ΡΟΗ 24/7:

Την Πέμπτη ο Ψαραντώνης στο Club του Μύλου

9827c9ab-b8a0-4b95-9e7f-f603a96674b9

Μαζί του η Νίκη Ξυλούρη, Ο Γιάννης Παξιμαδάκης και ο Λάμπης Ξυλούρης

 

Στο Club του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου ο Ψαραντώνης για μία παράσταση. Μαζί του θα είναι η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, το μπεντίρ και την στάμνα, ο Γιάννης Παξιμαδάκης στο λαούτο και ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι.
Νέος και πανάρχαιος μαζί, ο Ψαραντώνης με την δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ.
Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης – ένα ζωντανό απόσταγμα αρχέγονων μαζί και σύγχρονων μουσικών ιστορήσεων.
Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο που διοργανώνει το 1979.

επιστροφή στην κορυφή