ΡΟΗ 24/7:

Νομίζατε ότι το κρουασάν είναι "ανακάλυψη" των Γάλλων;

exwfullo-themafagitou
Τελικά, πόσο σωστά είναι όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για γνωστά πιάτα από όλο τον κόσμο; Καθήστε αναπαυτικά και ανοίξτε να διαβάσετε...

general-tsau-chicken-15
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ "ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΟ" (GENERAL TSO)

Παρά το γεγονός ότι το κοτόπουλο του "Στρατηγού Τσο" είναι επινόηση ενός κινέζου, δεν έχει εν τούτοις κινεζική προέλευση. Οπως το θέλει η παράδοση, ο Peng Chang-kuei άρχισε να πειραματίζεται με μία εκδοχή του συγκεκριμένου πιάτου χωρίς ζάχαρη στην Ταϊβάν. Αργότερα, ωστόσο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ζάχαρη στη συνταγή, η οποία έκτοτε "απογείωθηκε".

traditional-caesar-salad-482 l

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ
Μπορεί το όνομά της να παραπέμπει κατευθείαν στη ρωμαϊκή εποχή, ωστόσο το συγκεκριμένο πιάτο δεν έχει τίποτα κοινό με τους Ιταλούς. Ηταν έμπνευση ενός ιταλού μετανάστη ονόματι Καίσαρα, ο οποίος δούλευε στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του '20.

51171400 chicken-tikka-masala 1x1

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TIKKA MASALA
Πόσες φορές έχετε παραγγείλει κοτόπουλο tikka masala όταν έχετε όρεξη για ινδικό φαγητό; Λοιπόν, κάνατε λάθος. Το συγκεκριμένο πιάτο πρωτοφτιάχτηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας όταν ένας πελάτης μπαγκλαντεσιανού εστιατορίου παραπονέθηκε ότι το κοτόπουλό του tikka ήταν πολύ στεγνό.

TSIMICHANGAS 450X450

ΤΣΙΜΙΤΣΑΝΓΚΑ
Επειδή η τσιμιτσάνγκα είναι βαριά τηγανισμένο μπουρίτο, δεν σημαίνει και ότι είναι μεξικανικό πιάτο. Η ιστορία θέλει τη συγκεκριμένη συνταγή να επινοεί ένας σεφ από την Αριζόνα των ΗΠΑ, όταν έριξε κατά λάθος ένα μπουρίτο στο τηγάνι.

frenchtoast

ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΣΤ
Πόσες φορές έχετε ευχαριστήσει τους Γάλλους γι' αυτό το γευστικό σνακ; Λοιπόν, κάνατε λάθος. Πρόκειται για συνταγή που χρονολογείται πολύ πριν την δημιουργία του γαλλικού κράτους. Μάλιστα, αναφορά σε αυτήν γίνεται κατά τον 4 αιώνα σε λατινικό βιβλίο μαγειρικής το οποίο αποδίδεται στον Apicius.

spaghetti-alla-bolognese-29044 l

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
Εντάξει, η ιταλική κουζίνα βρίθει ζυμαρικών, κιμάδων και κόκκινων σαλτσών. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι ιταλικό. Η ιστορία θέλει πίσω από τη δημιουργία του να κρύβονται ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ, οι οποίοι βλέποντας την αφθονία του φθηνού κρέατος, της ντομάτας και των ζυμαρικών στη νέα τους χώρα, τα "πάντρεψαν" όλα μαζί σε ένα πιάτο που παρέπεμπε στην πατρίδα τους.

7-

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Το όνομα παραπέμπει ευθέως σε γερμανικό πιάτο, αλλά δεν είναι. Χρωστά το όνομά του στον αμερικανό Sam German ο οποίος δημιούργησε τη μπάρα σκούρας σοκολάτας για την Baker's Chocolate Co. Η συνταγή του συγκεκριμένου κέικ πρωτοεκδόθηκε το 1957 στην εφημερίδα Dallas Morning Star .


merida-gyros
ΓΥΡΟΣ

Σε ποιο μέρος ανακαλύφθηκε ο γύρος; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, μάθετε ότι πρόκειται για πιάτο που ανήκει στη Μέση Ανατολή και όχι στην Ελλάδα!


6f2db64af78a9f2a338985524acc7669
ΠΙΤΣΑ

Ολως περιέργως, η Ιταλία δεν ήταν η πρώτη χώρα που "ανακάλυψε" την πίτσα. Η προέλευσή της πηγαίνει πίσω στους αρχαίους χρόνους και μάλιστα στη Μέση Ανατολή. Τότε, διαφορετικοί πολιτισμοί και λαοί όπως οι Βαβυλώνιοι, η Ισραηλίτες, οι Ελληνες, οι Αιγύπτιοι, χρησιμοποιούσαν ψημένο επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο στην κορυφή με ελιές και μπαχαρικά.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΓΑΜΟΥ
Αντίθετα απ' ότι πιστεύεται, η ιταλική σούπα γάμου έχει...ισπανικές ρίζες. Αρχικώς ήταν χριστουγεννιάτικο πιάτο των Ισπανών. Στην Ιταλία παρουσιάστηκε όταν η Ισπανία πήρε τον έλεγχο της χώρας. Οι ιταλοί μετέτρεψαν το πιάτο σε ελαφριά σούπα.

ΠΑΣΤΑ PRIMAVERA
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί το επιστέγασμα των πιάτων ζυμαρικών, ανακαλύφθηκε στην Αμερική, από τον συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Edward Giobbi. Στο βιβλίο του Eat Right, Eat Well — The Italian Way, ο Giobbi γράφει ότι εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη συνταγή όταν οι φίλοι του, ο σεφ Jean Vernges και ο εστιάτορας Sirio Maccioni του ζήτησαν να δημιουργήσει ένα πιάτο ζυμαρικών για το νέο τους εστιατόριο, Le Cirque στη Νέα Υόρκη.


ei1c05 pasta primavera.jpg.rend.sniipadlarge
ΠΑΣΤΑ PRIMAVERA

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί το επιστέγασμα των πιάτων ζυμαρικών, ανακαλύφθηκε στην Αμερική, από τον συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Edward Giobbi. Στο βιβλίο του Eat Right, Eat Well — The Italian Way, ο Giobbi γράφει ότι εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη συνταγή όταν οι φίλοι του, ο σεφ Jean Vernges και ο εστιάτορας Sirio Maccioni του ζήτησαν να δημιουργήσει ένα πιάτο ζυμαρικών για το νέο τους εστιατόριο, Le Cirque στη Νέα Υόρκη.


old-fashioned-apple-pie-at-simply-recipes
ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η μηλόπιτα είναι δική τους επινόηση. Οι ρίζες του συγκεκριμένου γλυκού ωστόσο πάνε πολύ πιο πίσω από την ίδια τη δημιουργία της χώρας τους. Οι ολλανδικές μηλόπιτες ήταν ήδη γεγονός από τα 1500, ενώ η βρετανίδα συγγραφέας Τζέιν Ωστεν υποστήριζε ως γνωστόν ότι πρόκειται για αγγλικό πιάτο. Και όχι μόνο: στα 1600 η Αγγλία διέθετε πάνω από 70 διαφορετικά είδη μηλόπιτας, τη στιγμή που στην Αμερική η πρώτη μηλιά φυτεύτηκε μόλις στα 1800.

BakersJoy-tip 5.15
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)

Η ιστορία των τηγανιτών πατατών ξεκίνησε στα 1680, αλλά στο Βέλγιο, όχι στη Γαλλία. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της Namur, της Andenne και της Dinant στο Βέλγιο συνήθιζαν να τηγανίζουν τα μικρά ψαράκια που έπιαναν. Οταν τα ποτάμια πάγωναν το χειμώνα, τα ψάρια τα αντικαθιστούσαν με πατάτες.

bagketa

ΜΠΑΓΚΕΤΑ
Μπορεί να είναι η βάση της γαλλικής κουζίνας, έχει όμως τις ρίζες της στην Αυστρία. Μόλις στα τέλη του 1800 οι Γάλλοι την υιοθέτησαν και τη λάτρεψαν.

kolourakia-tis-tixis-
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΥΧΗΣ

Μην ψάξετε για μπισκότα τύχης στην Κίνα, γιατί απλώς...δεν υπάρχουν. Ανακαλύφθηκαν το 1918 από έναν κινέζο μετανάστη που ζούσε στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με την παράδοση έφτιαξε τα μπισκότα για τους φτωχούς που γύριζαν γύρω από το μαγαζί του. Κάθε μπισκότο περιέχει και ένα χαρτάκι "τύχης".

16-
ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Αν νομίζετε ότι τα κρουασάν αποτελούν δημιούργημα Γάλλων, κάνετε λάθος. Αυτό που αποτελεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι ανακαλύφθηκαν από έναν αυστριακό στρατιώτη του πυροβολικού τον 17ο αιώνα.

πηγή: msn.com

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 15:37
επιστροφή στην κορυφή