kommothrio

ΡΟΗ 24/7:

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα και στη Χαλκιδική το τελευταίο 24ωρο (ΒΙΝΤΕΟ)

tsiodras4aug20

Ενημέρωση από Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά για την πορεία της πανδημίας

Το "φράγμα" των 120 "έσπασαν" τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεριμένα, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 121.

Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατρείς συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο Σ. Τσιόδρας

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με την μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας των τελευταίων ετών», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας

Σίγουρα υπάρχουν και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει επίσης ως αιτία και την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση των περιορισμών», συμπλήρωσε.

Άλλη μια αιτία, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας είναι η «αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόσταση, όπου δεν τηρούνται οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα παραδείγματα εστιών σε κρεατοβιομηχανία με 35 καταγεγραμμένα κρούσματα, σε εστιατόριο μπαρ με 7 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα, σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι με 45 έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα».

Άλλο ένα εύρημα που θέλησε να αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, είναι η ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες. «Αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως την αύξηση των ελέγχων, των έλεγχο των ταξιδιωτών οι οποίοι είναι συνήθως νεαρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ακόμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται είναι ασυμπτωματικά ενώ ανέφερε ότι «ένα θετικό επί του παρόντος σημείο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγεία», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, θετικό αποτελεί το γεγονός ότι η μετάδοση με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα RT μεγαλύτερο από 1, «καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή ένα δεύτερο μεγάλο κύμα».

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές ο κ. Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τα υπάρχοντα φάρμακα με εξαίρεση τη ρεμδεσιβίρη αλλά και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ενώ υπάρχουν και θετικές ενδείξεις για την αβικτιμπίλη.

Τα νέα μέτρα

Παρατείνεται έως 31 Αυγούστου το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι απαγορεύεται από αύριο η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς τις βραδινές ώρες. Όπως πρόσθεσε, από τη Δευτέρα εγκαθίσταται μόνιμο κλιμάκιο ελέγχων.

Συμπλήρωσε δε ότι, αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου σε κέντρα διασκέδασης σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ελέγχους σε εργοστάσια τροφίμων. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα πλοία, αλλά και στους κλειστούς χώρους.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

Απαγορεύεται από αύριο στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς υποχρεούνται σε 7ήμερη κατ' οίκον απομόνωση.

Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ως τις 31 Αυγούστου. Το μέτρο αφορά τόσο τον χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και τον χώρο δεξιώσεων.

Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα.

«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση. Συνεχίζοντας, είπε πως «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν».

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι «δεν είμαστε στον Μάρτιο» αν και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Όπως πρόσθεσε, η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής των SMS, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά «όπλα» στη φαρέτρα της κυβέρνησης, εφόσον χρειαστεί.

Επανέλαβε εξάλλου ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2