ΡΟΗ 24/7:

Νέες αλλαγές στα πτυχία κολεγίων Κύριο

18243318 photo1apofitisi mediterranean college.limghandler

Ουρές αποφοίτων κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σχηματίζονται το τελευταίο διάστημα στο νεοσύστατο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο είναι πλέον αρμόδιο να χορηγεί επαγγελματικές ισοτιμίες στα πτυχία τους.

Τον συνωστισμό στο ΣΑΕΠ έχει επισημάνει το υπουργείο Παιδείας εδώ και έναν μήνα. Στις 24 Μαρτίου, σε απάντησή του προς ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αναφέρει ότι «παρατηρείται αναμενόμενη μαζικότητα συμμετοχής στην εν λόγω διαδικασία, καθόσον αφορά εν δυνάμει όλους τους αποφοίτους κολεγίων στην Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αριθμό εισροής αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, το ΣΑΕΠ έχει ήδη εκδώσει και σημαντικό αριθμό θετικών πράξεων αναγνώρισης». Οι αναγνωρίσεις αυτές, μάλιστα, αφορούν τόσο τριετή πτυχία μπάτσελορ όσο και μεταπτυχιακά που πραγματοποιήθηκαν σε κολέγια.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ουρά αιτήσεων, την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ΣΑΕΠ, όπως έχει δηλώσει προσφάτως και ο υπουργός Παιδείας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, Κων. Καρκανιάς. Αυτό καθώς οι εξελίξεις με τις αναγνωρίσεις στα πτυχία υπολογίζεται ότι αφορούν περισσότερους από 30.000 κατόχους ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών πτυχίων, που είχαν φοιτήσει σε ελληνικά κολέγια.

Γιατί σπεύδουν όλοι να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους τώρα; Η αναγνώριση τους δίνει πλέον πρόσβαση στην αγορά εργασίας με τους ίδιους όρους των αποφοίτων ελληνικών ιδρυμάτων, ακόμα και συμμετοχή σε εξετάσεις ΑΣΕΠ! Εκτός από τη νέα δυνατότητα να εγγράφονται στον ΔΣΑ πτυχιούχοι νομικών σχολών χωρίς την αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), στην οποία αναφέρθηκαν αναλυτικά τις περασμένες ημέρες «ΤΑ ΝΕΑ», το ΣΑΕΠ ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα να εξετάζει και να εγκρίνει την επαγγελματική ισοδυναμία τέτοιων πτυχίων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο απόφοιτος που θα τύχει αναγνώρισης τέτοιας ισοδυναμίας μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα στην εργασία με αυτόν που έχει αποφοιτήσει από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Εξάλλου, συμπληρώνει ο κ. Καρκανιάς, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4148/2013, όσοι έχουν τύχει αναγνώρισης από το ΣΑΕΠ μπορούν να συμμετάσχουν και στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για μία θέση στον δημόσιο τομέα. «Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα επαγγέλματα του μηχανικού και του δικηγόρου, οι οποίες περιλήφθηκαν στον Ν. 4254/2014, είναι απόρροια της γενικής αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων των κολεγίων. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας προσαρμόστηκε επιτέλους έπειτα από 25 χρόνια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα σταματήσει η τεράστια αδικία την οποία υφίσταντο οι κάτοχοι ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών πτυχίων, που είχαν φοιτήσει σε κολέγια και οι οποίοι υπολογίζονται σε 30.000» καταλήγει.
Οπως είναι λογικό, βέβαια, αυτό το απότομο άνοιγμα της αγοράς προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως το Πολυτεχνείο, αλλά και στις επαγγελματικές ενώσεις, όπως το ΤΕΕ και ο ΔΣΑ. Ο πρόεδρος του τελευταίου Βασίλης Αλεξανδρής, μάλιστα, ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι προετοιμάζει αυστηρότερες εξετάσεις ώστε να αντισταθμίσει την εισροή αποφοίτων κολεγίων στο επάγγελμα.

Και εξετάσεις για την επαγγελματική ισοτιμία

Υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίζεται η διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας σε αποφοίτους κολεγίων, αλλά – όπως προκύπτει πλέον – και κάθε ενδιαφερόμενο που έχει πτυχίο ξένου πανεπιστημίου, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργική απόφαση αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Νίκος Μάστορας

tanea.gr

επιστροφή στην κορυφή