xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Η τιμή τιμή δεν έχει... βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής"

21931031 1888238111202565 330054641 o

Λύσεις για τους παραγωγούς ζητά το "Αναξάρτητο Ψηφοδέλτιο" του Δήμου Πολυγύρου

Την έκδοση ψηφίσματος και ανάληψη πρωτοβουλιών για τα ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική, ζητά ο συνδυασμός "Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο" του Δήμου Πολυγύρου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:

"Η ανάπτυξη κάθε περιοχής, για να μην είναι πρόσκαιρη και θνησιγενής, θα πρέπει να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.

Ένα από τα κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Πολυγύρου, είναι η πρωτογενής παραγωγή, με τον κύριο όγκο των κατοίκων, να ασχολείται με την παραγωγή βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου.

Δυστυχώς όμως για την φετινή χρονιά, η τιμή της βρώσιμης ελιάς με τους δημοσιευμένος καταλόγους των μεγάλων εμπόρων τις τελευταίες ημέρες (υπάρχουν και εξαιρέσεις μικρότερων μεταποιητών που προσφέρουν προς τιμή τους καλύτερη τιμή ύψους 20 λεπτών) έχει υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με πέρυσι αν και η παραγωγή είναι επίσης ανάλογα μειωμένη.

Τα προβλήματα των αγροτών μας είναι πολλά και αφορούν τόσο το κόστος παραγωγής, τα πανάκριβα μέσα και εφόδια, το υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ.

Θα πρέπει επιτέλους να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για την βρώσιμη ελιά - χρόνια συζητείται, πότε δεν εφαρμόστηκε- που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Με μια τιμή στα περσινά επίπεδα θα εξασφαλιστεί η απορρόφηση της μειωμένης φετινής παραγωγής την οποία παρουσιάζουν εσφαλμένα αυξημένη οι μεγαλέμποροι το τελευταίο δίμηνο, ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής, σχετίζοντας την μάλιστα και με το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες, να αντιδράσουν και να βάλουν φρένο στα σχέδια των εκμεταλλευτών τέτοιων καταστάσεων, αναπτύσσοντας τις ομάδες παραγωγών, ώστε σταδιακά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αναλάβουν οι ίδιοι τις διαδικασίες τυποποίησης, εμπορίας, διακίνησης, προβολής και εξαγωγής των προϊόντων τους, χωρίς μεσάζοντες.

Είναι αδιανόητο τα αγροτικά μας προϊόντα, όπως η ελιά και το λάδι, να εξάγονται σε πρωτογενή μορφή σε τρίτες χώρες, τυποποιημένα σε πολλαπλάσιες τιμές και την υπεραξία του κόπου των αγροτών του τόπου μας να την εκμεταλλεύονται άλλοι.

Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων θα πρέπει όλοι οι θεσμικοί, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της περιοχής, να συστρατευθούν και να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι, ανάπτυξη στον Δήμο Πολυγύρου, με κατεστραμμένο πρωτογενή τομέα, απλά δεν πρόκειται να υπάρξει. Όσοι έχουν αντίθετη άποψη θα πρέπει να την αναθεωρήσουν άμεσα, γιατί η πραγματικότητα εκδικείται και μάλιστα με πολύ άσχημο τρόπο.

Πολλά από τα παραπάνω αιτήματα, είναι θεσμικά και δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος, δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία για την συνέχιση της νοσηρής αυτής κατάστασης.

Η δημοτική αρχή έπρεπε να είναι ήδη στην πρώτη γραμμή στήριξης μαζί με τις ομάδες παραγωγών, την Περιφέρεια και να μην κρύβεται μέχρι στιγμής με δικαιολογίες του τύπου "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί οι τιμές ρυθμίζονται από την αγορά".

Βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά, ότι η αγορά είναι στρεβλή, ο ελεύθερος ανταγωνισμός νοθευμένος και λειτουργεί με τα μέτρα και τα σταθμά των μεγάλων κεφαλαίων.

Αυτά με σκοπό και μόνο το κέρδος διαμορφώνουν την χαμηλή τιμή της βρώσιμης ελιάς.

Η επισιτιστική αλυσίδα όμως, που δίνει ζωή στην κοινωνία, βασίζεται στον μικρό παραγωγό. Αυτός κράτησε τη χώρα όρθια όποτε χρειάσθηκε και αυτός είναι που τώρα πρέπει να στηριχθεί, με κάθε τρόπο και μέσο, πριν ακολουθήσει η εγκατάλειψη της καλλιέργειας λόγω των παραπάνω τακτικών.

Όλοι μαζί λοιπόν να συνταχθούμε στο πλευρό των αγροτών και να πιέσουμε για αξιοπρεπή τιμή της βρώσιμης ελιάς.

Πρόταση του Ανεξάρτητου Ψηφοδελτίου η υπογραφή σχετικού ψηφίσματος σε Δημοτικό Συμβούλιο που πρέπει να συγκληθεί άμεσα (ο χρόνος πιέζει, η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει) και η από κοινού συνάντηση του Δημάρχου, των επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης με εμπόρους και παραγωγούς για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο μεγάλο πρόβλημα με την τιμή της βρώσιμης ελιάς".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos