xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Τα παρέσυρε το ρέμα" τα αντιπλημμυρικά στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής;

91882639 3057691424252939 2259754591333646336 n

Σοβαρές καθυστερήσεις - Παρέμβαση του συνδυασμού "Κοιτάμε Μπροστά" της Περιφέρειας

Ένα χρόνο μετά από τη μεγάλη "δοκιμασία" που βίωσαν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική από τις καταστροφικές πλημμύρες και όλα δείχνουν ότι η θωράκιση της περιοχής παραπέμφθηκε στις "καλένδες".

Το ζήτημα επανέρχεται με αφορμή ερώτηση προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη που κατέθεσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας "Κοιτάμε Μπροστά", σχετικά με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που είναι απαραίτητο να γίνουν στην περιοχή. Όπως επισημαίνει η ο συνδυασμός του Χρήστου Γιαννούλη, μέλη του "έγιναν δέκτης των έντονων ανησυχιών των κατοίκων για τις εξαγγελίες που έγιναν πέρυσι από τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι σε ενδεχόμενο περιστατικό έντονης βροχόπτωσης θα ξαναζήσουν καταστάσεις ανάλογες του 2019, όταν η περιοχή υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις καταιγίδες, ενώ καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κ. Γιώργο Γιάννη

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Αντιπλημμυρική προστασία Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.

Τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν εκτεταμένες καταστροφές στην Ολυμπιάδα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των χειμάρρων Μπασδέκη (του οποίου οι αντιστηρίξεις έσπασαν) και Μαυρόλακκα. Οι χείμαρροι είχαν κατεβάσει πέτρες, πρανή και φερτά υλικά σε δρόμους, αυλές και σε σπίτια. Τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και ένα κοντέινερ. Ήταν τόση η δύναμη του νερού που ένα σπίτι που είχε κατασκευαστεί κοντά στις όχθες ενός από τους χειμάρρους παρουσίασε σοβαρή καθίζηση στα θεμέλιά του και έγειρε, ενώ σοβαρές ζημιές είχε υποστεί το περιφερειακό οδικό δίκτυο. Σε διάστημα τριών μηνών μετά τις πλημμύρες έγιναν ορισμένες παρεμβάσεις καθαρισμών των χειμάρρων, αλλά από τότε δεν υπήρξε κάποια άλλη παρέμβαση ενισχυτική της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε δηλώσεις του, μετά από επιτόπια επίσκεψη, ο Υπ. Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει τότε: «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει από όλους τους αρμοδίους για να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Η Ελλάδα έχει εξοικειωθεί με τις πυρκαγιές, αλλά πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται πλέον και τις πλημμύρες. Υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση του ρέματος, αλλά αυτό θα το δούμε από την επόμενη μέρα».

Αλλά και ο κ. Τζιτζικώστας είχε δηλώσει: «Επόμενος στόχος είναι να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για να δούμε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε με ολοκληρωμένη προσέγγιση την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1. Τι μέτρα έχουν περιληφθεί από πέρυσι στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την περιοχή της Ολυμπιάδας και με τι χρονοδιάγραμμα;

2. Σε ποια Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα έχει γίνει ένταξη με ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής;".

Ενδεικτικό της καθυστέρησης των παρεμβάσεων αποτελεί η καταγραφή της αγωνίας των τοπικών φορέων αναφορικά με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μέσα από δημοσιεύματα του halkidikifocus.gr, μερικά από τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Τον Απρίλιο του 2020 ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γιάννης Πετράκης είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες για την πορεία των έργων, καθώς η εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού "πήγε πίσω" τις διαδικασίες. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Στα τέλη Αυγούστου ο Δήμαρχος Αριστοτέλη απηύθυνε έκκληση για άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση της Ολυμπιάδας με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπιάδας και της ευρύτερης περιοχής. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Στα μέσα του ίδιου μήνα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Στα τέλη Σεπτεμβρίου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Χαλκιδικής, Κυριακής Μάλαμα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, σε σχέση με την ανάγκη εκτέλεσης συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων σε Ολυμπιάδα και Σιθωνία. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos