kommothrio

ΡΟΗ 24/7:

"Αλήθειες και μύθοι" για το ΑΧΕΠΑ

90084632 10222772862009496 7641484089375064064 o

Ανακοίνωση της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης

Σε «αλήθειες και μύθους» σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Διοίκησή του.

Ειδικότερα, τονίζει πως το σύνολο των εργαζομένων έχει δώσει «με αυταπάρνηση μεγάλο αγώνα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΑΧΕΠΑ, το υπουργείο Υγείας και η ΔΥΠΕ, στο πλαίσιο προγραμματισμού και οργάνωσης των υγειονομικών υπηρεσιών, προέβη σε πολυάριθμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ. Συγκεκριμένα έχουν διατεθεί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ κι αναλάβει υπηρεσία μέχρι σήμερα 110 υπάλληλοι Λοιπού Προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ διάρκειας δύο ετών (Νοσηλευτικό-Διοικητικό-Βοηθητικό και Παραϊατρικό), καθώς και 17 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ιατροί για τη στελέχωση της ΜΕΘΑ και της Α' Παθολογικής κλινικής (κλινική Covid).

«Είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι οι μονάδες Covid-19 στελεχώνονται από μη έμπειρο προσωπικό. Η πραγματικότητα είναι ότι το νεοπροσληφθέν προσωπικό (επικουρικοί και συμβασιούχοι) στελεχώνουν το σύνολο των Κλινικών και Τμημάτων του Νοσοκομείου» δηλώνει η Διοίκηση, συμπληρώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας προσωπικό το οποίο διαθέτει προηγούμενη πολυετή εμπειρία εργασίας σε ΜΕΘ έχει μετακινηθεί προσωρινά από άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, με σκοπό την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΜΕΘΑ. Επιπλέον, στο Νοσοκομείου βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εξειδίκευσης προσωπικού σε ΜΕΘ και ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 18μηνης διάρκειας, το οποίο παρακολουθούν 24 νοσηλευτές με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ.

Για τις ΜΕΘ, η Διοίκηση αναφέρει πως οι ανακαινίσεις Κλινικών και Μονάδων αποτελούν γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 10 σε 26. Επιπρόσθετα, αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η ανακαίνιση της μιας εκ των δύο Χειρουργικών Κλινικών μέσω δωρεάς συνολικού ποσού 850.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών στις 31.12.2020 και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων έξι κλινών ΜΕΘ και 48 κλινών πλήρως εξοπλισμένων προς εξυπηρέτηση των αναγκών νοσηλείας των ασθενών.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των περιστατικών Covid-19 εντός του Νοσoκομείου, τονίζεται ότι στα ΤΕΠ υπάρχουν δύο ξεχωριστές είσοδοι στο χώρο του ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), μία για τα κοινά περιστατικά της εφημερίας και μία για τα ύποπτα και θετικά Covid-19.

Κατά τη Διοίκηση, το ΤΕΠ Covid-19 του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ είναι ίσως το μοναδικό που διαθέτει δικό του αξονικό τομογράφο κι ακτινολογικό εργαστήριο, για τη διεξαγωγή απλών ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και υπερηχογραφημάτων, κι εξυπηρετεί αποκλειστικά ασθενείς Covid-19 (ύποπτους ή θετικούς). Η απεικονιστική διερεύνηση των μη Covid-19 περιστατικών πραγματοποιείται στο κεντρικό ακτινολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου, που στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο.

Αναφορικά με την αιτίαση ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου εργάζεται σε συνθήκες καταπάτησης των εργασιακών του δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών, η Διοίκηση απαντά κατηγορηματικά ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν λάβει τόσο την κανονική τους άδεια, που αιτήθηκαν, όσο και τη νομοθετημένη άδεια ειδικού σκοπού. Λοιπά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την κατάρτιση των εβδομαδιαίων προγραμμάτων εργασίας, αφορούν αποκλειστικά στους προϊσταμένους των κλινικών τμημάτων κι εργαστηρίων, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος στο οποίο προΐστανται.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δεν έχει κατατεθεί στη Διοίκηση καμία επίσημη αναφορά ούτε από εργαζόμενο, ούτε από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, η οποία να σχετίζεται με συνεχόμενες ημέρες εργασίας χωρίς ρεπό, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Σωματείου.

«Είναι απορίας άξιον το ότι υποβαθμίζεται από το Σωματείο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας με αίσθημα ευαισθησίας και ευθύνης προέβη σε δωρεά εξοπλισμού και αναλωσίμων προς αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι ευθύνη της διοίκησης να αξιοποιήσει με τον επωφελέστερο τρόπο για το Νοσοκομείο το σύνολο των δωρεών αυτών.

Είναι πραγματικά αξιοκατάκριτος ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου ως "φτωχοεπαίτη" εκ μέρους των δικών του εργαζομένων, όσο και η αιχμή ότι οι δωρεές χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο προσωπικής προβολής της διοίκησης.

Η εκδήλωση βράβευσης η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο ήταν η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς το σύνολο των δωρητών για την προσφορά τους κι ο Διοικητής του Νοσοκομείου παραβρέθηκε εκεί κατόπιν προσκλήσεως των διοργανωτών ως νόμιμος εκπρόσωπος του Νοσοκομείου, προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους δωρητές» υπογραμμίζει η Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2