ΡΟΗ 24/7:

Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο μαύρισμα

mavrisma

Λατρεύουμε τον ήλιο! Παρά το γεγονός ότι τα πολλά τελευταία χρόνια όλοι οι ειδικοί και οι γιατροί μας συμβουλεύουν να τον αποφεύγουμε, εμείς επιμένουμε κάθε καλοκαίρι να μαυρίζουμε!Και αφού –ελπίζω- πλέον να έχουμε πειστεί ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο, ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε και σωστά! Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και πώς θα τα διορθώσουμε;

ΛΑΘΟΣ No 1: Δεν βάζω αντηλιακό μέχρι να μαυρίσω
Συμβαίνει συχνά να μην χρησιμοποιούμε αντηλιακό στην αρχή του καλοκαιριού ή στην αρχή των διακοπών μας και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει. Η «λογική» σε αυτή την περίπτωση είναι «να μη χρησιμοποιήσω αντηλιακό για να μαυρίσω και μετά, αφού έχω μαυρίσει, βάζω για να προστατευτώ».

Tι πρέπει να κάνετε: Όσο πιο λευκό είναι το δέρμα μας τόσο λιγότερο προστατευμένο είναι από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Στην αρχή του καλοκαιριού και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προστασία και κυρίως στο πρόσωπο.

Συμβουλές: Μην ανησυχείτε για το μαύρισμά σας, γιατί και μεγάλο δείκτη προστασίας να χρησιμοποιήσετε, το δέρμα σας θα μαυρίσει.

Χρησιμοποιήστε μεγάλου δείκτη προστασίας αντηλιακό στην αρχή και όσο επιτυγχάνετε το μαύρισμα τόσο μπορείτε, αν θέλετε, να μειώσετε τον δείκτη προστασίας του αντηλιακού σας, από το SPF50 στο SPF25.

Επιτυγχάνοντας σταδιακό μαύρισμα και όχι απότομο, θα το διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ό,τι η σταδιακή.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό για το πρόσωπό σας ακόμη και μέσα στην πόλη, όχι μόνο στην παραλία ή στις διακοπές! Μάλιστα, τώρα, υπάρχουν στη διάθεσή μας υπέροχα αντηλιακά που μας διευκολύνουν πολύ στη χρήση τους, όπως το SUN SCREEN CREAM-TO-POWDER SPF 50+, ενώ η ηλιοπροστασία που προσφέρουν είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Όπως, τα νέα αντηλιακά SUN SCREEN CREAM-TO-POWDER SPF 50+ και SUN SCREEN FLUID-TO-POWDER SPF 50+ που η υφή τους μετατρέπεται σταδιακά από ελαφριά κρέμα σε μία μοναδική αίσθηση πούδρας για τέλεια εφαρμογή και άνεση. Δεν έχετε καμία μα καμία δικαιολογία για να το ξεχνάτε!

ΛΑΘΟΣ Νο 2: Βάζω αντηλιακό γενικά μόνο στα πιο εκτεθειμένα σημεία
Βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα, στα περισσότερα και πιο εκτεθειμένα σημεία. Άρα θεωρείτε ότι έχετε καλυφθεί από πλευράς προστασίας. Δεν χρειάζεται εξάλλου και πολλά-πολλά.

Tι πρέπει να κάνετε: Υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν δίνουμε πολλή σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, τα δάκτυλα των ποδιών είναι περιοχές που δεν πρέπει να αμελούμε.

Ειδικά στο πρόσωπο, εφαρμόστε με επιμέλεια το αντηλιακό σας πριν βγείτε από το σπίτι και μάλιστα καλύτερα μπροστά στον καθρέφτη σας, όπως κάνετε με την κρέμα σας. Απλώστε το πολύ προσεκτικά στη γέφυρα της μύτης, στα αυτιά, στον λαιμό και αν σηκώνετε τα μαλλιά σας και στον αυχένα!

Τα αντηλιακά προσώπου με υψηλό δείκτη μας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση, τη χρόνια ξηρότητα του δέρματος, ενώ βελτιώνουν και τους μηχανισμούς ενυδάτωσης του δέρματος. Τι θα λέγατε μάλιστα, να δοκιμάσετε τις νέες μορφές αντηλιακών που από ένα ελαφρύ γαλάκτωμα μετατρέπονται σε μία υφή ελαφριάς πούδρας; Συνδυάζετε έτσι την αποτελεσματικότητα με την καλλυντική ευχαρίστηση!

Περιοχές που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν «βλέπουν» τον ήλιο, όπως π.χ. οι γλουτοί ή η ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός, που προστατεύεται από το παπούτσι τον υπόλοιπο καιρό, χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Αλλιώς μπορεί το βράδυ να μην μπορείτε να καθίσετε ή να φορέσετε τα παπούτσια σας ή ακόμα να μην μπορείτε να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.

ΛΑΘΟΣ Νο 3: Αργώ να βάλω αντηλιακό
Φτάνουμε στην παραλία, τακτοποιούμε τα πράγματά μας, κάνουμε μια βουτιά για να δροσιστούμε, κολυμπάμε λίγο, βγαίνουμε και βάζουμε αντηλιακό.

Tι πρέπει να κάνετε: Το αντηλιακό έχει ικανοποιητική δράση 15-20 λεπτά μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό βάζουμε αντηλιακό ΠΡΙΝ φύγουμε από το σπίτι, το ξενοδοχείο κ.λπ.

Συμβουλές: Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού προβλέπει καλή, ομοιόμορφη επάλειψη. Οι οδηγίες για όλα τα σκευάσματα σε μορφή κρέμας προβλέπουν ομοιόμορφο «πέρασμα» της παλάμης 10-12 φορές από κάθε περιοχή.

Βάζουμε αντηλιακό πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι και ανανεώνουμε μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Έτσι έχουμε μια καλή προστασία για 3-4 ώρες περίπου.

Μία καλή λύση είναι τα αντηλιακά που είναι κατάλληλα ταυτόχρονα για πρόσωπο και σώμα και μάλιστα όσα είναι σε μορφή σπρέι ή αφρού μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, αφού εφαρμόζονται εύκολα και επιτυγχάνουν ένα ομοιόμορφο μαύρισμα. Τέλεια και για τους αγαπημένους μας άνδρες που δεν συμπαθούν τα γαλακτώματα και τα λάδια, αλλά και για τα παιδιά.

ΛΑΘΟΣ Νο 4: Δεν ανανεώνω το αντηλιακό
Έχετε πάρει το ακριβότερο αντιηλιακό. Μία φορά βάλατε σήμερα. Δεν χρειάζεται άλλη. Ξέρετε από οικονομία. Εξάλλου το ακριβότερο είναι, άρα θα κρατάει και περισσότερο από τα άλλα!

Tι πρέπει να κάνετε: Κάθε αντηλιακό χρειάζεται να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου. Επίσης, μετά το κολύμπι, το ντους, έντονη εφίδρωση (π.χ. ρακέτες, beach-volley) πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει το 2ωρο.

Συμβουλή: Πρέπει να ανανεώνετε τακτικά το αντηλιακό σας. Βγαίνοντας από τη θάλασσα και αφού σκουπιστείτε, χρειάζεται να ξαναφορέσετε το αντηλιακό σας, στο σώμα και στο πρόσωπο.

Καλό είναι να επιλέξετε αντηλιακά που αναγράφουν ότι έχουν σύνθεση ανθεκτική στο νερό. Αν έχετε αρκετά ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, προτιμήστε υψηλό δείκτη προστασίας και κάποιο αντηλιακό για φωτοευαίσθητα δέρματα.

ΛΑΘΟΣ Νο 5: Τα αντηλιακά διαρκούν για πάντα
Βρήκατε στο βάθος της τσάντας που χρησιμοποιείτε στη θάλασσα, το περυσινό σας αντηλιακό. Δεν έχει τελειώσει και το χρησιμοποιείτε φέτος, αφού ήσαστε ευχαριστημένες. Όταν τελειώσει θα πάρετε άλλο.

Tι πρέπει να κάνετε: Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθευόμαστε καινούργια. Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός στο δέρμα μας.

Συμβουλές: Αν δείτε το αντηλιακό σας να έχει περίεργη υφή, όπως π.χ. να έχει κάτι σαν λάδι ή σαν νερό μαζί με την κρέμα ή να έχει κοκκιώδη σύσταση ή να είναι όπως όταν «κόβει» το αβγολέμονο, τότε σημαίνει ότι σίγουρα έχει αλλοιωθεί. Πετάξτε το!

ΛΑΘΟΣ Νο 6: Τι πειράζει που το χτυπάει ο ήλιος…
Αφήνετε το αντηλιακό σας ή και το γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο εκτεθειμένο. Εξάλλου είναι για τον ήλιο, άρα ο ήλιος και η ζέστη δεν τα επηρεάζουν…

Tι πρέπει να κάνετε: Κάθε αντηλιακό (όπως και κάθε καλλυντικό) διατηρεί τη σύνθεσή του και άρα και την αποτελεσματικότητά του σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Πάνω από αυτές αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση. Άρα δεν πρέπει να το αφήνουμε εκτεθειμένο στον ήλιο και τη ζέστη.

Για παράδειγμα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο στον ήλιο με κλειστά παράθυρα για λίγες ώρες μπορεί να φτάσει τους 60 -70° C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες η σύνθεση αλλοιώνεται.

Συμβουλές: Στην παραλία καλύτερα να «προστατεύεται» τα αντηλιακά σας ή τα after sun προϊόντα σας μέσα σε ένα τσαντάκι και μέσα στην τσάντα θαλάσσης και κατά προτίμηση σε σκιά.

Αν έχετε αφήσει ή έχετε βρει το αντηλιακό σας στον ήλιο, προσέξτε γιατί η θερμοκρασία του μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα. Δοκιμάστε με προσοχή μια μικρή ποσότητα για να ελέγξετε τη θερμική του ισχύ.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν θα χρησιμοποιήσετε το αντιηλιακό σε κάποιον άλλον και ιδίως αν αυτός ο άλλος είναι ένα μικρό παιδί, που δεν θα ξέρει να σας πει πόσο «καίει η κρέμα».

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι αμελητέο! Αφού έχετε χρησιμοποιήσει σωστά το αντηλιακό σας, μην παραλείψετε την τελευταία σημαντική κίνηση, που δεν είναι άλλη από την ενυδάτωση.

Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να ξεχνάμε μετά τον ήλιο και αφού κάνουμε το ντους μας να ενυδατώνουμε εντατικά την επιδερμίδα τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα μας. Ένα προϊόν για μετά τον ήλιο προστατεύει την επιδερμίδα και απαλύνει από τους ερεθισμούς. Δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς και ανακούφισης στο αφυδατωμένο από τον ήλιο, την αλμύρα της θάλασσας και τη σκόνη δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύει από τους παράγοντες που προκαλούν φωτογήρανση.

της Μαρίας Καλοπούλου

womanidol.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2