ΡΟΗ 24/7:

Γαστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα

arxell1

Για τους Αρχαίους Έλληνες η ώρα του φαγητού αποτελούσε ευκαιρία για να προσφέρουν τροφή όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα.

 

Συμπόσια
Έκαναν συμπόσια, τα οποία είχαν καταλήξει να γίνουν ένας κοινωνικός θεσμός με καθορισμένη εθιμοτυπία και κανονισμούς. Διεξάγονταν σε ειδική αίθουσα- παρευρίσκονταν μόνο άνδρες- άρχιζαν με το πρόπωμα (την πρόποση) και στο τέλος, έκαναν σπονδές στο Διόνυσο ή στον Δία.

5ος Αιώνας
Το αποκορύφωμα της Γαστρονομίας υπήρξε στο Χρυσό Αιώνα του Περικλή, όπου λειτούργησε σχολή γαστρονομίας με διάρκεια σπουδών φοίτησης 9 έτη.

Τα γεύματα ήταν τρία...
Το ακράτισμα [πρωινό(ψωμί, ελιές, κρασί, χουρμάδες και σύκα])
Το άριστον (μεσημεριανό)
Το δόρπον (δείπνο)

Φαγητά
Το τραπέζι των Αρχαίων Ελλήνων περιελάμβανε: Θαλασσινά, κυνήγι, χοιρινό κρέας, άρτο με γλυκάνισο, λαχανικα, ρίζες και όσπρια.

arxell2

Επιδόρπιο
Γλυκά από αλεύρι, τυρί και μέλι, καβουρδισμένα καρύδια και φρούτα.

Ποτά
Έπιναν: κατσικίσιο γάλα, υδρομέλι, "οίνον κεκραμένον" (νερωμένο κρασί που αρωμάτιζαν με θυμάρι, μέντα, μέλι και κανέλα).

arxell3

Οι Αρχαίοι Έλληνες αν και καλοφαγάδες, διατηρούνταν πάντα λεπτοί. Το "παν μέτρον άριστον", ήταν ο βασικός κανόνας συμπεριφοράς. Μάλιστα για τους Λακεδαιμονίους το πάχος εθεωτείτο ντροπή.

arxell4

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 23:42
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μιδοπίλαφο Είδη Μπεσαμέλ »
επιστροφή στην κορυφή