xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Να προσκληθούν και οι Έλληνες γιατροί του εξωτερικού στη μάχη κατά του κορωνοϊού"

EYAGGELINOS EADAKTYLOS mx2011

Πρόταση του Δ. Ευαγγελινού στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ανοιχτή πρόταση προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο κατέθεσε ο γιατρός και πρώην Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Δημήτρης Ευαγγελινός.

Αφορμή στάθηκε τόσο το κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όσο και του ίδιου του προέδρου του Π.Ι.Σ. προς ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της πόλης, το οποίο ασφυκτιά εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρονται τα εξής:

"Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανδημίας covid που καλπάζει, χρήζει επιτακτικής συμβολής όλων μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

Ήδη, όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ ανεξαρτήτου ειδικότητας, καλούνται να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών με COVID19.
Καλούμε όλους τους ιδιώτες συναδέλφους, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, υπηρετώντας τον όρκο του Ιπποκράτη που έχουμε δώσει.

Εντός της ημέρας, αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας, αντίγραφο της σύμβασης που θα διαμορφώνει τις συνθήκες απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, λόγω εκτάκτων αναγκών.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Υπουργού Υγείας χθες το βράδυ, η απασχόληση θα γίνει με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι είναι οι εξής:

1) Αμοιβή 2000 ευρώ/μήνα ακατάσχετη και αφορολόγητη

2) Δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή

3) Σύμβαση 6 + 6 μήνες

4) Δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ’ οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ

Κατάταξη σε βαθμίδα αναλόγως των προσόντων

Δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου

 

Όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να συμπληρώσουν άμεσα την παρακάτω φόρμα, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα και τις ανάγκες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, από τις οποίες θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι:

https://forms.gle/qzKaSws4u4bpgZ2X9

Με εκτίμηση"

Σχολιάζοντας την παραπάνω επιστολή και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Π.Ι.Σ. ο κ. Ευαγγελινός υπογράμμισε:

"Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Μια απορία κ. Πρόεδρε

Γιατί δεν συμπεριλάβατε και τους συναδέλφους που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Είναι γνωστό πως χρειαζόμαστε κυρίως, εξειδικευμένους εντατικολόγους, που δυστυχώς, δεν υπάρχουν.

Ας δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα επιστροφής άξιων συναδέλφων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία".

Άμεση υπήρξε η απάντηση του κ. Εξαδάκτυλου: "Καλή ιδέα θα το στείλουμε και στους συλλόγους Ελλήνων ιατρών του εξωτερικού".

Εξάλλου, ο κ. Ευαγγελινός με άλλη ανάρτησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα του brain drain, αναφέροντας τα ακόλουθα:

"Η κυβέρνηση είχε ανοίξει το θέμα του brain-drain, βάζοντας στοίχημα επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων, που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Δυστυχώς το έχασε!!

Με το ισχύον καθεστώς των προσλήψεων σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, και την έλλειψη κινήτρων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα συμβεί ποτέ.

Τον μεν δημόσιο χωρίς ριζικές μεταρρυθμιστικές τομές, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, στον δε ιδιωτικό τομέα ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας χρειάζεται υψηλής κατάρτισης εργαζόμενους, για να συμβεί αυτό, χρειάζονται δυνατές τομές και χρηματοδότηση και του ιδιωτικού τομέα.

Μολονότι με μεγάλη δυσκολία αποδεχόμαστε κάποιες αλλαγές στο εσωτερικό, θαυμάζουμε αυτά που γίνονται στο εξωτερικό, συχνά χωρίς να τα εξετάσουμε σε βάθος.

Πολλοί έφυγαν γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν ανάλογες προοπτικές. Που να εργαστούν;
Σε ό,τι αφορά τους τους Έλληνες γιατρούς με ένα απλό βιογραφικό, λέγοντας το τι πραγματικά γνωρίζουν στο αντικείμενο τους, προσλαμβάνονται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του εξωτερικού, με απόφαση τις κλινικής που θα τους δεχθεί και όσοι έχουν δίψα για έρευνα κάνουν εύκολα πανεπιστημιακή καριέρα.

Οι περισσότερες όμως κλινικές κρίνονται κάθε χρόνο, από το έργο που παράγουν και αμείβονται όχι από το κράτος αλλά από τα έσοδα που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες ,είτε ιδιωτικές είτε του δημοσίου, που έχουν κοστολόγηση ακριβώς την κάθε πράξη.

Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από διεθνείς ασθενείς.

Στο εξωτερικό φεύγουν πολλών κατηγοριών ιατροί. Άλλοι θα το έκαναν έτσι και αλλιώς γιατί στοχεύουν σε καριέρα και έρευνα. Αυτοί έφυγαν γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν ανάλογες προοπτικές.

Αφού λοιπόν οι ακαδημαϊκές πόρτες, αλλά και του δημοσίου με τον τρόπο που γίνονται οι εδώ κρίσεις, το εδώ σύστημα αφήνει σχισμές, που δεν χωρούν παρά οι μυημένοι ,το εξωτερικό είναι η μοναδική διέξοδος. Ποιος από αυτούς που κάνουν σοβαρή ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό θα γυρίσει πίσω και με πιο τρόπο.

Οι συνάδελφοι αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη εξειδίκευση, την οποία η Ελλάδα με τις υπάρχουσες δομές δυστυχώς δεν μπορεί να αξιοποιήσει.

Οι περισσότεροι πάντως από αυτούς λαχταρούν, να τους δοθεί η ευκαιρία, να γυρίσουν και να προσφέρουν στην χώρα μας.

Πόλος έλξης δεν είναι μόνο «ο ήλιος και η θάλασσα», όχι μόνο για επιστήμονες που προσμένουν να γυρίσουν, αλλά και για κάθε είδους επενδύσεις στην χώρα μας". 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 22:56
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos