Νομίζατε ότι το κρουασάν είναι "ανακάλυψη" των Γάλλων;
- Γράφτηκε από τον Αγιαννίδου Αθηνά
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΓΕΥΣΗ ΓΝΩΣΗ
Τελικά, πόσο σωστά είναι όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για γνωστά πιάτα από όλο τον κόσμο; Καθήστε αναπαυτικά και ανοίξτε να διαβάσετε...
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ "ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΟ" (GENERAL TSO)
Παρά το γεγονός ότι το κοτόπουλο του "Στρατηγού Τσο" είναι επινόηση ενός κινέζου, δεν έχει εν τούτοις κινεζική προέλευση. Οπως το θέλει η παράδοση, ο Peng Chang-kuei άρχισε να πειραματίζεται με μία εκδοχή του συγκεκριμένου πιάτου χωρίς ζάχαρη στην Ταϊβάν. Αργότερα, ωστόσο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ζάχαρη στη συνταγή, η οποία έκτοτε "απογείωθηκε".
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ
Μπορεί το όνομά της να παραπέμπει κατευθείαν στη ρωμαϊκή εποχή, ωστόσο το συγκεκριμένο πιάτο δεν έχει τίποτα κοινό με τους Ιταλούς. Ηταν έμπνευση ενός ιταλού μετανάστη ονόματι Καίσαρα, ο οποίος δούλευε στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του '20.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TIKKA MASALA
Πόσες φορές έχετε παραγγείλει κοτόπουλο tikka masala όταν έχετε όρεξη για ινδικό φαγητό; Λοιπόν, κάνατε λάθος. Το συγκεκριμένο πιάτο πρωτοφτιάχτηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας όταν ένας πελάτης μπαγκλαντεσιανού εστιατορίου παραπονέθηκε ότι το κοτόπουλό του tikka ήταν πολύ στεγνό.
ΤΣΙΜΙΤΣΑΝΓΚΑ
Επειδή η τσιμιτσάνγκα είναι βαριά τηγανισμένο μπουρίτο, δεν σημαίνει και ότι είναι μεξικανικό πιάτο. Η ιστορία θέλει τη συγκεκριμένη συνταγή να επινοεί ένας σεφ από την Αριζόνα των ΗΠΑ, όταν έριξε κατά λάθος ένα μπουρίτο στο τηγάνι.
ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΣΤ
Πόσες φορές έχετε ευχαριστήσει τους Γάλλους γι' αυτό το γευστικό σνακ; Λοιπόν, κάνατε λάθος. Πρόκειται για συνταγή που χρονολογείται πολύ πριν την δημιουργία του γαλλικού κράτους. Μάλιστα, αναφορά σε αυτήν γίνεται κατά τον 4 αιώνα σε λατινικό βιβλίο μαγειρικής το οποίο αποδίδεται στον Apicius.
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
Εντάξει, η ιταλική κουζίνα βρίθει ζυμαρικών, κιμάδων και κόκκινων σαλτσών. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι ιταλικό. Η ιστορία θέλει πίσω από τη δημιουργία του να κρύβονται ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ, οι οποίοι βλέποντας την αφθονία του φθηνού κρέατος, της ντομάτας και των ζυμαρικών στη νέα τους χώρα, τα "πάντρεψαν" όλα μαζί σε ένα πιάτο που παρέπεμπε στην πατρίδα τους.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Το όνομα παραπέμπει ευθέως σε γερμανικό πιάτο, αλλά δεν είναι. Χρωστά το όνομά του στον αμερικανό Sam German ο οποίος δημιούργησε τη μπάρα σκούρας σοκολάτας για την Baker's Chocolate Co. Η συνταγή του συγκεκριμένου κέικ πρωτοεκδόθηκε το 1957 στην εφημερίδα Dallas Morning Star .
ΓΥΡΟΣ
Σε ποιο μέρος ανακαλύφθηκε ο γύρος; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, μάθετε ότι πρόκειται για πιάτο που ανήκει στη Μέση Ανατολή και όχι στην Ελλάδα!
ΠΙΤΣΑ
Ολως περιέργως, η Ιταλία δεν ήταν η πρώτη χώρα που "ανακάλυψε" την πίτσα. Η προέλευσή της πηγαίνει πίσω στους αρχαίους χρόνους και μάλιστα στη Μέση Ανατολή. Τότε, διαφορετικοί πολιτισμοί και λαοί όπως οι Βαβυλώνιοι, η Ισραηλίτες, οι Ελληνες, οι Αιγύπτιοι, χρησιμοποιούσαν ψημένο επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο στην κορυφή με ελιές και μπαχαρικά.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΓΑΜΟΥ
Αντίθετα απ' ότι πιστεύεται, η ιταλική σούπα γάμου έχει...ισπανικές ρίζες. Αρχικώς ήταν χριστουγεννιάτικο πιάτο των Ισπανών. Στην Ιταλία παρουσιάστηκε όταν η Ισπανία πήρε τον έλεγχο της χώρας. Οι ιταλοί μετέτρεψαν το πιάτο σε ελαφριά σούπα.
ΠΑΣΤΑ PRIMAVERA
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί το επιστέγασμα των πιάτων ζυμαρικών, ανακαλύφθηκε στην Αμερική, από τον συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Edward Giobbi. Στο βιβλίο του Eat Right, Eat Well — The Italian Way, ο Giobbi γράφει ότι εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη συνταγή όταν οι φίλοι του, ο σεφ Jean Vernges και ο εστιάτορας Sirio Maccioni του ζήτησαν να δημιουργήσει ένα πιάτο ζυμαρικών για το νέο τους εστιατόριο, Le Cirque στη Νέα Υόρκη.
ΠΑΣΤΑ PRIMAVERA
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί το επιστέγασμα των πιάτων ζυμαρικών, ανακαλύφθηκε στην Αμερική, από τον συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Edward Giobbi. Στο βιβλίο του Eat Right, Eat Well — The Italian Way, ο Giobbi γράφει ότι εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη συνταγή όταν οι φίλοι του, ο σεφ Jean Vernges και ο εστιάτορας Sirio Maccioni του ζήτησαν να δημιουργήσει ένα πιάτο ζυμαρικών για το νέο τους εστιατόριο, Le Cirque στη Νέα Υόρκη.
ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η μηλόπιτα είναι δική τους επινόηση. Οι ρίζες του συγκεκριμένου γλυκού ωστόσο πάνε πολύ πιο πίσω από την ίδια τη δημιουργία της χώρας τους. Οι ολλανδικές μηλόπιτες ήταν ήδη γεγονός από τα 1500, ενώ η βρετανίδα συγγραφέας Τζέιν Ωστεν υποστήριζε ως γνωστόν ότι πρόκειται για αγγλικό πιάτο. Και όχι μόνο: στα 1600 η Αγγλία διέθετε πάνω από 70 διαφορετικά είδη μηλόπιτας, τη στιγμή που στην Αμερική η πρώτη μηλιά φυτεύτηκε μόλις στα 1800.
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)
Η ιστορία των τηγανιτών πατατών ξεκίνησε στα 1680, αλλά στο Βέλγιο, όχι στη Γαλλία. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της Namur, της Andenne και της Dinant στο Βέλγιο συνήθιζαν να τηγανίζουν τα μικρά ψαράκια που έπιαναν. Οταν τα ποτάμια πάγωναν το χειμώνα, τα ψάρια τα αντικαθιστούσαν με πατάτες.
ΜΠΑΓΚΕΤΑ
Μπορεί να είναι η βάση της γαλλικής κουζίνας, έχει όμως τις ρίζες της στην Αυστρία. Μόλις στα τέλη του 1800 οι Γάλλοι την υιοθέτησαν και τη λάτρεψαν.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΥΧΗΣ
Μην ψάξετε για μπισκότα τύχης στην Κίνα, γιατί απλώς...δεν υπάρχουν. Ανακαλύφθηκαν το 1918 από έναν κινέζο μετανάστη που ζούσε στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με την παράδοση έφτιαξε τα μπισκότα για τους φτωχούς που γύριζαν γύρω από το μαγαζί του. Κάθε μπισκότο περιέχει και ένα χαρτάκι "τύχης".
ΚΡΟΥΑΣΑΝ
Αν νομίζετε ότι τα κρουασάν αποτελούν δημιούργημα Γάλλων, κάνετε λάθος. Αυτό που αποτελεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι ανακαλύφθηκαν από έναν αυστριακό στρατιώτη του πυροβολικού τον 17ο αιώνα.
πηγή: msn.com
Τελευταία άρθρα από τον/την Αγιαννίδου Αθηνά
- Κάθε άνθρωπος, αρκεί να έχει θέληση και να ακολουθεί τις καθοδηγήσεις-συμβουλές του δασκάλου του μπορεί σε λίγα χρόνια να καταφέρει να συντάσσει ένα κείμενο στα αγγλικά, εκφράζοντας τα επιχειρήματα του ορθά και με πλούσιο λεξιλόγιο.
- Αμύγδαλο το αντιβιοτικό
- Μουσταλευριά: Παραδοσιακή αγιορείτικη συνταγή
- Πόσο καλός είσαι στο θέμα «ψάρι»;
- Κριθαρότο με άρωμα Μεσογείου