θα εκτιμηθεί ιατρικά, και ο οποίος θα πρέπει επίσης να είναι καθορισμένος από πριν.

Για την αιμοκάθαρση συμπτωματικού ασθενούς συστήνονται τα παρακάτω:

Να υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης με πόρτα που να κλείνει (αν είναι εφικτό).

Εναλλακτικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος απομόνωσης για ασθενείς με αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Hepatitis B isolation box).

Σε περίπτωση που ούτε αυτό είναι εφικτό ο ασθενής μπορεί να τοποθετηθεί σε όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένο χώρο στη ΜΤΝ και η απόσταση μεταξύ συμπτωματικού ασθενή και των υπολοίπων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις (ο συμπτωματικός ασθενής φορά απλή χειρουργική μάσκα).

Σε άλλη περίπτωση ο συμπτωματικός ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση μετά τη αποχώρηση όλων των υπόλοιπων ασθενών από τη ΜΤΝ (τελευταίος).

Το προσωπικό που ασχολείται με τον ύποπτο ασθενή για COVID-19 πρέπει να είναι καθορισμένο, έτσι ώστε να μην εμπλακούν στη φροντίδα του ασθενούς και άλλοι επαγγελματίες υγείας.

Αιμοκάθαρση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

Επί εμφάνισης επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 που βρίσκεται εντός της ΜΤΝ, με υποψία έκθεσης πολλών ασθενών, συστήνεται:

Ενημέρωση ΕΝΛ του νοσοκομείου και του ΕΟΔΥ

Οι ασθενείς που έχουν εκτεθεί αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτωματολογία, θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, φορώντας μάσκα και έχοντας απόσταση 2 μέτρα από τους υπόλοιπους ασθενείς. Αντιμετωπίζονται ως ύποπτα περιστατικά και αν είναι εφικτό, ανάλογα με τον αριθμό τους και τις δυνατότητες του προσωπικού της ΜΤΝ, μπορεί να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση σε χωριστή βάρδια.

Οι ασθενείς που έχουν εκτεθεί και εμφανίζουν συμπτωματολογία, πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.

Σχετικά το χώρο αιμοκάθαρσης του επιβεβαιωμένου κρούσματος ισχύουν τα ακόλουθα:

Να υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης με πόρτα που να κλείνει (αν είναι εφικτό).

Εναλλακτικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος απομόνωσης για ασθενείς με αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Hepatitis B isolation box).

Σε άλλη περίπτωση ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση μετά τη αποχώρηση όλων των υπόλοιπων ασθενών από τη ΜΤΝ (τελευταίος).

Ατομικός Εξοπλισμός Προστασίας για το προσωπικό που φροντίζει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο ασθενή για COVID-19

Οι ΜΤΝ θα πρέπει να ακολουθούν τις υπάρχουσες διαδικασίες και οδηγίες πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων αναφορικά με την υγιεινή των χεριών, τη χρήση του Ατομικού Εξοπλισμού Προστασίας, την απομόνωση ασθενών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών και εξοπλισμού.

Το προσωπικό που χειρίζεται ύποπτο ή επιβεβαιωμένο για COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνει βασικές προφυλάξεις, επαφής και σταγονιδίων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση:

αδιάβροχης ρόμπας με μακριά μανίκια

γαντιών

μάσκας FFP2 και σε έλλειψή της απλή χειρουργική μάσκα
οφθαλμικής προστασίας (γυαλιά ή ασπίδα προσώπου)

Καθαριότητα περιβάλλοντος και εξοπλισμού

Σχετικά με την καθαριότητα του περιβάλλοντος και του εξοπλισμού μπορούν να ακολουθηθούν οι «Οδηγίες για τον καθαρισμό περιβάλλοντος Χώρων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2» που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr).

Διακομιδή/Νοσηλεία σε Χώρο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά για COVID-19, ανάλογα με το Χώρο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που ανήκει η ΜΤΝ στην οποία υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (Δημόσιο ή Ιδιωτικό Νοσοκομείο, Νοσοκομείο Αναφοράς για COVID-19 ή μη), μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθούν στο ίδιο νοσοκομείο ή να διακομιστούν σε άλλο Χώρο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να ακολουθηθούν οι οδηγίες «ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 (COVID-19) – Οδηγίες για Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας» που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr). 

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos