xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

"Μπαράζ" αντιδράσεων για αποδοχή δωρεάς από τον Δήμο Πολυγύρου

23585284 1941414209218288 75072129 o

Αφορμή για αιχμές και στον Δήμο Αριστοτέλη

Νέος γύρος αντιπαράθεσης στον Δήμο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής. Αιτία αυτή τη φορά ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και η αποδοχή δωρεάς φυτών και δενδρυλίων από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός". Το θέμα "πέρασε" και από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όπου "άναψε" το "πράσινο φως", πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

"Το "Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο" θεωρεί την αποδοχή της χορηγίας από τον Δήμο Πολυγύρου, της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ενόψει την Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της διαδημοτικής δράσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου, αντιφατική και παράτολμη ενέργεια.

Η πρακτική της εν λόγω εταιρείας να κατασκευάσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό και κοινωνικό προσωπείο σε καμία περίπτωση δε συνάδει με την δραστηριότητά της στις περιοχές της Β. Χαλκιδικης.

Χορηγίες τέτοιου είδους καταδεικνύουν τον ρόλο της και τον τρόπο με τον οποιο καμουφλάρει τη βλαπτική για την υγεία και το περιβάλλον δραστηριότητά της.

Η Δημοτική Παράταξη "Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο" είναι αντίθετη σε τέτοιες πρακτικές, με χορηγίες- επικοινωνιακά κόλπα που εξαγοράζουν συνειδήσεις", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για "θλιβερή στάση της πλειοψηφίας" κάνει λόγο ο συνδυασμός "Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου". Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εν λόγω Δημοτική Παράταξη υπογραμμίζει:

"Δημοσιεύτηκε σήμερα (σ.σ. χθες) το πρακτικό της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πολυγύρου, σε σχέση με το θέμα της δωρεάς φυτών και δενδρυλλίων της Ελληνικός Χρυσός, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Θα θέλαμε στο πλαίσιο αυτό να καυτηριάσουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον είναι θλιβερό το γεγονός ότι η πλειοψηφία καθιστά εαυτόν διαφημιστή της Ελληνικός Χρυσός κι αποδέχεται να συμμετάσχει στην προκλητική προπαγάνδα της εταιρίας, με αντίτιμο 2.800 ευρώ.

Δεύτερον είναι εξίσου θλιβερό το γεγονός ότι στην απόφαση η πλειοψηφία "εκφράζει τις δημόσιες ευχαριστίες της προς την Ελληνικός Χρυσός".

Τρίτον είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι, παρόλο που όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφώνησαν κι απείχαν από τη συνεδρίαση, το προεδρείο της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται σε "ομόφωνη απόφαση", γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Η Συνεργασία Πολιτών είχε δημοσιεύσει κι αναρτήσει την κάθετη αντίθεσή της σε αυτή την δωρεά κι απείχε από την συγκεκριμένη συνεδρίαση".

Τη συγκεκριμένη ενέργεια καυτηρίασε και ο συνδυασμός της Κοινότητας Πολυγύρου "Σχέδιο 63100". "Για τη δράση της δενδροφύτευσης, η διοίκηση του Δήμου, επέλεξε να ζητήσει από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» τη χορήγηση δένδρων και φυτών. Σήμερα δημοσιεύτηκε η κατά πλειοψηφία και δια περιφοράς απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την αποδοχή της χορηγίας.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για να περιγράψει τη λειτουργία της Μεταλλευτικής Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και το αποτύπωμά της στο περιβάλλον και στην κοινωνία της Χαλκιδικής.

Είναι παγκοσμίως γνωστό και αποδεδειγμένο, τόσο επιστημονικά, όσο και μέσα από πραγματικά γεγονότα, ότι τα μεταλλεία χρυσού είναι από τις δραστηριότητες με τις δυσμενέστερες επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται.

Ταυτόχρονα, ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής για το θέμα των μεταλλείων χρυσού, είναι μια ανοιχτή πληγή που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια δεν μπορεί να κλείσει .

Σε μία δράση που Θα έπρεπε να έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενώσει το σύνολο των συμπολιτών μας, κάνοντας την προστασία του περιβάλλοντος κοινό κτήμα και όχι κενό γράμμα, καθημερινή στάση ζωής και όχι ημερήσια φιέστα για την είσπραξη χειροκροτημάτων, η Δημοτική αρχή επέλεξε με το αίτημα και την αποδοχή της χορηγίας από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, να ακυρώσει το ίδιο το μήνυμα της δράσης.

Επέλεξε να διχάσει και όχι να ενώσει τους συμπολίτες μας, ξεπλένοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες του χορηγού.

Λυπούμαστε, αλλά μετά από αυτή την εξέλιξη, ως Σχέδιο 63100 δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια τέτοια δράση".

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αντίκτυπο και στον Δήμο Αριστοτέλη. Στο facebook, στη σελίδα της παράταξης της αντιπολίτευσης "ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" με επικεφαλής τον Αργύρη Τσακνή, υπήρξε σχετική ανάρτηση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πολυγύρου και το εξής σκωπτικό σχόλιο:

"Εμείς κ. Βαλιάνο δε θα πάρουμε καμία χορηγία από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος;;

μόνο ο κ. Ζωγράφος θα παίρνει;;".

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 10:08
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos