xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Υπ. Υποδομών: Η Περιφέρεια αρμόδια για τα αντιπλημμυρικά και τις αποζημιώσεις στη Χαλκιδική

panas apoz

Μετέωρο το πότε θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων

«Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση και ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του Ν.679/1977 (ΦΕΚ 245 Α’), μετά από αίτημα των αρμόδιων Φορέων. Μέχρι σήμερα, δεν έχει κατατεθεί στις Υπηρεσίες μας σχετικό αίτημα ειδικά αιτιολογημένο, ώστε να χαρακτηριστεί το έργο ως εθνικού επιπέδου και να ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου», αναφέρει μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Υποδομών στην απάντησή του, σε ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής, Απόστολου Πάνα, με θέμα: «Επείγουσα η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Σιθωνίας και η καταβολή των αποζημιώσεων των περσινών καταστροφών στους Δήμους Χαλκιδικής».
Μετά τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί ιδίως η περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, με την παραπάνω Ερώτηση, ο κ. Πάνας ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν εάν προτίθενται να ενισχύσουν άμεσα την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και εάν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων στους Δήμους της Χαλκιδικής, ώστε να διατεθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις, μετά τις προκληθείσες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα του 2019.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλής, διασαφηνίζει με την απάντησή του ότι σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών. Επιπρόσθετα, τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην ορεινή κοίτη των υδατορεμάτων (έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά ξυλοφράγματα κλπ.) αποτελούν ειδικά δασοτεχνικά έργα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Περαιτέρω, ο Υπουργός επισημαίνει ότι στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση και ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων Φορέων. Μέχρι σήμερα, δεν έχει κατατεθεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου σχετικό αίτημα ειδικά αιτιολογημένο.
Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με αποφάσεις του 2018 και του 2019, έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών στο Δήμο Αριστοτέλη πιστώσεις συνολικού ύψους 1.179.256.,10 ευρώ για την εκτέλεση επειγόντων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έπειτα από αίτημα των αρμόδιων Φορέων.
Αναφορικά με το ερώτημα του κου Πάνα για το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων, η απάντηση εξηγεί ότι η αρμόδια Περιφέρεια είναι αυτή που θα πρέπει να γνωστοποιήσει εγγράφως το συμβάν στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος και στη συνέχεια να αποστείλει αίτημα οριοθέτησης συνοδευόμενο από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των πορισμάτων των αυτοψιών ανά Τοπική Κοινότητα, καθώς και τα δελτία αυτοψιών που θα διενεργήσουν σε κτήρια κατοικιών και επιχειρήσεων οι Δήμοι και η Περιφέρεια. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει ενημερώσει την Υπηρεσία του Υπουργείου για βλάβες σε κτήρια. Όσον αφορά τη φυσική καταστροφή του Ιουλίου του 2019, αλλά και μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, έχουν διενεργηθεί οι αναγκαίοι έλεγχοι και έχουν διαπιστωθεί οι καταστροφές σε κτήρια, ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ και οι ενδιαφερόμενοι να είναι σε θέση υποβάλουν να αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια Υπηρεσία, για την αποκατάσταση των βλαβών με χορήγηση της αναλογούσας στεγαστικής συνδρομής.
Ο κ. Πάνας επεσήμανε σχετικά: «Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών με την απάντησή του αποτυπώνει το διάγραμμα αρμοδιοτήτων για την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και για τη συντήρησή τους, διευκρινίζοντας ποιος είναι αρμόδιος για τι. Εξηγεί επιπλέον τη διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να φτάσουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει επιτέλους να θέσει το Υπουργείο προ των ευθυνών του υποβάλλοντας ειδικά αιτιολογημένο αίτημα προκειμένου τα αντιπλημμυρικά έργα του Νομού να χαρακτηριστούν εθνικού επιπέδου και να τεθούν σε προτεραιότητα από την κεντρική εξουσία, παρά τα επανειλημμένα καταστροφικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών. Ακόμα, επίσης, μένει μετέωρο το πότε θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων. Οι ευθύνες δε μπορεί να γίνονται μπαλάκι στα χέρια των αρμοδίων όσο οι πολίτες της Χαλκιδικής περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν. Θα συνεχίσω τις ενέργειες για την πρόληψη των καταστροφών και την αποκατάσταση των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις, πιέζοντας τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos