xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας για εστίαση στη Χαλκιδική: "Δεν υπάρχει χρόνος για ημίμετρα"

panas est g

Απάντηση Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη

Απάντηση στην ερώτηση με θέμα: «Να ληφθούν γενναία μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών της εστίασης στη Χαλκιδική» που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, μαζί με άλλους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, απέστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Με την εν λόγω Ερώτηση, ο κ. Πάνας ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να διευκρινίσουν ποια ειδικότερα μέτρα, πέραν των μέχρι τότε εξαγγελθέντων, προτίθενται να λάβουν για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού στις επιχειρήσεις εστίασης.
Όπως αναφέρει ο Βουλευτής Χαλκιδικής σε σχετική ανακοίνωση, από τη μέρα κατάθεσης της Ερώτησης μέχρι σήμερα όπου ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων απέστειλε απάντηση, έχουν εξαγγελθεί μέτρα υποβοήθησης ή τουλάχιστον προσπάθειας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, ο στόχος αυτός δε δείχνει να επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις.
Ως προς μερικά από αυτά τα μέτρα τα οποία αναφέρονται και στην Απάντηση του Υπουργού, κ. Γεωργιάδη, ο κ. Πάνας κάνει το εξής σχόλιο:
«Στο πρώτο εργαλείο ρευστότητας που ενεργοποιήθηκε, «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το δανειοδοτικό πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) αποτέλεσε μια δυσάρεστη εμπειρία για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση. Παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία (μέχρι και 17 έγγραφα ζητούνταν) και τις αυστηρές προϋποθέσεις (εμπράγματες εξασφαλίσεις) πάνω από 100.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για δάνεια 10 δισ. ευρώ, με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να εγκρίνει τις 10.150 αιτήσεις, συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου 1,29 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με δάνεια εγγυημένα κατά 80% από το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις συνολικού ύψους 16,5 δισ. ευρώ, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος θα διατεθούν 3,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι προκαλείται χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. ευρώ στις αιτήσεις των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η πτώση τζίρου στην αγορά θα κυμανθεί στα 50 δισ. ευρώ για το 2020, εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα εφαρμογής των εργαλείων ρευστότητας.
Όντως ο ΦΠΑ μειώθηκε από το 24% στο 13% σε αρκετά προϊόντα πρώτης κατανάλωσης που περιλαμβάνουν και προϊόντα εστίασης όπως ο καφές, αλλά όμως αυτό δε σημαίνει οριζόντια μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, που στη μεγάλη πλειοψηφία παραμένει στα ίδια επίπεδα, παρά τα αιτήματα των επιχειρηματιών.
Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει γίνει σημαία της Κυβέρνησης. Θέση μας από την πρώτη στιγμή ήταν ότι πρέπει σαν ποσό να αυξηθεί διότι είναι στιγμή είναι η μόνη χειροπιαστή λύση ρευστότητας στην οποία μπορούν να βασιστούν οι επιχειρήσεις.
Τέλος, η αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν είναι το καθαρό ποσό που τελικά λαμβάνουν οι εργαζόμενοι 800 ευρώ αλλά πολύ λιγότερα. Σε κάθε όμως περίπτωση, η ενίσχυση αυτή δε λύνει το πρόβλημα. Πρέπει πάση θυσία να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και να μπει φρένο στην ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων. Αλλιώς, η εκ περιτροπής εργασία και η ημιαπασχόληση με αμοιβές εξαιρετικά χαμηλές ήρθαν για να μείνουν».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos