sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Γρ. Τάσιος: Σταθεροποιείται η Χαλκιδική ως τουριστικός προορισμός

tasios portraito ekthesi

Προβληματισμός για τον Μάιο

Η σταθεροποίηση της τουριστικής αγοράς της Χαλκιδικής στην Κεντρική Ευρώπη είναι η μέχρι τώρα εικόνα για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπως αποτυπώνεται από τις μέχρι τώρα προκρατήσεις, αλλά και τα αποτελέσματα της προβολής στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σημειώνονταν διακυμάνσεις. Ωστόσο ο Μάιος παραμένει για άλλη μία χρονιά ο «προβληματικός» μήνας, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες δείχνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε κρατήσεις, ενώ το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει από την αρχή του καλοκαιριού, με προοπτική μάλιστα να κλείσει η τουριστική σεζόν στα μέσα του φθινοπώρου, κινούμενη στα περσινά επίπεδα, καθώς η αγορά δείχνει να ανακάμπτει. Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο halkidikifocus, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, του Τουριστικού Οργανισμού του νομού και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Η εικόνα από την Κεντρική Ευρώπη

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι προκρατήσεις από τη Γερμανία έδειχναν να πηγαίνουν καλά μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ το επόμενο διάστημα παρουσίασαν κάμψη. Ωστόσο, όπως τόνισε «μετά την παρουσία μας στην Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου, φαίνεται η γερμανική αγορά να ανακάμπτει με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς». Όπως εξήγησε στην ανάκαμψη έπαιξε ρόλο η αγορά της Ισπανίας, που είναι ακριβή, τονίζοντας όμως ότι ο βασικός ανταγωνιστής μας είναι η Τουρκία, η οποία έχει επανέλθει στο προσκήνιο δυναμικά.

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και η Βρετανική αγορά. Όπως επεσήμανε ο κ. Τάσιος υπάρχει προβληματισμός λόγω του Brexit. Το θετικό είναι ότι μέχρι το 2020 δεν αλλάζει κάτι στις αεροπορικές πτήσεις από τη Βρετανία προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Επίσης γίνεται προσπάθεια από τους tour operator για κρατήσεις all inclusive. Πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Βρετανική αγορά δείχνει - με αργούς ρυθμούς - να κινείται στα περσινά νούμερα για τη Χαλκιδική.

Στα επίπεδα του 2018 αναμένεται να κινηθεί επίσης η Ολλανδική, αλλά και η Βελγική αγορά.

Όσον αφορά τους Ρώσους, «θα είμαστε ευχαριστημένοι αν φτάσουμε τα περσινά επίπεδα, δηλαδή 85.000 με 90.000 αφίξεις στη Χαλκιδική», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, εξηγώντας ότι ενώ υπάρχουν πτήσεις, ανασταλτικός παράγοντας είναι η ισοτιμία ευρώ – ρούβλι (που κυμαίνεται ένα προς 75), καθιστώντας την Ελλάδα αρκετά ακριβή σε σχέση με την Τουρκία, η οποία έχει επανέλθει πλήρως στη Ρώσικη αγορά.

Από την άλλη «η Βαλκανική αγορά αποτελεί σταθερή δύναμη των 100 ημερών», σημείωσε ο κ. Τάσιος, καθώς η Χαλκιδική αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό Σέρβων, Ρουμάνων και Βούλγαρων τουριστών.

Προβληματισμός για τον Μάιο

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής ανοίγει το Πάσχα, το οποίο είναι πολύ κοντά με την Πρωτομαγιά, με αποτέλεσμα να έχουμε πληρότητες 40% με 50% από Βαλκάνιους (Ρουμάνους και Βούλγαρους)», είπε ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για το αμέσως επόμενο διάστημα του Μαΐου δεν υπάρχει κίνηση. Όπως εξήγησε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο προβληματισμός για την οικονομία, όσο και ιδιαίτερη αναβλητικότητα. «Μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο έχουμε Ευρωεκλογές. Επίσης πέρυσι τον Μάιο είχε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Ευρώπη. Όλα αυτά επηρεάζουν τους ανθρώπους, που δείχνουν απρόθυμοι να προγραμματίσουν νωρίς τις διακοπές τους. Πιστεύουμε ότι η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει το επόμενο δίμηνο και όσο προχωρά η καλοκαιρινή σεζόν και γι’ αυτό εκτιμούμε ότι η αγορά θα ανακάμψει σταδιακά, ώστε να είμαστε στα επίπεδα του 2018», ανέφερε τονίζοντας ότι η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη τον Ιούνιο.

Παράλληλα ανέφερε ότι το στοίχημα των επόμενων 2-3 χρόνων είναι η προσέλκυση μεγάλων αλυσίδων για 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νομού.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr