ΡΟΗ 24/7:

Τι σχέση έχει το χρώμα των ματιών με τον αλκοολισμό;

3FF193182A1C1D68149322474066B0B0

Τα άτομα με γαλανά μάτια είναι πιθανότερο να είναι πιο επιρρεπή στον αλκοολισμό, ισχυρίζονται αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medical Genetics: Neuropsychiatric Genetics.

 

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ με επικεφαλής τον Δρ Ντάβεϊ Λι, υποστηρίζει ότι αυτό το εξωτερικό χαρακτηριστικό μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις ρίζες του αλκοολισμού, καθώς και κάποιων ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια γενετική βάση για περισσότερα από 10.000 άτομα. Οι περισσότεροι ήταν Αφρο-αμερικανοί ή αμερικανοί ευρωπαϊκής καταγωγής. Όλοι έπασχαν από τουλάχιστον μια ψυχική νόσο, αλλά πολλοί είχαν πολλαπλές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, μαζί με εξάρτηση από αλκοόλ ή ουσίες.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από αυτή τη βάση, εντόπισαν πάνω από 1.200 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής που έπασχαν από εξάρτηση από το αλκοόλ. Μόλις οι ερευνητές εντόπισαν την σχέση με το χρώμα των ματιών, ανάλυσαν και πάλι τρεις φορές τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκρίνοντας την ηλικία, το φύλο και τις διαφορές κάθε ατόμου ως προς την καταγωγή και τον τόπο καταγωγής.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί ευρωπαϊκής καταγωγής με ανοιχτόχρωμα μάτια είχαν υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από το αλκοόλ, συγκριτικά με εκείνους με σκουρόχρωμα μάτια. Αλλά τα γαλανά μάτια ήταν εκείνα που σχετίστηκαν περισσότερο με τον αλκοολισμό.

«Όπως φαίνεται, τα γενετικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το χρώμα των ματιών του κάθε ατόμου παρατάσσονται μαζί με τα γονίδια που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ίσως το χρώμα των ματιών να είναι χρήσιμο εργαλείο εντοπισμού των ατόμων με επιρρέπεια στον αλκοολισμό» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

in.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2