xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Συλλαλητήριο στο Σταυρό κατά της επένδυσης χρυσού

stauros sulalht1

Παρουσία του νέου Δημάρχου Αριστοτέλη Γ. Ζουμπά

 

Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση στο Σταυρό ενάντια στις εξορύξεις χρυσού με σύνθημα «Ο τόπος μας σε κίνδυνο, διώχνουμε την Eldorado τώρα». Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού κόλπου κατά της μεταλλουργίας χρυσού και εξόρυξης χρυσού.
Η διαδήλωση έχει παλμό και μεγάλη συμμετοχή. Εξάλλου ο Σταυρός βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο όπου η Eldorado Gold καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον με την υγεία και το μέλλον των κατοίκων να βρίσκεται υπό διαρκή απειλή. Το παρών στην διαδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη, Λ.Αμμανατίδου και Μ. Φάμμελος.

Την συγκέντρωση χαιρέτισαν τόσο ο Δήμαρχος Βόλβης Δ. Λιάμας και ο νέος Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς.

zoumpas sulal

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Ζουμπάς επεσήμανε ότι "Για τον χωρισμό της κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική ευθύνονται η προηγούμενη κυβέρνηση, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η εταιρεία, καθώς αυτές οι εταιρείες σε όλον τον κόσμο δρουν με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή δημιουργούν εντάσεις και εμφυλίους πολέμους. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πρέπει να υπερασπιστούν τα πραγματικά τους δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία αλλά και το δικαίωμα στην ζωή και το περιβάλλον και να μην παίζουν το παιχνίδι της Eldorado Gold".

Σε ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα Στρυμωνικού τονίζονται τα εξής:

"Δίπλα μας, η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται. Πέρα και πάνω από τη νομιμότητα ή την παρανομία, τα επικοινωνιακά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, την πολιτική βούληση και τις καλές ή κακές προθέσεις, αυτό που τελικά μένει είναι ότι ο τόπος μας συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από κάθε τι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» προσπαθεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα, θυσιάζοντας κάθε μέρα τον τόπο μας.

Αντί να απαντήσει ουσιαστικά όχι μόνο στις καταγγελίες φορέων αλλά και στις εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος που διαπιστώνουν σωρεία σοβαρών παραβάσεων, εντατικοποιεί τις εργασίες της στις Σκουριές, μετατρέποντας το βουνό σε σεληνιακό τοπίο Παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας, συνεχίζει να διακινεί τα τοξικά και επικίνδυνα φορτία της μέσα από το Σταυρό και άλλους οικισμούς μετατρέποντας
την περιοχή μας σε βιομηχανική, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στον τουριστικό χαρακτήρα της.

Σταθερός της σύμμαχος σε όλα αυτά, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που ποτέ δεν είδαν την πολύχρονη και μαζική κινητοποίηση μας, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ.

Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους της ως προμετωπίδα της επικοινωνιακής της στρατηγικής επιδιώκοντας την κοινωνική ένταση, οργανώνει αντισυγκεντρώσεις σε προγραμματισμένες πορείες των αγωνιζόμενων κατοίκων, τους σπρώχνει σε τραμπουκισμούς και δραστηριότητες που προσβάλουν κατάφωρα τις αγωνιστικές παραδόσεις του παγκόσμιου και ελληνικού εργατικού κινήματος και θυμίζουν μαύρες σελίδες της νεώτερης ιστορίας μας.

Με δεδομένη την καταστροφή που συντελείται και την ανεπίστρεπτη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το μήνυμα μας προς την κυβέρνηση είναι σαφές: Δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις, παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα. Αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και η υλοποίηση των δεσμεύσεων ΤΩΡΑ.

Είναι αδιανόητο να υποκύψει στους εκβιασμούς της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ που έχει αποδείξει ότι δεν την ενδιαφέρει ούτε η προστασία του περιβάλλοντος ούτε οι άνθρωποι, ούτε το μέλλον της περιοχής μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η καθυστέρηση της δεν την αφήνει απλά εκτεθειμένη σχετικά με τις δεσμεύσεις της, αλλά επιτρέπει την συνέχιση της καταστροφής ενός πανέμορφου κομματιού της ελληνικής γής.

Εμείς πάντως δεν κάνουμε βήμα πίσω . Γι αυτό και οργανώνουμε μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο ΣΤΑΥΡΟ την ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΗ και ώρα 11:00.

Καλούμε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, τα Δημοτικά συμβούλια , τους μαζικούς φορείς και τους; Βουλευτές των κομμάτων να ενώσουν την φωνή τους με την δική μας για να σώσουμε τον τόπο μας.

ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Το οφείλουμε στον τόπο μας, στον εαυτό μας, και στις γενιές που έρχονται για να συνεχίσουν να ζουν σ΄ένα φιλόξενο τόπο.

Ο Τόπος μας καταστρέφεται 350 συναγωνιστές μας διώκονται. Αυτό το έργο πρέπει να σταματήσει. Αφήστε τον τόπο να ανασάνει".

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

 

alterthess.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos