ΡΟΗ 24/7:

την Κυριακή Μάλαμα

malama korina mx820

 

Από τον Ιούλιο του 2019 εκπροσωπεί την Χαλκιδική στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, από πολύ νωρίς έχει ενταχθεί δυναμικά στον πολιτικό στίβο με πλούσια δράση. Ένα χρόνο μετά από την εκλογή της, η βουλευτής Κυριακή Μάλαμα είναι μαζί μου σε μία συζήτηση περισσότερο προσωπική, μέσω της οποίας μοιράζεται τις πρώτες εμπειρίες της από το θεσμικό της ρόλο, μιλά για τη Δημόσια Τηλεόραση την οποία υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια καθώς και για τη σχέση της με τον αδερφό της Σωκράτη Μάλαμα. Καλή ανάγνωση.

Ερ. Τι έχεις αποκομίσει από την παρουσία σου στη Βουλή εδώ κι ένα χρόνο;

Απ. Κορίνα, αυτό που κρατάω ως πιο σημαντικό, ως το πιο κρίσιμο, είναι ότι μέσα σε αυτό το χρόνο, μέσα από τα προβλήματα της Χαλκιδικής που έφερα στη Βουλή, δημιουργήθηκε μία καθημερινή και συνεχής επαφή με τον κόσμο, με τους πολίτες της Χαλκιδικής. Όταν παλεύεις για συλλογικούς στόχους, ακόμα κι αν τελικά καταφέρνεις αυτό που επιδιώκεις, το σημαντικό που μένει είναι το ομαδικό πνεύμα που σφυρηλατείται, οι δεσμοί αλληλεγγύης που δημιουργούνται, η προσωπική επαφή που χτίζεται πάνω στην ειλικρίνεια και στην κοινή προσπάθεια. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, που έχω αποκομίσει είναι η εμβάθυνση της σχέσης με τον κόσμο. Ως προς τον πολιτικό μικρόκοσμο της Βουλής, τους συσχετισμούς, τις πολιτικές καταστάσεις, τα πρόσωπα, θα σου έλεγα ότι υπάρχουν περιπτώσεις ξεχωριστών ανθρώπων, τους οποίους γνωρίζοντας τους αισθάνεσαι ότι προχωράς κι εσύ μαζί τους και ταυτόχρονα μαθαίνεις να γίνεσαι πιο ορθολογιστής κι εν τελεί πιο ρεαλιστής, διότι η κοινοβουλευτική αρένα είναι σκληρή.

malama kosmos

Ερ. Πως σου φαίνεται ο πολιτικός στίβος τώρα που έχεις αναλάβει ενεργό ρόλο;

Απ. Είμαι στην πολιτική από την εφηβεία μου, έχω συμμετάσχει σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις την τελευταία εικοσαετία, έχω παλέψει στον αυτοδιοικητικό στίβο, στον κοινωνικό στίβο, και στον συνδικαλιστικό στίβο, συνεπώς είχα πάντα ενεργό ρόλο στα κοινά με την ευρύτερη έννοια. Η θεσμική ευθύνη όμως τώρα είναι τελείως διαφορετική. Ως βουλευτής έχω καθήκον με τη δράση μου να αγωνίζομαι για όλους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μπορείς να συνεργάζεσαι για το καλό του τόπου και να συνθέτεις. Η οπτική αυτή των πραγμάτων είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό κι εποικοδομητικό. Από εκεί και πέρα, πολιτικές μάχες δίνω καθημερινά γιατί τα προβλήματα είναι ατελείωτα, τα εμπόδια που συναντά ο πολίτης στην καθημερινότητά του είναι άπειρα και τελικά αυτό που αναμένει ο κόσμος από εσένα είναι να συμπορευτείς μαζί του στις προσπάθειες που κάνει για να ζήσει και να προκόψει. Ο πολιτικός, λοιπόν, στίβος της καθημερινότητας είναι σκληρός, απαιτητικός και συνάμα όμως δημιουργικός.

malama tsipras

Ερ. Η ζωή κι η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πόσο σε ανησυχεί αυτή η κατάσταση που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην ελληνική κοινωνία;

Απ. Η κατάσταση με ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί στη χώρα μας το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πολύ σοβαρά κενά και ταυτόχρονα δεν έχουμε εμπεδώσει ως κράτος την αναγκαιότητα μιας ισχυρής κοινωνικής πολιτικής, ώστε ο πολίτης να νιώθει ότι σε κάθε δυσκολία το κράτος είναι δίπλα του. Είμαστε μία χώρα με πολλούς ηλικιωμένους πολίτες, μία χώρα όπου η υγεία αποτέλεσε για χρόνια θύμα της διαφθοράς αρχικά και των μνημονίων έπειτα, μία χώρα χωρίς ισχυρή θεσμοθετημένη κρατική αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, με ανησυχεί πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται στην σχέση της κοινωνίας με την πανδημία. Από την αρχή υπογραμμίζαμε ότι μία υγειονομική κρίση απαιτεί ισχυρό κοινωνικό κράτος, ορθολογικές αποφάσεις και διαφανή αιτιολόγηση, όταν επιβάλλεται η λήψη των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων. Δυστυχώς, η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ακροβατεί σε επικοινωνιακά παράδοξα, τα οποία δεν βοηθούν πάντα την κοινωνία να κατανοήσει την αναγκαιότητα των μέτρων. Με ανησυχεί ιδιαίτερα, επίσης, ο κοινωνικός αυτοματισμός που καλλιεργείται από πολλά (ευτυχώς όχι από όλα) μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον κορονοϊό. Κι εδώ διαπιστώνεται έλλειμα ορθολογικής και ψύχραιμης ενημέρωσης του κόσμου. Και βέβαια το χειρότερο είναι η πολιτική ανειλικρίνεια των κυβερνώντων, που από την μία, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά, εμφανίζονται ως σωτήρες, από την άλλη όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβαρύνονται από τις άστοχες αποφάσεις τους, τότε μετατρέπονται σε τηλεδικαστές, φορτώνοντας επικοινωνιακά τα βάρη στην κοινωνία, στο άτομο, στον νέο, στον ξενοδόχο, στον εστιάτορα κλπ.

Ερ. Πως αξιολογείς την πορεία της Δημόσιας Τηλεόρασης τώρα που απέχεις λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων;

Απ. Η συνεισφορά της δημόσιας τηλεόρασης στην κοινωνία και στον πολιτισμό είναι διαχρονική κι η συμβολή της στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία είναι σημαντική. Η σχέση, όμως της Νέας Δημοκρατίας με τη δημόσια τηλεόραση έχει ραγίσει εδώ και χρόνια, ξεκινώντας από τη διαχρονική προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης της και φτάνοντας μέχρι το "μαύρο" στην ΕΡΤ. Η Νέα Δημοκρατία δεν εκλαμβάνει την δημόσια τηλεόραση ως κοινωνικό αγαθό και το έχει αποδείξει αυτό επανειλημμένα. Την αντιλαμβάνεται ως κομματικό λάφυρο, που όταν δεν της κάνει τα κέφια, αν μου επιτρέπεις την έκφραση, την κλείνει. Συνεπώς, η πορεία της δημόσιας τηλεόρασης αυτό το χρόνο είναι δύσκολη, διότι η κυβέρνηση της έχει επιβάλλει ένα είδος πολιτικής επιτροπείας. Δεν έχει ανανεωθεί το προϊόν που προσφέρει, δεν έχουν πέσει νέες ιδέες πάνω στο τραπέζι, δεν έχει συσφιχτεί όσο θα έπρεπε η σχέση με τον κόσμο. Θα πρέπει να το δούμε αυτό και σε συνάρτηση με την σχέση της κυβέρνησης με τον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης ευρύτερα, η οποία είναι ανύπαρκτη. Συνεπώς, η δημόσια τηλεόραση θα πορευτεί σε ένα δύσβατο τοπίο το επόμενο διάστημα, όπως κι ο ελληνικός πολιτισμός συνολικότερα.

Ερ. Θέλω να μου μιλήσεις για τον αδερφό σου, τον Σωκράτη Μάλαμα, ο οποίος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό τραγούδι.

Απ. Με τον αδερφό μου είμαστε από πολύ μικροί, πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και συνεχίζουμε και σήμερα, παρά τις γεωγραφικές αποστάσεις και τις υποχρεώσεις μας. Όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος είμαστε “αυτοκόλλητοι”. Περάσαμε μαζί δύσκολες στιγμές και μεγάλες χαρές. Τα καλοκαίρια στη Συκιά που ανταμώνουμε, κουβεντιάζουμε ώρες πολλές και μένουμε ως αργά τη νύχτα λέγοντας ιστορίες κι αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Σωκράτης είναι ένας δημιουργικός άνθρωπος, εκφράζεται και στις καθημερινές του σχέσεις μέσα από τη μουσική. Ποιητής της οικογενειακής μας καθημερινότητας από μικρό παιδί και ποιητής και μουσικός του κόσμου που τον λατρεύει εδώ και χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα. Κλείνοντας, η σχέση μου με τον αδερφό μου είναι όπως κάθε αδελφική σχέση. Αγαπησιάρικη.

malama sokratis 1024x768

Το κοινοβουλευτικό έργο της Κυριακής Μάλαμα σε... αριθμούς

• Σε ένα χρόνο: 155 επισκέψεις σε φορείς και τόπους της Χαλκιδικής.

• Σε ένα χρόνο: 88 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τη Χαλκιδική.

• Σε ένα χρόνο: 20 κοινοβουλευτικές ομιλίες προς υπουργούς για ζητήματα που αφορούν τη Χαλκιδική.

• Σε ένα χρόνο: συμμετοχή σε 712 παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

malama bl dr

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 30 Αυγούστου 2020 09:16
επιστροφή στην κορυφή