ΡΟΗ 24/7:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε μπάνιο το παιδί μας κάθε βράδυ;

e1d892b7dbc44fcf913be825aca79524-300x200

Αυτό μπορεί να ακούγεται τρελό, έτσι δεν είναι; Ακούγεται σαν η υγεία του παιδιού σας να κινδυνεύει αν είναι καθαρό κάθε βράδυ.

Όταν τα μωρά γεννιούνται το δέρμα τους είναι προστατευμένο και προφυλαγμένο από βακτήρια, λόγω του λεπτού φιλμ λίπους που περιβάλλει το σώμα τους και ονομάζεται επιδερμικός φραγμός. Το φιλμ αυτό προστατεύει το δέρμα από το περιβάλλον. Τα πολύ συχνά μπάνια παραβιάζουν την λεπτή αυτή προστατευτική μεμβράνη και αφήνουν τα παιδιά με ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα. Αν τα παιδιά σας φαίνονται καθαρά και δεν έχουν ιδρώσει, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το μπάνιο. Όχι μόνο δεν θα διακινδυνεύσετε την υγεία τους, αλλά θα τα προστατεύσετε και από την έκθεση σε χημικές ουσίες που δεν πρέπει να εκτίθενται, ειδικά όταν αυτή είναι περιττή.

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού, όπως σαπούνι και απολυμαντικό καθαρισμού, τόσο συχνά και επιπλέον ενθαρρύνουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο για την πρόληψη των ασθενειών. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υγρά αντιβακτηριακά μαντηλάκια που χρησιμοποιούμε περιέχουν φυτοφάρμακα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. iStock_000008008398SmallΜπορούν ακόμα να περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν άσθμα σε ορισμένους ανθρώπους. Άλλωστε ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από αλλεργίες τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνεται, επειδή με τον συνεχή καθαρισμό αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις εσωτερικές λοιμώξεις.

Όμως, πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το παιδί σας; Οι δερματολόγοι συνιστούν ότι τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών πρέπει να λούζονται τουλάχιστον μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα, εκτός αν έχουν παίξει στη λάσπη, έχουν κολυμπήσει ή έχουν ιδρώσει. Στα νεογνά αν δεν τα κάνετε μπάνιο καθημερινά θα πρέπει ωστόσο να πλένετε τακτικά το πρόσωπό τους και να είναι καθαρή η περιοχή των γεννητικών οργάνων, ειδικά μετά από κάθε αλλαγή πάνας.

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι 10 τροφές που θα κάνουν το σπέρμα σας δυνατότερο – θα αυξήσουν τα σπερματοζωάρια

timthumb

Οι 10 τροφές λοιπόν που μπορεί να βοηθήσουν είναι

- Στρείδια: Μελέτη του πανεπιστημίου του Μαιάμι διαπίστωσε πως τα στρείδια περιέχουν ισχυρά αμινοξέα που βοηθούν στην παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες και προγεστερόνης σε γυναίκες.

- Μαύρη σοκολάτα: η μαύρη σοκολάτα περιέχει σε μεγάλες ποσότητες την L – αργινίνη HCL , ένα ισχυρό αμινοξύ που έχει αποδειχθεί κλινικά πως μπορεί να διπλασιάσει τόσο τα σπερματοζωάρια όσο και τον όγκο του σπέρματος .

- Το φυτό Μάκα: σύμφωνα με τους Περουβιανούς ινδιάνους βοηθάει στο σπέρμα. Το έδιναν σε περιπτώσεις που ένα ζευγάρι δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Δεν έχει υπάρξει κάποια επιστημονική έρευνα στο θέμα.

Δείτε τις υπόλοιπες 7 «θαυματουργές» τροφές

 

https://youtu.be/SZGKqqNoxZw

 

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τι παθαίνει ο εγκέφαλος όταν μασάμε τσίχλες;

tsixarx-300x300

Ιάπωνες επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Ερευνών είναι κατηγορηματικοί: να μασάτε τσίχλες. Έχουν 3 σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές σε μελέτη που έκαναν για το μάσημα της τσίχλας και η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Brain and Cognition», διαπίστωσαν τα εξής:

tsixlarx

Πρώτον το μάσημα της τσίχλας τονώνει τη σκέψη και κρατά τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση ήπιας εγρήγορσης. Ουσιαστικά κάθε φορά που μασάμε τσίχλα, 8 περιοχές του εγκεφάλου μας αρχίζουν να λειτουργούν.

Δεύτερον οι 8 αυτές περιοχές αποδεδειγμένα κάνουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί με ταχύτητες και να έχει αντιδράσεις μέχρι και 10% πιο γρήγορες από όταν δεν μασάμε τσίχλα.

Τρίτον, όταν μασάμε τσίχλα για περισσότερο από 20 λεπτά, αυξάνονται ήπια οι καρδιακοί παλμοί κάτι που σημαίνει πως ωθούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι κάθε φορά που κάνουμε για ώρα τη χαρακτηριστική κίνηση της γνάθου όταν μασάμε, αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης κάτι που σημαίνει πως διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη.

tsix1

Οι επιστήμονες χώρισαν 2 ομάδες εθελοντών και τους ζήτησαν άλλοτε να μασάν τσίχλα και άλλοτε όχι. Ταυτόχρονα τους υπέβαλλαν σε διάφορα τεστ με διαβαθμισμένη δυσκολία. Όσο διαρκούσαν τα τεστ οι ερευνητές κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου των εθελοντών με μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), και κατέγραφαν πότε και ποια σημεία του εγκεφάλου άρχισαν να ενεργοποιούνται. Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μάσηση προκαλεί αύξηση στο επίπεδα διεγέρσεως και εγρηγόρσεως, ενώ επηρεάζει και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σώζει καπνιστές! Οι τροφές που αποτοξινώνουν άμεσα από τη νικοτίνη

kapnistis large 4
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες για να μετριάσετε τη ζημιά αλλά και να εξαλείψετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας σιγά… σιγά!
 
1. Μπρόκολο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β5. Επειδή το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό, θα πρέπει να τρώτε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.
 
2. Πορτοκάλια
Ο χυμός πορτοκάλι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα σας ανακουφίσει από το στρες.
 
3. Χυμός καρότου
Είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζετε ότι κάθε φόρα που ανάβετε ένα τσιγάρο, η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για 3 ημέρες και προκαλεί βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων κάνει καλό στο δέρμα εφόσον είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C , Κ και Β που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όπλα στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.
 
4. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, όχι μόνο γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος.
 
5. Ακτινίδια
Τα ακτινίδια είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α , C και Ε. Όταν καπνίζετε, τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται. Το θαυματουργό αυτό φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας, αυξάνοντας τα επίπεδα των βιταμινών αυτών.
 
6. Νερό
Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και την εξάλειψη της νικοτίνης από το σώμα σας .
 
πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

EETT: Οδηγίες - Συστάσεις προς τους Καταναλωτές

eett

Δελτίο Τύπου:Όταν επιλέγετε νέες υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet, ενημερωθείτε σχετικά με:

  • τις υπηρεσίες που προσφέρει το οικονομικό πακέτο της επιλογής σας
  • την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης
  • το τέλος ενεργοποίησης και το τέλος αποσύνδεσης στην περίπτωση διακοπής της σύμβασης πριν την ημερομηνία λήξης
  • την ημερομηνία ενεργοποίησης των υπηρεσιών
  • το ελάχιστο κόστος και την ελάχιστη διάρκεια συνομιλίας σε μια κλήση
  • την ταχύτητα πρόσβασης στο Internet (ονομαστική, θεωρητική και εκτιμώμενη πραγματική ταχύτητα) στα σημεία που σας ενδιαφέρει, π.χ., οικία. Για μέτρηση των χαρακτηριστικών της σύνδεσής σας με το Internet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ στη διεύθυνση http://hyperiontest.gr
  • την απόσταση μεταξύ του αστικού κέντρου από το οποίο παρέχεται η υπηρεσία και του σημείου στο οποίο λειτουργεί η σύνδεση (αφορά υπηρεσίες πρόσβασης μέσω δικτύου VDSL).


Επίσης:

  • Κρατήστε την αίτηση, που έχετε υπογράψει και φέρει τη σφραγίδα και την ημερομηνία από το κατάστημα που την καταθέσατε. Αναζητήστε και διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών.
  • Βεβαιωθείτε στον επόμενο λογαριασμό ότι η σύνδεσή σας λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας που έχετε επιλέξει.


Για αδιάλειπτη και ποιοτική σύνδεση με το Internet από σταθερό Η/Υ και κινητό τηλέφωνο

  • Για πρόσβαση μέσω σταθερού Η/Υ, ζητήστε από τον πάροχο την εκτιμώμενη ταχύτητα στο συγκεκριμένο σημείο λειτουργίας ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο πακέτο.
  • Για σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου, βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος εξυπηρετεί στα σημεία λειτουργίας που σας ενδιαφέρουν και ζητήστε ενημέρωση για την εκτιμώμενη ταχύτητα πρόσβασης.


Έλεγχος χρεώσεων στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία

  • Κυρίως για «έξυπνα» τηλέφωνα (smartphones): Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα βασικά χαρακτηριστικά και τις οδηγίες χρήσης της συσκευής, τη δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης σύνδεσης στο Internet, καθώς και για τις ισχύουσες χρεώσεις για την πρόσβαση και την ασύρματη μεταφορά δεδομένων που εφαρμόζουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Ενεργοποιήστε την υπηρεσία «ενημέρωση κατανάλωσης δωρεάν χρόνου ομιλίας ή όγκου δεδομένων». Εάν καταναλώσετε περισσότερο χρόνο ομιλίας ή όγκο δεδομένων από το πακέτο, που έχετε επιλέξει, ο πάροχος μπορεί να σας ενημερώσει με γραπτό μήνυμα για τις επιπλέον χρεώσεις ή να διακόψει προσωρινά τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
  • Επίσης, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε για τον τρόπο που μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας το λογαριασμό σας πριν ακόμα καταναλωθεί η δωρεάν χρήση χρόνου και όγκου δεδομένων του οικονομικού σας πακέτου.
  • Στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, επιλέξτε τη φραγή εφόσον δεν χρησιμοποιείτε πολυμεσικές υπηρεσίες, όπως είναι οι κλήσεις προς πενταψήφιους αριθμούς (π.χ., 13ΧΧΧ, 15ΧΧΧ) ή προς άλλες υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας (π.χ., 901ΧΧΧΧ). Σε κάθε περίπτωση, η χρέωση από κάθε πάροχο πολυμεσικών υπηρεσιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 ευρώ μηνιαίως (+ΦΠΑ) για συνδρομητικές υπηρεσίες. Από τη συγκεκριμένη υπηρεσία εξαιρούνται οι χρεώσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, π.χ., τηλεπαιχνίδια.
  • Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε επιλεκτική φραγή εξερχόμενων κλήσεων, π.χ., διεθνείς συνδιαλέξεις.

Ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία για τον έλεγχο των αριθμών αυξημένης χρέωσης από τους ίδιους τους καταναλωτές διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr).

 

πηγή:myphone.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τι ακριβώς προσφέρουν τα προβιοτικά στην υγεία του οργανισμού μας;

FAGITOIGIA4-300x156

Της Ματίνας Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Τις περασμένες δεκαετίες αποδείχτηκε πως ο τρόπος ζωής, οι στρεσσογόνοι παράγοντες, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα και η πρόληψη αποτελούν θεμελιώδεις λίθους της ευζωίας και της υγείας του ανθρώπου και ότι ανάμεσά τους η σωστή διατροφή κατέχει κυρίαρχο ρόλο.

Η κακή διατροφή, δηλαδή η αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινού λίπους, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και η αυξημένη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και αλκοόλ, διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Η μείωση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων στα κόπρανα, μπορεί να επιστρέψει στα βλαβερά βακτηρίδια να εξελιχθούν σε επικίνδυνο εχθρό.

Η έρευνα του νομπελίστα Μέτσνικοφ

Πάντως, η πρώτη επιστημονική σύνδεση της υγείας με την κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής προήλθε από τον τιμημένο με το βραβείο Νόμπελ (1908) Ρώσο ζωολόγο και φυσιολόγο ΄Ιλια Μέτσνικοφ.

Στη διάρκεια μελετών του πεπτικού συστήματος, ο Μέτσνικοφ διατύπωσε την άποψη ότι η γήρανση επέρχεται ως αποτέλεσμα της δηλητηρίασης του οργανισμού από συγκεκριμένα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας. Προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση αυτών των βλαβερών βακτηρίων, ο Μέτσνικοφ, ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, πρότεινε την κατανάλωση ενός είδους γιαουρτιού, που παρασκευαζόταν με τη βοήθεια βακτηρίων, τα οποία παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος.

FAGITOIGIA1

Σύμφωνα με τους βιογράφους του, η δίαιτα του Μέτσνικοφ έγινε πολύ δημοφιλής στην εποχή του και, απ’ ότι φαίνεται, δικαίως πλήθος σύγχρονων μελετών έχει καταδείξει την αξία της «καλής» εντερικής χλωρίδας στην υγεία.

Το πεπτικό μας σύστημα περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια (συχνά αναφέρονται ως εντερική χλωρίδα) τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Αυτά τα βακτήρια λειτουργούν ως φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

Φιλικοί και παθογόνοι μικροοργανισμοί

Η εντερική χλωρίδα συνίσταται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ανήκουν σε περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη. Μπορούμε να τους χωρίσουμε σε «ευεργετικούς» ή «φιλικούς μικροοργανισμούς- χλωρίδα» (όπως τους Lactobacilli, Ebacteria, Bifidobacteria) και τους «μη φιλικούς, παθογόνους μικροοργανισμούς» (όπως τους Pseudomonas aerogenosa, Proteus, Staphylococci, Escherechia Coli, μύκητες). Το συνολικό τους βάρος υπερβαίνει τα 2 κιλά, ενώ το βάρος των βακτηριδίων που αποβάλει κάθε χρόνο ο ενήλικας, είναι περίπου ίσο με το σωματικό του βάρος.

Τους «φιλικούς μικροοργανισμούς» που λαμβάνουμε με την τροφή μας ή ως συμπληρώματα διατροφής, τους ονομάζουμε «προβιοτικά».

Οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί (χλωρίδα) ζουν στο εσωτερικό κάθε ζωικού οργανισμού (στα όργανα που έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, όπως το έντερο, οι βρόγχοι, ο κόλπος, η μήτρα κ.λπ.) συμβιώνουν τέλεια μαζί του όπως και με τους λοιπούς μικροοργανισμούς.

FAGITOIGIA2

Εμείς τους βοηθάμε να διατραφούν κι αυτοί μας βοηθούν, παράλληλα, στην καλή λειτουργία του εντέρου και των υπολοίπων οργάνων, επιτρέποντάς μας μ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε την υγεία μας.

Η εντερική χλωρίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο (εξαρτάται αν είναι κάποιος φυτοφάγους ή κρεατοφάγος) και μπορεί να αλλάξει εξαιτίας μιας φτωχής δίαιτας που βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ, πολύ λίγα φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά και σε ακανόνιστα γεύματα.

Παρόλο που τα προβιοτικά βακτήρια αναπαράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή, οι ασθένειες και η αντιβίωση μειώνουν τον αριθμό τους στο ανθρώπινο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγηθεί ο οργανισμός σε ανισορροπία, να αρχίσει να νιώθει κόπωση, να έχει πεπτικές διαταραχές και τελικά να διαθέτει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, που τον κάνει πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.

FAGITOIGIA3

Τι χρειάζονται τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, κατά βάση βακτήρια του γαλακτικού οξέος, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά και ωφέλιμα για την υγεία όλων, κυρίως για την υγεία της εντερικής χλωρίδας.

Τι μας προσφέρουν τα προβιοτικά ως μέρος της υγιούς χλωρίδας του εντέρου;

• Βοηθούν στην παραγωγή Βιταμινών (Β3, Β6, φιλικού οξέως, βιοτίνης κ.α.)

• Παράγουν λακτάση (ένζυμο που χρειάζεται για τη διάσπαση των γαλακτοκομικών προϊόντων στο πεπτικό μας σύστημα).

• Παράγουν αντιβιοτικές ουσίες που μετατρέπουν το Ph σε όξινο, και μας βοηθούν έτσι να ελέγχουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς (μικρόβια) και μύκητες που δεν μπορούν να ζήσουν σε όξινο περιβάλλον.

• Μερικά προβιοτικά της χλωρίδας έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (acidophilus, bifidobactaria). Καταστρέφουν μεταλλαγμένα κύτταρα και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων που μετατρέπουν προκαρκινογόνα συστατικά σε καρκινογόνες ουσίες.

• Ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου (ρύθμιση αφόδευσης – δυσκοιλιότητας) και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.

• Βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. (Το μητρικό γάλα περιέχει bifidobacteria και έτσι ο θηλασμός είναι απαραίτητος στα βρέφη).

• Βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης λιπαρών ουσιών, μειώνοντας τα επίπεδα τους στο αίμα μας.

• Καταλαμβάνουν την επιφάνεια του εντέρου και των άλλων οργάνων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιασθούν.

• Βελτιώνουν την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων. Βοηθούν στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου συνεισφέροντας στην υγεία των οστών.

• Δρουν κατά της φλεγμονής ρυθμίζοντας τη δράση των κυτοκίνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ατοπικού εκζέματος και των αλλεργιών στα παιδιά από την κατανάλωση γάλακτος.

• Συντελούν στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου λόγω της ικανότητας τους να συνδέονται με ετεροκυκλικές αμίνες που είναι καρκινογόνες ουσίες. Μερικές μελέτες δείχνουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου σε άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με ζύμωση όπως το γιαούρτι.

• Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της LDL-Χοληστερόλης (κακής), καθώς και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως η υπέρταση).

Συμπερασματικά, ο οργανισμός μας χρειάζεται τη σωστή ποσότητα προβιοτικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ποσότητα προβιοτικών, παρόλα αυτά η ωφέλιμη δράση τους σταματά, όταν σταματήσει και η πρόσληψή τους.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες (όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ώμους ξηρούς καρπούς και σπόρους σε μικρές ποσότητες), να πίνουμε 6-8 ποτήρια υγρών την ημέρα και να είμαστε δραστήριοι στην καθημερινότητά μας.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα 2 πιο τοξικά υποκατάστατα ζάχαρης, που καταναλώνουμε καθημερινά;

bo 357943975 34afe8bcf6 o free-300x160

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης και αποτελούσαν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Δυστυχώς η παχυσαρκία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας και προφανώς οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν βοηθούν σε αυτό.

Υποκατάστατα ζάχαρης μπορούμε να βρούμε στα αναψυκτικά, στα γιαούρτια αλλά και σε ένα πλήθος προϊόντων διατροφής. Αυτά τα τεχνητά πρόσθετα γλυκαντικά μιμούνται την γεύση της ζάχαρης, αλλά δεν αποτελούν πηγή χρήσιμης ενέργειας και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξικά.

Υπάρχουν πέντε επικίνδυνα υποκατάστατα ζάχαρης που έχουν εγκριθεί για χρήση από τους καταναλωτές : η ζαχαρίνη (η αλλιώς σακχαρίνη), η νεοτάμη ,το ακεσουλφαμικό κάλιο (ακεσουλφάμη Κ), η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Από τις παραπάνω πέντε τεχνητές ουσίες, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη είναι οι πιο διεισδυτικές και επικίνδυνες που υπάρχουν στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.

1. Σουκραλόζη

artificial-sweetenerΣύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care από τους ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan, η σουκραλόζη ευνοεί την ανάπτυξη του σακχαρώδους διαβήτη στον άνθρωπο. Μία άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του New Jersey (UMDNJ) του 2012, συσχετίζει τη σουκραλόζη με την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Η προετοιμασία της επίσης περιλαμβάνει χλωρίωση, μία χημική αλλαγή που καθιστά τοξική τη σουκραλόζη καθότι το χλώριο είναι μία καρκινογόνος και τοξική ουσία. Παρόλο που οι προεγκριτικοί έλεγχοι συσχετίζουν τη σουκραλόζη με ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία, είναι άξιο απορίας γιατί οι διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τη θεωρούν απολύτως ασφαλή για καθημερινή κατανάλωση.

2. Ασπαρτάμη

Υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα που την περιέχουν όπως : γιαούρτια, αναψυκτικά, πουτίγκες, κέικ, τσίχλες, φάρμακα-σιρόπια για παιδιά ακόμα και αρτοσκευάσματα. Η ασπαρτάμη έχει ερευνηθεί ως πιθανή αιτία των όγκων του εγκεφάλου, τη διανοητική καθυστέρηση, τις γενετικές ανωμαλίες, την επιληψία, τη νόσο του Parkinson και το διαβήτη. Η τεχνητή αυτή γλυκαντική ουσία, η οποία έχει συσχετιστεί με την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών και με 40 ακόμη αποδεδειγμένες επιπτώσεις για την υγεία, έχει εγκριθεί ως ασφαλής σε περισσότερες από 90 χώρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά, ως αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, αλλά και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρέφονται σύμφωνα με τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής στο πλαίσιο της οποίας δεν συνιστάται η κατανάλωση light προϊόντων με τεχνητά γλυκαντικά. Άλλωστε, δεν υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων συστήνεται η λήψη ασπαρτάμης από τα παιδιά και τις εγκύους.

img_5280Συμβουλή

- Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων στο σπίτι και αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο (ακεσουλφάμη Κ), ζαχαρίνη ή σουκραλόζη.

- Χρησιμοποιήστε φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το αγνό βιολογικό μέλι .

- Αποφύγετε τα προϊόντα που είναι χαρακτηρισμένα ως «διαίτης», «χαμηλών θερμίδων» και «χωρίς ζάχαρη» διότι είναι πιθανόν να περιέχουν πρόσθετα.

 

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

4 χιλιάδες έλληνες μολύνονται το χρόνο από ηπατίτιδα. Μόλις οι 2 χιλ. παίρνουν θεραπεία

140505093800-large-300x199

Αυξάνονται τα περιστατικά της μόλυνσης από ηπατίτιδα στη χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, ενώ την ίδια στιγμή ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της νόσου, οδηγεί τους μισούς από αυτούς να το γνωρίζουν και να παίρνουν θεραπεία.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τα μέλη του οποίου εξήγγειλαν την υλοποίηση μίας νέας εκστρατείας ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη, αλλά και την προτροπή του πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων να υποβληθούν σε εξετάσεις. Η εκστρατεία θα γίνει σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά).

Τα στοιχεία σοκάρουν 

Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C, ενώ από αυτούς μόνο οι 32.οοο έχουν διάγνωση, καθώς η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα!

Ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1.9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Από τους μολυνθέντες 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

«Με περίπου 4.000 καινούριες διαγνώσεις το χρόνο και μόλις 2.000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής», λένε τα μέλη του Συλλόγου Προμηθέας.

ps_140303_hepatitis_c_800x600Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις 29.000, δηλαδή το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν. Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα

Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015 και σκοπός της είναι τόσο η παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων με τη μέθοδο «Rapid Test», όσο και η ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για την ηπατίτιδα C. Στόχος είναι η διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων, ενώ για την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προσέγγισης περισσότερων ανθρώπων, δημιουργήθηκαν δύο βίντεο όπου επικοινωνούν την πρόληψη του νοσήματος, ενώ παράλληλα παροτρύνουν το κοινό να εξεταστεί. Το ένα βίντεο απευθύνεται στο γενικό κοινό και θα προβληθεί ως τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα και το δεύτερο είναι ένα διαδραστικό βίντεο που απευθύνεται σε ειδικό πληθυσμό αντίστοιχα.

Με την βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» θα έχει επισκεφθεί 9 μεγάλα αστικά κέντρα παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις, τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας C, ενώ παράλληλα θα προσφερθειί ψυχολογική υποστήριξή και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

large_article_im459_hepatitis_c_vaccineΠαράλληλα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, θα υπάρξει η ευκαιρία στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων μέσω μίας φόρμας καταγραφής των αναγκών και των εμποδίων που συναντούν οι ασθενείς στην προσέγγιση και επαφή τους με το εθνικό σύστημα υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και δημοσίευση σχετικής μελέτης.

Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα υποστηρικτές είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες Abbvie, BMS, Gilead, Janssen.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία τους ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι

Τηλ.: 211 0122102

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας για να μην αρρωσταίνετε συχνά

LAUNDRY3-300x225

Η κορυφαία παγκοσμίως σε θέματα υγιεινής καθηγήτρια δρ Lisa Ackerley, είναι κατηγορηματική: «τα μικρόβια και οι ιοί που κατακάθονται στα ρούχα κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν πεθαίνουν εύκολα στο πλύσιμο. Δεν πεθαίνουν μάλιστα σχεδόν καθόλου στους 40 βαθμούς. Χρειάζεται υψηλότεη θερμοκρασία πλυσίματος.»

Μάλιστα η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της, πήρε δειγματοληπτικά, 100 παιδικά ρουχαλάκια. Τα μισά τα έπλυναν στους 40 βαθμούς κελσίου και τα υπόλοιπα τα άφησαν άπλυτα. Στη συνέχεια συνέκρινε τα 2 δείγματα. Οι βακτηριακές και μικροβιακές αναλύσεις έδειξαν ότι ανάμεσα στα 2 δείγματα, εκείνα που πλύθηκαν στους 40 βαθμούς, είχαν μόλις κατά 14% λιγότερα μικρόβια και βρωμιές από εκείνα που έμειναν άπλυτα.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι ακόμη και εκείνα που πλύθηκαν εμφάνισαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα σε ποσοστό 25%. «Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι αυτομάτως καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καλές για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά όχι για την υγεία μας», τόνισε η καθηγήτρια.

LAUNDRY2

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν πρέπει να πλένονται μαζί εσώρουχα με πετσέτες σε χαμηλή θερμοκρασία διότι τα βακτήρια περνούν στις πετσέτες ζωντανά. Επίσης ακόμη και στα πεντακάθαρα εσώρουχα υπάρχει 0,1 γραμμάριο κοπράνων, έστω και εάν δεν φαίνεται. Η σαλμονέλα οι νοροιοι και το e coli εμφανίζουν ανθεκτικότητα.

Η Lisa Ackerley συνιστά πως η θερμοκρασία που πρέπει να πλένουμε είναι το λιγότεροι οι 60 βαθμοί κελσίου. Επίσης είναι σημαντικό τα ρούχα να απλώνονται στον ήλιο αφού οι υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εξολοθρεύσει μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Ιδανικό είναι, τονίζει, μια φορά το μήνα να βάζουμε πλυντήριο στους 90 βαθμούς δίχως ρούχα μέσα. η πλύση αυτή καθαρίζει το πλυντήριο.

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο βασιλιάς των τεστ: εντοπίζει όλες τις λοιμώξεις που έχει κάποιος, αλλά και εκείνες που πέρασε

TEST00-300x200

Το νέο τεστ αίματος αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ και ονομάζεται VirScan. Διαφέρει από όλα τα προηγούμενα για έναν απλό λόγο. Τα τεστ σήμερα γίνονται για έναν συγκεκριμένο ιό, ή λοίμωξη. Το νέο αυτό τεστ ουσιαστικά σαρώνει τα πάντα και εντοπίζει τα πάντα καθώς και ποιες λοιμώξεις έχει περάσει κάποιος. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα συναντά έναν ιό για πρώτη φορά, γεννά αντισώματα, η παρουσία των οποίων διατηρείται στο αίμα, έτσι ώστε είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή μετά από πολύ καιρό.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ- τεστ το οποίο ανιχνεύει όχι ένα είδος ιού, αλλά περισσότερους από 206! Οι επιστήμονες το δοκίμασαν ήδη σε 600 ανθρώπους και τα ποσοστά επιτυχίας του αγγίζουν το τέλειο. Από 95% μέχρι και 100% επιτυχία στη διάγνωση, ενώ το σημαντικό είναι πως δεν ξεγελιέται και δεν δίνει ποτέ ψευδή στοιχεία.

Στις ΗΠΑ που θα κυκλοφορήσει θα πωλείται σε χαμηλή τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 25 δολάρια.

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς και πώς να τα αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο

thyroid.jpg5 -300x139

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μακράν το πιο κοινό από τα δύο προβλήματα του θυρεοειδούς, το άλλο είναι ο υπερθυρεοειδισμός και μόλις πριν από 10 χρόνια, θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες αδιάγνωστες ασθένειες.

Σήμερα, οι γιατροί κρίνονται συχνά ότι αντιδρούν σπασμωδικά και βλέπουν προβλήματα του θυρεοειδούς εκεί όπου δεν υπάρχουν, δίνοντας έτσι στους ασθενείς τους ορμονικά φάρμακα, ενώ μπορούν να αποφευχθούν.

“Αυτό είναι πιθανώς ένα τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι ένα στα τέσσερα άτομα έχουν ελέγξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς τους”, αναφέρει η JayneFranklyn, πρόεδρος του Βρετανικού Συλλόγου Θυρεοειδούς (BMJ, 2009; 338: b725).

thyroid.jpg6Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς στους οποίους λανθασμένα δίνεται ένα ορμονικό φάρμακο όπως η λεβοθυροξίνη, μπορεί να πάσχουν από σοβαρές επιπτώσεις που οφείλονται στην περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών. Ακόμη χειρότερα, η λανθασμένη διάγνωση θα μπορούσε επίσης να συγκαλύψει πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη.

Διάγνωση προβλημάτων θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής, ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος και του μεταβολισμού. Ελέγχει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει ενέργεια και φτιάχνει πρωτεΐνες απελευθερώνοντας τις ορμόνες Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (τριιωδοθυρονίνη). Ο θυρεοειδής μπορεί να παράγει είτε πολύ λίγη ποσότητα αυτών των ορμονών (υποθυρεοειδισμός) ή υπερβολικά μεγάλη (υπερθυρεοειδισμός). Υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκύψει από αυτές τις ορμόνες όταν δεν καταφέρνουν να φθάσουν τους ιστούς του σώματος.

Οι γιατροί έχουν μόνο δύο τρόπους διάγνωσης ενός προβλήματος του θυρεοειδούς: μπορούν είτε να ψάξουν για συμπτώματα, ή να διεξάγουν μια εξέταση αίματος. Εντούτοις, και οι δύο μέθοδοι μπορεί να είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες. Τυπικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, αίσθημα κρύου, ξηρό δέρμα, κατάθλιψη και αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί επίσης να προκληθούν από ένα πλήθος από άλλα προβλήματα υγείας. Πράγματι, η νόσος του θυρεοειδούς συχνά μιμείται άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα. Τα συμπτώματα thyroid.jpg3της νόσου του Γκρέιβς, η οποία μπορεί να προκληθεί από υπερθυρεοειδισμό, είναι σχεδόν πανομοιότυπα με πολλές από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνοντας τη διάγνωση σχεδόν αδύνατη σε μέλλουσες μητέρες. (EndocrPract, 2009; Oct 15: 1–36)

Ένα πιο αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ είναι η πραγματοποίηση μιας τυπικής εξέτασης αίματος που μετρά την θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH). Αλλά αυτό μπορεί επίσης να παράγει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, ειδικά εάν ο ασθενής έχει ένα άλλο πρόβλημα υγείας. Εάν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη εξέταση αίματος ή μετά την αντιμετώπιση της πραγματικής ασθένειας, τα επίπεδα της TSH θα έδειχναν κατά πάσα πιθανότητα φυσιολογικά. Δυστυχώς, σπάνια ζητείται να γίνει δεύτερο τεστ, και ο ασθενής συχνά ήδη έχει αρχίσει μια περιττή πορεία με ορμονικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Αιτίες

Οι γιατροί τείνουν επίσης να κάνουν λάθος, όταν πρόκειται για την κατανόηση των αιτιών της νόσου του θυρεοειδούς. Η τυπική άποψη είναι ότι τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι είτε το αποτέλεσμα ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, είτε αποτέλεσμα γενετικής κληρονομικότητας. Παλαιότερα, αιτία ήταν η έλλειψη ιωδίου, όμως σήμερα, τουλάχιστον στη Δύση, ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας έχει εμπλουτιστεί με ιώδιο, έτσι αυτή η αιτία έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Αν μη τι άλλο, τώρα πλέον είμαστε σε κίνδυνο από την κατανάλωση πάρα πολύ ιωδίου, ιδίως μέσω του εμπλουτισμένου με ιώδιο αλατιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θυρεοτοξίκωση που προκαλείται από ιώδιο, ή υπερθυρεοειδισμό (BMJ, 1976; 1: 372-5).

Έτσι, έχοντας εξαλειφθεί η ανεπάρκεια ιωδίου ως αιτία, η ιατρική πιστεύει ότι οι άλλες δύο αιτίες – η γήρανση και η γενετική προδιάθεση – είναι πέραν του ελέγχου του ασθενούς, και ότι μόνο ένας εξωτερικός παράγοντας, όπως ένα φάρμακο -λεβοθυροξίνη για υποθυρεοειδισμό και βήτα-αναστολείς για υπερθυρεοειδισμό – είναι σε θέση να ομαλοποιήσει τα επίπεδα ορμονών του ασθενούς. Στην πραγματικότητα, η λεβοθυροξίνη είναι εξίσου πιθανό να προκαλέσει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών (Lancet, 1991; 337: 171-2).

thyroid.jpg4Αλλά τα προαναφερθέντα δύο αίτια σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες περιπτώσεις διαταραχών του θυρεοειδούς. Πράγματι, αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός προκαλούνται πιο συχνά από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης, παραδόξως, της υπερβολικής κατανάλωσης ιωδιούχου αλατιού, το οποίο αρχικά είχε εμπλουτιστεί για την καταπολέμηση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Άλλες αιτίες που οι γιατροί φαίνεται να παραβλέπουν περιλαμβάνουν:

• Τροφικές αλλεργίες. Οι άνθρωποι με πολλαπλές τροφικές αλλεργίες, όπως η κοιλιοκάκη, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα του θυρεοειδούς (JPediatr, 2009; 155: 51–5).

• Έλλειψη σεληνίου. Ο θυρεοειδής αδένας έχει μερικές από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σεληνίου στον οργανισμό, έτσι ώστε οποιαδήποτε ανεπάρκεια σε αυτό το απαραίτητο ιχνοστοιχείο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες του θυρεοειδούς (BestPractResClinEndocrinolMetab, 2009; 23: 815–27).

• Ρύποι. Πολλοί κοινοί περιβαλλοντικοί ρύποι, όπως τα υπερχλωρικά άλατα, τα θειοκυανιούχα και τα νιτρικά, καταστέλλουν την απορρόφηση του ιωδίου και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ασθένειες του θυρεοειδούς σε μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους ζώων και του ανθρώπου(ToxicolIndHealth, 1998; 14: 121–58; BestPractResClinEndocrinolMetab, 2009; 23: 801–13).

thyroid.jpg8• Θεραπεία του καρκίνου. Η υγιής λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από την ακτινοθεραπεία που γίνεται σε περιπτώσεις καρκίνου (AmJClinOncol, 2009; 32: 150-3).

• Ο διαβήτης, ιδιαίτερα τύπου 1, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα του θυρεοειδούς (TurkJPediatr, 2009; 51: 183–6).

• Η προεκλαμψία, μια κοινή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αργότερα στη ζωή τους (BMJ, 2009; 339: b4336).

• Φθόριο. Αυτή η χημική ουσία στην παροχή του νερού μας μπορεί να επηρεάσει τη φυσική απορρόφηση του ιωδίου(KlinWochenschr, 1984; 62: 564–9).

• Περίσσεια ιωδίου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ότι είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό (JEndocrinolInvest, 1994; 17: 23–7). Η αποφυγή του αλατιού που είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς το ιώδιο χρησιμοποιείται επίσης σε αποχρεμπτικά αντιβηχικά, αντισηπτικά, και ορισμένα φάρμακα (ZKardiol, 2001; 90: 751–9).

• Συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ακόμη και φάρμακα που δεν περιέχουν ιώδιο μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα του θυρεοειδούς. Αυτά περιλαμβάνουν το λίθιο, που δίνεται για τη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), το οποίο συχνά προκαλεί υπολειτουργία του θυρεοειδούς (Ν EnglJMed, 1995; 333: 1688-1694), όπως και το φάρμακο για την καρδιά αμιωδαρόνη (BMJ, 1996; 313: 539-44 ).

• Συναισθηματικά προβλήματα. Ο θυρεοειδής είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε συναισθηματικά τραύματα, όπως το πένθος και το διαζύγιο (ActaEndocrinol, 1993; 128: 293-6).

thyroid.jpg7Δεν είναι για πάντα

Μια κοινή πεποίθηση στην ιατρική είναι ότι ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς είναι για πάντα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με προβλήματα θυρεοειδούς θα πρέπει πιθανώς να λαμβάνουν ένα φάρμακο για να διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών για το υπόλοιπο της ζωής τους. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί πράγματι να είναι αναγκαίο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό τα προβλήματα του θυρεοειδούς να αυξάνονται και να μειώνονται. Δυστυχώς, τα φάρμακα δεν είναι φτιαγμένα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και συχνά δεν θα γίνει μια δεύτερη, επιβεβαιωτική εξέταση αίματος TSH λίγους μήνες αργότερα, όταν μπορεί να έχει εξαφανιστεί η πραγματική αιτία της ανισορροπίας, και τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να έχουν ομαλοποιηθεί.

Είναι επίσης πιο πιθανό η αιτία του προβλήματος του θυρεοειδούς να είναι υπό τον έλεγχο του ασθενούς, καθώς αναζητώντας τα αίτια, μπορεί να αποκαλύψει συχνά τον αληθινό ένοχο, που στη συνέχεια μπορεί να διευθετηθεί. Συχνά, για παράδειγμα, το πρόβλημα προκαλείται από περιβαλλοντικούς ρύπους, ιδιαίτερα το φθόριο, και αυτό μπορεί να μειωθεί thyroidή να αφαιρεθεί, για παράδειγμα με τη χρήση φίλτρων νερού. Βεβαίως, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να επιδεινωθούν, καθώς συσσωρεύονται τοξίνες στο σώμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς να πιστεύουν ότι είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα προβλήματα του θυρεοειδούς συνήθως δεν είναι άλυτα προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν είτε να αποφευχθούν είτε να αντιστραφούν, ακόμα και χωρίς τη χρήση ισχυρών φαρμάκων.

πηγή:invitromagazine.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στις λοιμώξεις του καλοκαιριού από τρόφιμα, σεξ, θάλασσα και κλιματιστικά

loimoxis-300x182

Ενημέρωση και λήψη μέτρων για ευχάριστες και ανέμελες διακοπές εν όψει καλοκαιριού συνιστούν οι Λοιμωξιολόγοι.

Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα, ενώ η αυξημένη εφίδρωση και αφυδάτωση βοηθά την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Επιπρόσθετα οι μολύνσεις από τα εκατομμύρια έντομα είναι επικίνδυνες και αρκετές φορές θανατηφόρες.

«Κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος από τι κινδυνεύει και να παίρνει τα μέτρα του ώστε οι καλοκαιρινές διακοπές του να είναι ευχάριστες και χωρίς προβλήματα» τονίζει η διαπρεπής Λοιμωξιολόγος κ Αθηνά Στούπη MD, Διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Τροπικών Νοσημάτων, «Travel Health», στο Ιατρικό Αθηνών.

Σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους οι κύριες πηγές μολύνσεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το φαγητό, το νερό , το κολύμπι, τα κλιματιστικά και οι σεξουαλικές σχέσεις .

loimoxis.jpg6

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα τις συχνές τροφικές δηλητηριάσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:

* Καλό πλύσιμο χεριών και τροφίμων.

* Μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και άμεση κατανάλωση του φαγητού , αλλιώς βάλτε το αμέσως στο ψυγείο

loimoxis.jpg5* Προστατέψτε τα τρόφιμα από μύγες και άλλα έντομα

* Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται να πλένονται καλά με καυτό νερό

* Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα

* Μην αγοράζετε τρόφιμα, ποτά ή νερό από πλανόδιους πωλητές

* Μην τρώτε αναποφλοίωτα φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ

Τα λοιμώδη νοσήματα της κατηγορίας αυτής είναι ιδιαίτερα συνήθη το καλοκαίρι και οφείλονται σε μετάδοση λοιμογόνων οργανισμών μέσω κατάποσης ή εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων ή απευθείας προσβολή του δέρματος και των βλεννογόνων.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, είναι η ωτίτιδα και η γαστρεντερίτιδα του κολυμβητή, μολύνσεις τραυμάτων και ματιών, ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος.

loimoxis.jpg3Αλλά και ασυνήθιστων επικίνδυνων λοιμώξεων όπως πρωτοζωικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας Α, legionella (νόσος των λεγεωνάριων), λεπτόσπειρας κλπ.

Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε ακάθαρτα νερά ή σε κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (πισίνες).

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η εφίδρωση, οι κακές συνήθειες και τα τσιμπήματα των εντόμων αυξάνουν την συχνότητα των φλεγμονών του δέρματος. Τα μικρόβια που καιροφυλακτούν είναι πολλά, όπως ο χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, οι μύκητες κ.λπ.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία γι’ αυτό :

* Φορέστε βαμβακερά, δροσερά και άνετα ρούχα που ελαττώνουν την εφίδρωση

* Αποφεύγετε τα φθηνά καθαριστικά των ξενοδοχείων

loimoxis.jpg4* Τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής στην παραλία

* Προσέχετε όταν κάνετε αποτρίχωση ή ξυρίζεστε

* Κάντε χρήση εντομοαπωθητικού

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

Η κακή συντήρηση στα κλιματιστικά μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων αλλά και σπανιότερων λοιμωδών νοσημάτων, legionella (νόσος των λεγεωνάριων) κλπ.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η επαρκής πρόσληψη νερού και η κοινωνική υγιεινή βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού που προκαλούνται λόγω της αφυδάτωσης, της χρήσης τοπικών αντισυλληπτικών (σπερματοκτόνα, διαφράγματα), της κακής υγιεινής και της έκθεσης σε μολυσμένα νερά.

loimoxis.jpg2Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τα νεφρά.

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό (συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).

loimoxis.jpg7ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα αφροδίσια νοσήματα σύμφωνα με τις μελέτες αυξάνουν το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης προφυλακτικού και λόγω των σεξουαλικών επαφών υψηλού κινδύνου.

Ακόμη κι αν ο άλλος πιστεύετε ότι είναι απόλυτα υγιής φορέστε προφυλακτικό, ουρήστε και πλυθείτε καλά μετά την σεξουαλική επαφή και αποφύγετε τους εφήμερους συντρόφους.

 

πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS