kommothrio

ΡΟΗ 24/7:

Έρχεται ΚΥΑ για τη λειτουργία σχολείων και κυλικείων (ΒΙΝΤΕΟ)

5f579d0677de4 681x384

Προληπτικά μέτρα σε μονάδες ψυχικής υγείας - Σε υποχώρηση τα κρούσματα - 165 το τελευταίο 24ωρο, 1 νεκρός, "καθαρή" για δεύτερη συνεχή ημέρα η Χαλκιδική

Για επί σειρά ημερών τάση υποχώρησης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάτω από 200 ημερησίως, αλλά και ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός τη υποχώρηση των κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, επισημαίνοντας πως αυτό σημαίνει μερική επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

"Η κατάσταση είναι αισιόδοξη, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με το ΚΥΤ Μόριας, ο επίκουρος καθηγητής έκανε γνωστό πως σε σύνολο 2.000 ατόμων που εξετάστηκαν, βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα μεταξύ 1.900 αλλοδαπών και κανένα θετικό σε 100 εργαζόμενους του ΚΥΤ.

Για τις μάσκες είπε ότι οι επιστημονικές αποδείξεις όλο και περισσότερο αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητά της. Αναγνώρισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «δεν αρέσει να τη φοράμε», ωστόσο μίλησε για «σχετικά μικρή θυσία» για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ορίζει αναλυτικά τους όρους λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, θα εκδοθεί εντός των επόμενων ωρών και τους σταλεί άμεσα, εξηγώντας αναλυτικά τι θα ισχύει στα σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών και βιβλιοθήκες, σχετικά με τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, γενικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, είπε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στις 6 Σεπτεμβρίου ενεργά στην Ελλάδα ήταν 3.978 κρούσματα. Συνολικά 1.395 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ άλλοι 5.867 ανάρρωσαν κατ' οίκον.

Στις πύλες εισόδου, από την 1η Ιουλίου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου είχαν γίνει 451.908 έλεγχοι σε σύνολο 3.53.035 εισερχομένων στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 972.

Αναφερόμενος στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο υφυπουργός εξήγησε πως στο διάστημα από 31 Αυγούστου έως και 6 Σεπτεμβρίου έγιναν 36 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Επικράτεια, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες και τα πρωτόκολλα στις ΜΦΗ, γιατί, όπως είπε, πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, καθώς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, περισσότερο από όλους.

Τέσσερις άξονες λήψης των επικαιροποιημένων αναγκαίων προληπτικών μέτρων για τις μονάδες ψυχικής υγείας, αλλά και για τα άτομα που χρήζουν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, παρουσίασε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας η κυβέρνηση έθεσε ως βασικό της μέλημα την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ανέφερε η κ. Ράπτη. Υπογράμμισε ότι οι μονάδες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά και υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος σε δημόσια δομή.

Ο πρώτος άξονας αφορά στα Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των Ψυχιατρικών Τιμημάτων.

- Προβλέπεται αναστολή των δια ζώσης ομαδικών δραστηριοτήτων, καθώς και όλων των εξωτερικών δράσεων.

- Πραγματοποίηση δια ζώσης των ατομικών θεραπευτικών δράσεων για τους εξυπηρετούμενους των μονάδων, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής.

- Πραγματοποίηση των ατομικών υποστηρικτικών θεραπειών μέσω της γραμμής 10306.

- Αξιοποίηση των διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

- Λειτουργία εξ αποστάσεων ειδικών διαδικτυακών ομάδων που αφορά στους ενοίκους των στεγαστικών δομών και τους εξυπηρετούμενους που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

- Στελέχωση σε 24ωρη βάση των βαρδιών της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όλους τους πολίτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού

- Υποχρεωτική και καθολική χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους των μονάδων ψυχικής υγείας

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

- Προβλέπεται μέριμνα απολύμανσης των χώρων

- Πραγματοποίηση δωρεάν υποχρεωτικού μοριακού ελέγχου στους εργαζόμενους όλων των στεγαστικών δομών

- Απαγόρευση επισκέψεων κοινωνικού χαρακτήρα εκτός από εξαιρέσεις και υπό προϋποθέσεις

- Εξασφάλιση ειδικού χώρους απομόνωσης σε περίπτωση κρούσματος και προετοιμασία ενός ειδικού χώρου καραντίνας ενοίκων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτα κρούσματα εντός των οικοτροφείων

- Άμεση πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού με τρίμηνη σύμβαση

- Διατήρηση της ατομικής εξόδου των νοσηλευομένων στο μέτρο του δυνατού και με την λήψη των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης

Ο τρίτος άξονας αφορά στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων καθώς και τις ενδονοσοκομειακές μονάδες των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Όπως είπε η κ. Ράπτη υπάρχει μέριμνα για την ύπαρξη ειδικού θαλάμου διαχείρισης των περιστατικών εκείνων που χρήζουν απομόνωσης για τις περιπτώσεις του επείγοντος νεοεισαγόμενου οξέως περιστατικού 24ωρα πριν βγει η απάντηση του.

Τακτική αξιολόγηση της αναγκαιότητας της συνέχισης της ακούσιας νοσηλείας των νοσηλευομένων όταν αυτή εκτελείται και διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, καθώς και πρόσβαση στο ιντερνετ

Ο τέταρτος άξονας αφορά στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης όπου προβλέπεται απολύμανση των χώρων , λειτουργία διαύλων επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.

Αυξημένα προληπτικά μέτρα της ατομικής υγιεινής του προσωπικού και εάν κριθεί αναγκαίο θα δύναται ο συνεταιρισμός να προβεί στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για χρονικό διάστημα έως 4 μηνών για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

169 κρούσματα, ένας νέος θάνατος, "αρνητική" η Χαλκιδική

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 169 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.832, εκ των οποίων το 55,8% είναι άνδρες.

Τα 2.274 (19,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.204 (44%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

42 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Δέκα (23,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,1%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 164 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμη θάνατο και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 107 (36,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εγχώρια είναι τα 153, τα 27 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 65 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές, ενώ 6 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 φορείς αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 φορείς αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου.

Περισσότερα από δέκα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν μεταξύ εργαζομένων σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά Πέλλας. Μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και τη σύνδεση τους με τη συγκεκριμένη μονάδα ξεκίνησε ιχνηλάτηση των επαφών των φορέων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ορίζει ο ΕΟΔΥ και εντατικοί έλεγχοι στο προσωπικό που εργάζεται στο εργοστάσιο, καθώς οι περισσότεροι είναι εποχικοί και μετακινούνται μαζικά με λεωφορεία στους νομούς Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται η Γουμένισσα, τα Γιαννιτσά και η Κατερίνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2