xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Μαζική επιστροφή σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

101543833 2778160979136767 3088164181124317184 n

Ξεπέρασε το 90% το ποσοστό συμμετοχής σε Χαλκιδική και λοιπή Κ. Μακεδονία

Με αυξημένη προσέλευση και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν χθες, Δευτέρα, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία της Χαλκιδικής, τα οποία παρέμειναν κλειστά από τις αρχές Μαρτίου λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Ευτυχία Παπανικολάου, επισκέφθηκε σχολεία του Πολυγύρου, όπου η έναρξη των μαθημάτων έγινε με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων, στο πλαίσιο των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.

101622411 2778160965803435 111068700383117312 n

Η ίδια συνεχάρη τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες, τους Προϊστάμενους και τις Προϊστάμενες των Σχολικών Μονάδων, όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς-κηδεμόνες για τον συντονισμό και την εξαίρετη συνεργασία, όπως επίσης τους σχολικούς καθαριστές αλλά και τους Δημάρχους της Χαλκιδικής που συμβάλουν τα μέγιστα για την καθαριότητα και τον εξοπλισμό των Σχολικών μονάδων με υγειονομικό υλικό.

"Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι μαθητές τη νέα κατάσταση, οι όποιοι είναι άξιοι θαυμασμού για την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που επέδειξαν κατά την πρώτη μέρα  παρά τη μικρή τους ηλικία. Τους αξίζουν πολλά μπράβο. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, ως αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις Σχολικές Μονάδες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα παρέχει κάθε υποστήριξη, ώστε να ολοκληρωθεί η Σχολική Χρονιά προς όφελος των μαθητών μας, με τα λιγότερα προβλήματα", τόνισε η κ. Παπανικολάου.

101430511 2778160939136771 8876208133807013888 n

101401338 2778161052470093 4961830482749685760 n

"Οι εκπαιδευτικές δομές του Δήμου μας, υποδέχτηκαν και πάλι τα παιδιά μας, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, με τους χώρους να έχουν απολυμανθεί και με το προσωπικό πλήρως προσαρμοσμένο και εκπαιδευμένο να λειτουργεί στις συνθήκες εγρήγορσης και αυξημένης προσοχής που απαιτούν οι καιροί.

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, στον χώρο που είναι προορισμένος για την δική τους διάπλαση και κοινωνικοποίηση, είναι ίσως το πιο αισιόδοξο βήμα της επιστροφής μιας ολόκληρης κοινωνίας στην κανονικότητα", σχολίασε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

101617982 3205760886155438 2257684597485600768 n

Στην υπόλοιπη Κ. Μακεδονία

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι ήταν στο πρόγραμμα της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων, Ειδικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες.

«Η εικόνα που έχουμε είναι εξαιρετική. Το ποσοστό συμμετοχής στα δημοτικά σχολεία κυμαίνεται μεταξύ 85-95%. Όλα κύλησαν ομαλά, δε μας έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπσης, γνωστοποιώντας ότι τη Δευτέρα επαναλειτούργησαν 1.900 σχολικές μονάδες με 15.000 εκπαιδευτικούς. Από τους συνολικά 140.000 μαθητές της περιφέρειας κάποιοι θα επιστρέψουν σήμερα, Τρίτη, καθώς η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκος και στις περιπτώσεις που κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα και εφαρμόζεται εκ περιτροπής διδασκαλία.

Σε ό,τι αφορά τις άδειες εκπαιδευτικών, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, ο κ. Κόπτσης διευκρίνισε ότι αφορούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 7-8%, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ληφθεί μέριμνα ώστε καμία τάξη να μη μείνει χωρίς δάσκαλο.

Κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση των μαθητών για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

koptsisofficedu

Αντίστοιχη εικόνα υψηλής προσέλευσης παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, και στα νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία. Στα Γυμνάσια, εξάλλου, το ποσοστό των απόντων στην Κεντρική Μακεδονία είναι λίγο μικρότερο του 30% και στα Λύκεια λίγο μεγαλύτερο. Πιο υψηλό ποσοστό απόντων καταγράφεται στη Γ' τάξη Λυκείου.

Στην επαναλειτουργία με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες όλων των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των παιδικών και βρεφικών σταθμών καθώς και των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η σχετική απόφαση λήφθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, αφού όπως είπε ελήφθησαν υπόψη τα εξής δεδομένα:

- Καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα

- Ενθαρρυντική εμπειρία από το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων

-  Η διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα  

-  Το γεγονός ότι η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη

-  Την εκτίμηση ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή όταν τηρούνται κανόνες όπως στο σχολείο παρά σε περιβάλλον χωρίς κανόνες

-  Το γεγονός ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα

-  Το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στο περιβάλλον του σχολείου τους με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους τόσο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη όσο και για την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη

«Καλωσορίζουμε λοιπόν τα παιδιά μας στο φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού το πρωί της Δευτέρας, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας και είπε ότι στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Στ΄ Δημοτικού κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Μαθηματικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ήταν δύσκολη εξίσωση αυτή που κληθήκαμε να λύσουμε όλοι μαζί, αλλά τα καταφέραμε καλά». Υπογράμμισε την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι και οι γονείς θα αισθάνονται πλέον σίγουροι να στείλουν τα παιδιά τους στο Σχολείο και την προσωπική του αναφορά στο ότι έχοντας λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας, τοποθετήθηκε και ο ίδιος υπέρ του ανοίγματος των Δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους.

«Η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο ευχαριστώ που απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης γιατί όπως είπε «δεν ήταν απλό αυτό που έγινε».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους μαθητές της Α' Δημοτικού που παρακολουθούσαν σε παραμύθι τον «Μικρό COVID-19», που εξηγεί όλα όσα στην ηλικία τους πρέπει να γνωρίζουν, και χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση που κληθήκαμε να λύσουμε όλοι μαζί» την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, «αλλά τα καταφέραμε καλά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

EZau MKXsAE3zBB

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με το εκπαιδευτικό προσωπικό, εκτίμησε ότι και οι γονείς αισθάνονται ασφαλείς, ώστε να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και είπε ότι αποφάσισε την επαναλειτουργία των σχολείων, έχοντας πια πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι ουσιαστικά δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας.

Εξήγησε ότι τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους διότι η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο «νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία».

Ο πρωθυπουργός, όπως είπε, μιλώντας με τα παιδιά κατά το πρώτο διάλειμμα, διαπίστωσε ότι «έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν», είναι πλήρως ενημερωμένα για τις συνθήκες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά, και πρόσθεσε:

«Στα παιδάκια κάπου τούς έλειψαν οι παρέες τους. Από το να παίζουν κιόλας στις παιδικές χαρές ή στους δρόμους, χωρίς να υπάρχει καμία τάξη και καμία επίβλεψη, σίγουρα θα είναι πιο ασφαλή στο σχολείο τους».

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του ενημερώθηκε από τον διευθυντή του σχολείου Γιώργο Αντωνιάδη για το πώς κυλά η πρώτη μέρα επιστροφής στο σχολείο, με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής μαθητών και χωρίς απουσία δασκάλου. Συζητήθηκαν οι κανόνες, αλλά και οι νέες συνήθειες με τις οποίες καλούνται να εναρμονιστούν μαθητές και διδακτικό προσωπικό.

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ήταν πολύ σημαντική και «ήρθε για να μείνει», ενώ η αξιοποίηση της τεχνολογίας ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον.

Πρόσθεσε δε, πως πάντα το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς θα γίνεται στην τάξη, ωστόσο η τεχνολογία προχωράει και μας δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες να έχουμε πρόσβαση στη γνώση. «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν αρκετά καλή, κάναμε πολύ καλό μάθημα και καινούργια πράγματα.

«Πιστεύω μας έσωσε, για να καλύψουμε όλη μας την ύλη και ευτυχώς με όλα αυτά τα μέτρα, επιστρέψαμε στο σχολείο», είχε πει νωρίτερα μαθήτρια της ΣΤ' Δημοτικού στον πρωθυπουργό.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, Σοφία Ζαχαράκη.

EZau MrX0AIUZlY

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 02 Ιουνίου 2020 09:07
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos