Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Τα έργα στο «Μακεδονία» “τινάζουν στον αέρα” τον τουρισμό (ΦΩΤΟ)

20161118 170813

Ακόμη και με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φορείς της Χαλκιδικής

Ανεπανόρθωτες ζημιές στον τουρισμό της Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής αναμένεται να επιφέρει η συνέχιση των δύο έργων που εκτελούνται τον τελευταίο χρόνο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής στο πλαίσιο της 32ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη, οι δύο εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Υποδομών αφορούν παρεμβάσεις σε ένα σημείο τομής των δύο αεροδιαδρόμων μέχρι το καλοκαίρι.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για ένα δίμηνο να κλείσει ο κανονικός αεροδιάδρομος και να ενεργοποιηθεί ο βοηθητικός, που ωστόσο μπορεί να εξυπηρετεί μόνο το ένα τρίτο του αριθμού των πτήσεων.

«Πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε να κλείσει ο κανονικός αεροδιάδρομος από τον Απρίλιο του 2017 και ως το τέλος της τουριστικής σεζόν. Ήδη, αεροπορικές εταιρίες δεν παίρνουν σαφείς απαντήσεις, για το εάν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αφίξεις και για ποιο ακριβώς διάστημα, με αποτέλεσμα να βγάζουν από τον προγραμματισμό τους για τον επόμενο χρόνο τη Χαλκιδική. Δίνουν slots σε ώρες τελείως ακατάλληλες, στις οποίες τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν να κλείσουν πακέτα. Το θέμα είναι κρίσιμο και πιεστικό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στη Βρετανία έχουν αρχίσει ήδη να κλείνουν πακέτα για το επόμενο καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

«Πρέπει να πάρουν απόφαση. Ή θα πάει η δουλειά για τον επόμενο χειμώνα, ή θα πάρει τη δουλειά η Fraport να την τελειώσει. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για “μπακάλικα μοντέλα” από την κυβέρνηση.

«Ο σχεδιασμός των πτήσεων προγραμματίζεται αυτή την περίοδο» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως «θανάσιμο κίνδυνο» για τον τουρισμό στη Χαλκιδική.

Οι φορείς του τουριστικού κλάδου στο νομό αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

20161118 173452

 

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αφορούν την επέκταση του αεροδιάδρομου προσαπογειώσεων προς τη θάλασσα και την ενίσχυση των δύο υφιστάμενων αεροδιάδρομων.

Το πρόβλημα υπογράμμισε και ο εμπορικός διευθυντής της Fraport Greece, Γιώργος Βίλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

«Τέλος Ιανουαρίου η εταιρεία αναλαμβάνουμε ως εταιρεία το αεροδρόμιο. Για μας η Θεσσαλονίκη είναι η “ναυαρχίδα”, είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο μας, είναι η προτεραιότητα μας. Εδώ θα φέρουμε το κέντρο συντήρησης, την τεχνική μας βάση που θα εξυπηρετεί, όχι μόνο το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αλλά και τα υπόλοιπα δεκατρία περιφερειακά αεροδρόμια» γνωστοποίησε ο κ. Βήλος.

«Από τον σχεδιαζόμενο ανά τετραετίες προγραμματισμό των επενδύσεων της εταιρίας, από τα περίπου 400 εκ. που προβλέπονται για τα δεκατέσσερα αεροδρόμιά της στην Ελλάδα, το ένα τρίτο θα κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

 

20161118 175746

 

Το «ταμείο» για το 2016

«Το 2016 εξελίχθηκε για τον τουρισμό της Χαλκιδικής περίπου στα επίπεδα του 2015, με μία μείωση στα έσοδα της τάξης του 10%, κάμψη που πρέπει να την αξιολογήσουμε στη βάση των αρνητικών δεδομένων που υπήρξαν για τον κλάδο, όπως συνέβη με το προσφυγικό – μεταναστευτικό» ανέφερε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κ. Τάσιος επανέλαβε ότι ως παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά το κλείσιμο της σεζόν ήταν η αύξηση του ΦΠΑ και η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα Νομικά Πρόσωπα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι την περιοχή επισκέφθηκαν τουρίστες «νέων» εθνικοτήτων, όπως Ολλανδοί και Βέλγοι. Μάλιστα, από την Ολλανδία, λόγω και των απευθείας πτήσεων από το Άμστερνταμ στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός το 2016 αυξήθηκε κατακόρυφα, αγγίζοντας τους 15.000 σε σχέση με το 2012, όταν στη Χαλκιδική έκαναν διακοπές περίπου χίλιοι Ολλανδοί.

Αυξητικές ήταν οι τάσεις και από την τουρκική αγορά. «Οι τουρίστες της γειτονικής χώρας αφήνουν χρήματα ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία. Αρκετοί επέλεξαν τη Χαλκιδική φέτος, ωστόσο η απόπειρα πραξικοπήματος ανέκοψε την ανοδική πορεία» σημείωσε ο κ. Τάσιος.

 

20161118 170755

 

Τα μηνύματα για το 2017

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τ.Ο.Χ., το 2017 αναμένεται αύξηση των τουριστών από Ολλανδία, Βέλγιο αλλά και Ιταλία, «εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις λόγω του προσφυγικού, των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-ΕΕ, της τρομοκρατίας ή πολιτικών γεγονότων στην περιοχή της Μεσογείου».

Αισιοδοξία επικρατεί και για τη Βρετανική αγορά, όπως εξάλλου προέκυψε και από την πρόσφατη συμμετοχή στην έκθεση WTM του Λονδίνου. Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης από κορυφαία εταιρεία της Αγγλίας με τη διάθεση 15.000 θέσεων για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου του 2017 δημιουργεί νέα δεδομένα.

 

20161118 173445

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά για τη νέα χρονιά ότι μπορεί να εξελιχθεί θετικά για τον τουρισμό, αλλά ακόμη πολλοί παράγοντες δεν μπορούν να σταθμιστούν.

«Η βρετανική αγορά δείχνει ότι θα δώσει διψήφιο ποσοστό αύξησης στον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία λίρας-ευρώ, ενώ ήδη είναι βέβαιο ότι για το συγκεκριμένο λόγο, 3-4 εκατομμύρια λιγότεροι Άγγλοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2017. Το θέμα είναι από ποια αγορά θα κοπούν αυτοί οι τουρίστες» σημείωσε.

Θετικός οιωνός για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση του δολαρίου, κάτι που ευνοεί τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας, όπως και η άνοδος των τιμών στην Ισπανία.

«Υπάρχουν αρνητικά που βαρύνουν πολύ σε αυτό το τουριστικό ισοζύγιο. Η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου και του κλάδου της εστίασης είναι μεγάλο βάρος για τις τουριστικές επιχειρήσεις ενώ προβλήματα δημιουργούνται από την ανεπαρκή διαχείριση του προσφυγικού. Με τόσα χρήματα, με 1 δισεκατομμύριο ευρώ και δεν μπορούν να διαχειριστούν ανθρώπινα 60.000 άτομα, από τη μια, στο εξωτερικό, βγήκε η εικόνα του Ομπάμα στην Ακρόπολη και από την άλλη, την επομένη, οι εικόνες καταστροφής από την Χίο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε πως είναι νωρίς ακόμη για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το 2017 ενώ αναγνώρισε ότι η Χαλκιδική ειδικά έχει πολύ ευνοϊκές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.

Δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής παρουσίασε τη νέα ιστοσελίδα για την τουριστική προβολή του προορισμού, www.visit-halkidiki.gr.

Η παρουσίαση έγινε από τον εκπρόσωπο της ADMINE GROUP Τηλέμαχο Μαυράκη, ο οποίος εξήγησε ότι η ιστοσελίδα απευθύνεται σε διεθνές κοινό και φιλοξενεί πληροφορίες για κάθε περιοχή, για τουριστικές επιχειρήσεις, καταλύματα, αξιοθέατα, χρηστικές πληροφορίες κ.ά.

 

20161118 171900

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Experience first», διευρύνεται η προβολή της Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με βασικό σύνθημα «share your moments» στη Χαλκιδική, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα από τις ίδιες τις εμπειρίες των τουριστών και χρηστών του διαδικτύου.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μαυράκης, η ιστοσελίδα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση μέσω των κινητών τηλεφώνων ενώ ήδη οι πρώτες δοκιμές έφεραν θετικά αποτελέσματα με εκατομμύρια users και χιλιάδες comments.

 

20161118 172257

 

Εκτός από το βασικό τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής, «ήλιος-θάλασσα», δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στην προβολή των διοργανώσεων για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη.

Ο Τουριστικός Οργανισμός ενισχύει και το γαστρονομικό προϊόν αναπτύσσοντας συνεργασία με τον μοναχό π. Επιφάνιο και τις εκδόσεις του με την αγιορείτικη κουζίνα που θα κυκλοφορήσουν σε τρεις ξένες γλώσσες, την αγγλική, τη γερμανική και την αγγλική.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί το «Παρατηρητήριο Στατιστικών» της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής σε συνεργασία με την MKG, στο οποίο μέχρι στιγμής συμμετέχουν τριάντα ξενοδοχεία, με προοπτική να διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το προφίλ του τουρισμού στη Χαλκιδική.

«Άνθιση» επενδύσεων

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν γίνει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ σε νέα ξενοδοχεία και σε εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ανακοίνωσε ότι ο όμιλος SANI-IKOS επενδύουν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 300 νέες θέσεις εργασίας.

Τη συνέντευξη Τύπου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στην φετινή Philoxenia πλαισίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Γιώργος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την προσπάθεια των φορέων που συγκροτούν τον Τ.Ο.Χ. ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα οδικών υποδομών τονίζοντας ότι προχωρά κανονικά το έργο του οδικού άξονα Μουδανιά – Ποτίδαια με εξαίρεση το ένα χιλιόμετρο προς τη γέφυρα, ενώ για το δρόμο από την Κασσάνδρα προς το Παλιούρι, σημείωσε ότι λόγω διαφωνίας της πρώην δημοτικής αρχής Κασσάνδρας για τη μελέτη, χάθηκε η προθεσμία για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και έτσι το έργο έχει σταματήσει.

20161118 161059

20161118 161111

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr