xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Υπέκυψαν στις πιέσεις και προτίμησαν το… διχασμό

21931227 1888238224535887 683605058 o

Με "εξευτελιστικές" τιμές συμβιβάστηκε η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής

Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική, οι οποίοι επιδίωξαν να επιτύχουν καλύτερη τιμή για το προϊόν. Πολλοί καλλιεργητές κατέθεσαν τα όπλα, αποδεχόμενοι να παραδώσουν τη φετινή σοδειά με μέση τιμή τα 70 με 80 λεπτά ανά κιλό.

Τον τερματισμό των κινητοποιήσεων για την επίτευξη ικανοποιητικών τιμών για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής αποφάσισαν οι παραγωγοί της Ορμύλιας και άλλων περιοχών, ύστερα από τη χαμηλή ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής για παύση της συγκομιδής του προϊόντος ως μέτρο πίεσης προς τους εμπόρους και τους μεταποιητές.

«Δυστυχώς ο αγώνας δεν επέφερε τους αναμενόμενους καρπούς, διότι τη συγκομιδή τη σταμάτησε μόνο η Ορμύλια σε αντίθεση με τα γειτονικά χωριά, όπως Όλυνθος και Καλύβες, όπου οι συνάδελφοι μάζευαν με εντατικούς ρυθμούς την παραγωγή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι έμποροι να μη δεχτούν την ανάλογη πίεση ώστε να οδηγηθούν σε αύξηση των τιμών από τη στιγμή που στην πρωτοβουλία συμμετείχε ένα ποσοστό της τάξης του 30% των ελαιοκαλλιεργητών», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, εξηγώντας τους λόγους διακοπής των προσπαθειών.

120222161 336899534401239 6170103148176219775 n

Η μέση τιμή διάθεσης της επιτραπέζιας ελιάς στους εμπόρους δεν ξεπερνά πλέον τα 80 λεπτά το κιλό.

«Με 0,70 ευρώ ανά κιλό κατά μέσο όρο, μετά βίας καλύπτεται το υψηλό κόστος παραγωγής του προϊόντος. Αμφιβάλλω αν με τόσο χαμηλές τιμές διάθεσης θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ξανά», επισήμανε ο κ. Τσιπέλης.

Πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου αποτελεί η ουσιαστική παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε -όπως αναφέρουν εκπρόσωποί του- να σταματήσει η «ομηρία» τους από μερίδα εμπόρων και μεταποιητών.

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται φέτος με τους μετακλητούς εργάτες γης, γεγονός που έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, η μετάκληση από την Αλβανία με την διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό κοστίζει έως και 250 ευρώ το άτομο.

Στο halkidikifocus.gr υπήρξαν αναφορές παραγωγών της Ορμύλιας, ότι όσο ήταν σε εξέλιξη η διακοπή της συγκομιδής, ασκούνταν πιέσεις από τους εργάτες γης που βρίσκονταν στην περιοχή ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ελαιοπαραγωγοί διπλανών χωριών πήγαιναν στην Ορμύλια και έπαιρναν τους εργάτες για τις δικές τους εκμεταλλεύσεις.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας υπογραμμίζει τα εξής:

"Έτσι για την ιστορία πρέπει να γράψουμε ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1980 για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών και αυτό υπηρετεί μέχρι και σήμερα .
Ήταν καθήκον μας λοιπόν όταν ήρθατε και διαμαρτυρηθήκατε για τις τιμές και μας ζητήσατε να μπούμε μπροστά για διενέργειες σχετικά με την τιμή της ελιάς να ανταποκριθούμε αμέσως!

Οι κινήσεις που έγιναν από την μεριά μας ήταν πολλές τις ήμερες αυτές .

Σας γράφουμε τις βασικές:

Πήγαμε σε κάθε εργοστάσιο του χωρίου μας όπου όλοι ανεξαιρέτως μας καλοδέχτηκαν αλλά μας τόνισαν την αδυναμία τους ο καθένας μόνος του να μπορέσει να ανεβάσει την τιμή.

Γι' αυτό αποφασίσαμε συνάντηση μαζί με την επιτροπή όλων των τοπικών εμπόρων στο Δημαρχείο του χωρίου μας για εκ νέου συζήτηση, η οποία αποδείχτηκε άκαρπη διότι οι μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να απαξιώσουν το προϊόν το οποίο είναι ΠΟΠ και δήλωσαν αδυναμία να ακολουθήσουν από μόνοι τους ανεξάρτητη τιμή.

Στην πρώτη συγκέντρωση που είχαμε με τους αγρότες την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να σταματήσουν όλοι οι αγρότες την συγκομιδή για δυο μέρες και Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στην εκ νέου συνάντηση να πούμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και να πάρουμε ξανά αποφάσεις.

Με λύπη διαπιστώσαμε ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που τήρησαν αυτό που αποφασίστηκε και πάρα πολλοί μάζευαν κανονικά της ελιές τους.

Αυτό σίγουρα ήταν ΚΑΤΑ των προσπαθειών που καταβάλαμε και φυσικά μας το τόνισαν και οι εργοστασιάρχες στην συνάντηση μας μαζί τους.

Σίγουρα δεν μπορούμε να κρίνουμε τις ενέργειες αυτές γιατί δεν ξέρουμε τι οικονομικές πιέσεις και υποχρεώσεις έχει ο καθένας στο σπιτικό του,
άπλα το αναφέρουμε σαν ένα μεγάλο μείον στις διαπραγματεύσεις.

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου μετά την ενημέρωση που σας κάναμε για τις διαπραγματεύσεις σας ζητήσαμε πάλι να πάρουμε απόφαση όλοι μαζί πως συνεχίζουμε.

Στο πλήθος που υπήρχε, 4-5 άτομα ήταν μόνο αυτοί που ήθελαν να μην συνεχιστεί η συγκομιδή.

Ο κύβος ερίφθη.

Το φετινό πάθημα θα πρέπει με αγώνα και κόπο να το γυρίσουμε υπέρ των αγροτών και να προστατεύσουμε το προϊόν μας που επαναλαμβάνουμε είναι ΠΟΠ .
Μόνο ΟΛΟΙ οι Ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής ενωμένοι και πολύ πιο νωρίς χρονικά μπορούμε με συντονισμένες προσπάθειες να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή τιμή την παραγωγή μας που θα την καθορίζουν όλα τα συντονιστικά όργανα των αγροτών.

Γιατί τις συνέπειες της φετινής εξευτελιστικής τιμής θα τις βρούμε γρήγορα μπροστά μας .
Δεν είναι ανάγκη να μακρηγορήσουμε προς αυτό, όλοι αυτοί που καλλιεργούν σωστά καταλαβαίνουν πολύ καλά.

Ταυτόχρονα με τις άλλες ενέργειες τις μέρες αυτές , είχαμε έρθει σε επαφή με τον κύριο Αστέριο Ζωγράφο Δήμαρχο Πολύγυρου, ο οποίος έκανε αμέσως παρέμβαση στον κύριο Βορίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Χαλκιδικής κύριο Γιώργο Ιωάννη, την κ Μάλαμα Κυριακή Βουλευτή Σύριζα Χαλκιδικής, τον κύριο Απόστολο Πάνα Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής, την κυρία Ζωγράφου Αικατερίνη Περιφερειακή Σύμβουλο Αγροτικής Οικονομίας καθώς και τον κύριο Δημήτρη Κυργιαφίνη επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών και όλοι δεσμεύτηκαν ότι θα μας βοηθήσουν.

ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΌ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΙΑ".

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 11:11
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos