Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

"Ψήφος εμπιστοσύνης" στον τουρισμό της Χαλκιδικής (ΦΩΤΟ)

23380382 373632933093108 529206536429028220 n

Ευοίωνες προοπτικές και για το 2018 – Καινοτόμες δράσεις από τους φορείς του κλάδου

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές θετικές προβλέψεις για την τουριστική σεζόν που ολοκληρώθηκε και επίσημα πριν από λίγες ημέρες, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής (Τ.Ο.Χ.) στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 33ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού "Philoxenia" που διεξάγεται από 10 έως 12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Οργανισμός συμμετέχει στην Έκθεση στο stand 31, στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Helexpo.

«Το 2017 έκλεισε με μία αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2016», σημείωσε ο πρόεδρος του Τ.Ο.Χ., της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και νεοεκλεγείς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) Γρηγόρης Τάσιος. Όπως περιέγραψε ο ίδιος, οι περισσότερες αφίξεις προήλθαν από χώρες της Κεντροδυτικής Ευρώπης ενώ φέτος επιτεύχθηκε η παράταση της σεζόν κατά δέκα ημέρες στο κλείσιμό της (δηλ. τον Οκτώβριο). «Μείναμε ευχαριστημένοι αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με υπερφορολόγηση ενώ έρχεται προσεχώς και ο φόρος διαμονής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος. Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός τουρισμός περνάει τα καλύτερά του λόγω και της γενικότερης συγκυρίας», παραθέτοντας την περίπτωση της τουρκικής αγοράς, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική στον τουριστικό τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, "πρωταθλήτρια" των αφίξεων στη Χαλκιδική αναδείχθηκε η Γερμανία με 250.000 τουρίστες και ακολουθούν η Αγγλία και η Ρωσία με 80.000 αφίξεις η κάθε αγορά. Ανοδική τάση παρατηρείται από την ολλανδική αγορά. Ο κ. Τάσιος γνωστοποίησε ότι για την προσεχή σεζόν από τη Βρετανική αγορά προστίθενται 15.000 νέες αεροπορικές θέσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από γνωστές εταιρείες.

"Καλή χρονιά " για καταλύματα και κάμπινγκ

Την ικανοποίησή του για τη φετινή περίοδο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαδαλής. Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε το 65% των τουριστών που διέμειναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα προήλθαν από βαλκανικές χώρες, το 20% από τη Δυτική Ευρώπη ενώ το 15% από την Ελλάδα.

Για αύξηση του οδικού τουρισμού έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειονότητα των επισκεπτών ήταν από την Κεντροδυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, μικρή αύξηση σημειώθηκε από τη γειτονική Τουρκία και αισθητά μειωμένη η ζήτηση από τους Έλληνες. «Παρατηρούμε μία συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, των χιλιομετρικών αποστάσεων και του υψηλού κόστους των διοδίων, ωστόσο δεν χάσαμε διανυκτερεύσεις», τόνισε ο κ. Δεληδημητρίου.

Θετικοί οιωνοί για το 2018

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη νέα σεζόν καθώς όπως γνωστοποίησε επανέρχεται δυναμικά η βρετανική αγορά σε συνδυασμό και με τις επενδύσεις που αναπτύσσονται στις Καλύβες και την προ του Άθω περιοχή. Ο κ. Τάσιος έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη Γερμανία, όπου εκτός από τους μεγάλους ομίλους, εισέρχονται «μικροί παίκτες», οι οποίοι χρηματοδοτούν ξενοδοχειακά έργα για την περίοδο 2018-2019. Επίσης, θετικά είναι τα μηνύματα και από την γαλλική αγορά.

Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής εμφανίζονται προβληματισμένοι για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», παρά τις διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους ότι θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2018. Ωστόσο, ο κ. Τάσιος επισήμανε το γεγονός ότι η επένδυση της Frapport στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους περιφερειακούς αερολιμένες, καθώς επεκτείνεται από τα 30.000 τ.μ. στα 60.000 τ.μ. Νέες προοπτικές ανοίγονται από τα τέλη του 2018 οπότε και ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου αεροδιαδρόμου, αφού θα δοθεί η δυνατότητα για υπερατλαντικές πτήσεις καθώς και από την Ασία.

1.000 κλίνες το χειμώνα

Ο κ. Τάσιος υπενθύμισε ότι η Χαλκιδική προσφέρεται και για χειμερινές διακοπές, καθώς στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκονται κυρίως Παρασκευές και Σαββατοκύριακα περί τα χίλια κρεβάτια στις περιοχές του Ταξιάρχη, των Βραστάμων, της Αρναίας αλλά και στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας.

Καινοτόμες δράσεις

Με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής, ο Τουριστικός Οργανισμός προχωρά σε συνεργασία με την εταιρεία-πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος WATT+VOLT στη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών. Η συνέργεια ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος ο πάροχος στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τη χαρτογράφηση σε πρώτη φάση 17-20 περιπατητικών διαδρομών, η οποία θα ανατεθεί στο εργαστήριο Δασοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018 και στόχος είναι να είναι έτοιμα τα μονοπάτια για το 2019», τόνισε.

«Η Ελλάδα όπως και η Χαλκιδική έχουν να αναδείξουν πολλές από τις όμορφες πτυχές τους και ευελπιστούμε η συγκεκριμένη συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό να είναι η πρώτη από μία σειρά συνεργιών», δήλωσε μεταξύ άλλων η Business Development Manager της WATT+VOLT Desy Karapchanska.

23376205 373588959764172 789148237179545548 n

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων παρουσίασε την ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων που τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της εβδομάδας και σχεδιάστηκε από την εταιρεία "Millennium" που έχει έδρα τα Νέα Μουδανιά. «Με το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων στοχεύουμε στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών κυρίως από το εξωτερικό ενώ είναι μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν προς τα μέλη μας, σε πρώτη φάση συμπεριλαμβάνει 1.000 επιχειρήσεις καταλυμάτων και στη συνέχεια ο αριθμός θα αυξηθεί», επισήμανε ο κ. Χαδαλής.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την "Millennium" και τον ΣΕΤΕ θα υλοποιήσει επιμορφωτικά προγράμματα για τα μέλη της, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους τουρίστες.

Τα "αγκάθια" και οι "πληγές"

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Τ.Ο.Χ. στο πλαίσιο της 33ης Philoxenia, κυριάρχησαν και τα ζητήματα που εντοπίζονται στη Χαλκιδική και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό.

«Φέτος οι υποδομές δεν άντεξαν», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Τάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση πολλών σημείων του οδικού δικτύου του νομού όσο και στο θέμα της επαρκούς υδροδότησης που θα επιλυθεί με την κατασκευή του φράγματος του Χαβρία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, γνωστοποίησε ότι για το νομό έχουν εκχωρηθεί κονδύλια συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για παρεμβάσεις στο οδικό κύκλωμα, όπως ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις, διαγραμμίσεις, ηλεκτροφωτισμός κ.ά. Οι συγκεκριμένοι προέρχονται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από ακραία καιρικά φαινόμενα. «Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής λαμβάνει το 30% των χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας σε σύγκριση και με τους υπόλοιπους έξι νομούς», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος.

23380001 373584599764608 6413749043387637370 n

Σε σύγχρονη «μάστιγα» που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εξελίσσεται η αποκαλούμενη «οικονομία διαμοιρασμού». Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου διατύπωσαν έντονους προβληματισμούς, με την παραοικονομία να «ανθεί» με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από το κράτος. Οι ίδιοι ζήτησαν κατηγορηματικά την εφαρμογή της νομοθεσίας ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Αγκάθι» παραμένει και η ελεύθερη κατασκήνωση με σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ έθεσε και το ζήτημα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ενώ υπενθύμισε την έκρηξη που σημειώθηκε στα μέσα του καλοκαιριού σε περιοχή της Σιθωνίας με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ελεύθερων κατασκηνωτών. «Το συγκεκριμένο περιστατικό έδωσε το έναυσμα να ενεργοποιηθούν οι εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του φαινομένου και υπήρξαν και αρκετές συλλήψεις», σημείωσε ο κ. Δεληδημητρίου.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής έχει προγραμματίσει μία σειρά από δράσεις προβολής και προώθησης και στη διάρκεια της νέας χρονιάς μέσα από τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού, μέσω του διαδικτύου καθώς και με την ενίσχυση των γραφείων δημοσίων σχέσεων σε Ιταλία και Γερμανία.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr